Helyi közélet

2017.07.04. 04:59

Nyári tárlat harmincadszor

fenyvesi

Jubileumához érkezett a balassagyarmati és ahhoz kötődő alkotók nyári seregszemléje. Az elmúlt hét végén, szombaton 17 órakor a Tornay Galériában megnyílt a XXX. Nyári Tárlat.

Balassagyarmat. A megjelent vendégeket, közöttük az alkotókat Zolnyánszky Zsolt galériavezető, a kiállítás kurátora köszöntötte. Elmondta, hogy az első kiállítás 1980-ban Csemniczky Zoltán, a Palóc Múzeumban a Horváth Endre Galériában rendezte meg. Később agaléria a nevével együtt átkerült a Mikszáth Kálmán Művelődési Központba, és a nyári tárlat ez idáig ott volt látható.

[caption id="" align="aligncenter" width="2272"] A közönség sorai[/caption]

Az idén úgy döntöttek, hogy a jubileumi kiállítást a belvárosban a felújított Tornay Galériában tartják. A döntésük oka között szerepelt, hogy a város központjában többen megnézik a tárlatot. A kiállítás kurátora elmondta, hogy az első nyári tárlaton harminc alkotó mutatta be munkáit, közülük öten most is a kiállítók között szerepelnek. Az idén negyven alkotó 109 munkáját állították ki.

Csemniczky Zoltán balassagyarmati szobrászművész, megnyitóját azzal kezdte, hogy a nyári tárlat nem harminc évvel ezelőtt kezdődött, hanem jóval korábban, 1980-ban. A második kiállítást követően úgy alakult a helyzet, hogy 1989-ig nem  volt lehetőségük a tárlat megrendezésére. Azóta folyamatos a kiállítás.

„Isten éltesse az alkotókat, a látogatókat” mondta. Megjegyezte, hogy volt olyan évük, amikor 50 alkotó munkái kerültek bemutatásra. Szomorúan állapította meg, hogy jó néhány művész, akinek munkáikat a nyári tárlaton is lehetett látni, sajnos már nincsenek közöttünk. Rájuk most is nagy tisztelettel és kegyelettel gondolunk.

[caption id="" align="aligncenter" width="2272"] Zolnyánszki Zsolt (balra) és Csemniczki Zoltán[/caption]

Csemniczky Zoltán annak a reményének adott kifejezést, hogy a városban a nyári tárlat hosszú évekig megmarad. Balassagyarmaton és annak környékén sok tehetséges ember él. Olyanok, akik szembe mennek a mai világban felénk áradó értéktelen dolgokkal, a tiszavirág életű „celeb” életmóddal. Az elkötelező alkotók tudják micsoda gyönyörűség és szellemi munka, amikor a papíron, a vásznon, a keze munkájuk nyomán egy szép alkotós jön létre. Ezek nem csak az alkotónak adnak örömet, hanem a tárlat látogatóknak is. Ahogyan fogalmazott: a kiállításon sok olyan munka látható, ami örömmel tölti el az emberek lelkét. Végezetül mindenkinek jó tárlatlátogatást kívánt.

A kiállítás megnyitóján közreműködött: Olicsek Ádám és Mészáros Gábor. A tárlat augusztus 17-ig látogatható.

Szenográdi Ferenc

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában