Helyi közélet

2017.07.03. 03:30

Muzsikaszó az udvarház romjánál

fenyvesi

Kora reggel még zuhogó eső, később borús idő, majd délre már ismét rekkenő hőség fogadta az idei, másfél évtizede útjára indított „Muzsikál az erdő” a Mátrai Művészeti Napok nyitó napi eseménysorozatát.

NMH Információ. Az egy hétig tartó, minden nap a Mátra több, Nógrád és Heves megyei  települését – Gyöngyöstarján-Sósirét, Mátraverebély-Szentkút, Mátraalmás, Gyöngyöspata, Szurdokpüspöki, Galyatető, Kékestető, Gyöngyössolymos-Lajosháza – érintő programsorozat Taron vette kezdetét. Innen, a Szent Mihály római katolikus templom belső udvaráról indították és ide is érkeztetett vissza a Pásztói Szabadidő Egyesület által lebonyolított, 27, illetve 14 kilométeres mátrai teljesítménytúra.

[caption id="" align="aligncenter" width="1288"] Útban a várrom melletti színpadhoz[/caption]

Ezt követően a templomban az esemény főszervezője, a pásztói Szabó Lajos erdőmérnök köszöntötte a megjelenteket, majd Csépe Attila helytörténész Tar Lőrinc pokoljárása és a tari templom címmel tartott vetítettképes előadást. Nem sokkal a déli harangszó előtt a Tar Lőrinc udvarházánál többen a lábbelijüket csizmára cserélték – hiszen, mint a Muzsikál az erdő szervezői mindig is hirdették, „nincs rossz időjárás, csak rossz öltözködés” – és elindultak Szabó Lajos szakvezetésével egy erdei sétára. A túra ezúttal a Felső-Csevice forrásáig tartott. A forrás melletti kis tisztáson a Liszt Ferenc Zeneakadémia hallgatóiból alakult kamarazenekar Ménesi Gergely karmester vezényletével tartott klasszikus erdei koncertje, elnyerve a hallgatóság elismerését.

[caption id="" align="aligncenter" width="1288"] Látványos íjász bemutatót is megtekinthettek az eseményre kilátogatók[/caption]

A programsorozat ezt követően Tar Lőrinc udvarházának romjánál folytatódott, ahol a domboldalban az érdeklődőket Molnár Gábor, Szíjgyártó György, Sulyok Viktor és Kovács László íjászbemutatója várta. Ugyanekkor a gyermekeket a Bábika játszóház egy kis kézműveskedéssel szórakoztatta.

[caption id="" align="aligncenter" width="2161"] Nagy sikert aratott a Petrás Máriával fellépett Muzsikás együttes[/caption]

Mindeközben a rom közelében felállított fél tucat sátorban a helyi termelők sajtjait, erdei szörpjeit, más termékeit kóstolhatták a látogatók. A fiatal polgárőrök „Aranygolyók” nevű csapata különféle ízesítésű laskákkal, a helyi nyugdíjasklub, valamint az „Egy a célunk Tarért Egyesület” ételkülönlegességekkel fogadta vendégeit. Késő délutánra járt az idő, amikor rekkenő hőségben már mintegy ötszázan várakoztak a színpadi programok kezdetére! Ezen elsőként Szabó Lajos köszöntötte a megjelenteket, majd megjegyezte:

– Az idei programsorozat ezúttal nagyobb területeket köt össze, ahol a művészek és az érdeklődők megismerik egymás szűk régiójának kulturális és természeti értékeit. Az elmúlt évben már határokon átnyúló lett a rendezvénysorozat, miközben 2011 után Taron már másodízben jár. A zene, a művészetek és az erdő ilyen közös megjelenése egyedülállóvá teszi a „Muzsikál az erdő” sorozatot.

[caption id="" align="aligncenter" width="2576"] Vastapsot kapott előadásáért a helyi Kontyvirág néptáncegyüttes[/caption]

Továbbiakban az e napon állandó mozgásban, szervezésben lévő Turopoli Zsolt polgármester lépett a mikrofon elé. A község nevében köszöntötte az ország minden tájáról idesereglett, szép számú zenebarátot, természetet kedvelőt, majd felhívta a jelenlévők figyelmét arra, hogy tekintsék meg a nagy történelmi múlttal rendelkező településük egyéb nevezetességeit is.

[caption id="" align="aligncenter" width="1288"] Balról jobbra: Szabó Lajos főszervező, Becsó Zsolt országgyűlési képviselő, Turopoli Zsolt polgármester, Skuczi Nándor, a megyei közgyűlés elnöke[/caption]

A polgármester köszöntése után a színpadon a Muzsikás együttes és Petrás Mária fergeteges előadással ragadtatta el a nézőközönséget. Őket Nagy Ádám művészeti vezetővel az oldalán a Tari Kontyvirág Néptáncegyüttes követette, akik szintén nagy tapsot érdemeltek ki előadásukkal, elkápráztatva a nézősereget.

[caption id="" align="aligncenter" width="2576"] Sorok álltak a laskáért és a többi fogásért is[/caption]

A Muzsikál az erdő első napi eseménysorozata a rom melletti tábortűzzel zárult. A kulturális eseményt a délutáni órákban Becsó Zsolt országgyűlési képviselő és Skuczi Nándor, a Nógrád Megyei Közgyűlés elnöke is meglátogatta.

Cz. Zentai József

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában