Helyi közélet

2017.07.29. 06:36

„Munkában” a művésztelep

fenyvesi

E hét elején, július 25-én újra benépesültek a Kossuth út 28. szám alatti épületek: megnyitotta kapuit a huszonkettedik nemzetközi kortárs művésztelep, elkezdődött az alkotómunka. Az augusztus 7-ig tartó kétheti kurzusra végül is tíz országból huszonhat művész érkezett, illetve érkezik.

Cered. A 2017-es művésztelepnek három sajátossága van. Ezúttal is – immár hagyományosan – meghirdettek egy úgymond „központi” tematikát, „Szeparált terek” elnevezéssel. Az e mottóra épülő projekt éppúgy utal az egymástól független hatások alapján kialakult falu zártabb helyzetére, mint ahogyan az emberi tevékenységből akaratszerűen különválasztott, elszigetelt terek, helyszínek jelenségére, amelyet minden művész a maga módján értelmez és valósít meg konkrét formában. Már az első napokban is több terv, koncepció realizálódott, már kész alkotásokról is lehet beszélni, de az elképzelések többségükben a művésztelep hátralévő részében válnak valósággá.

[caption id="" align="aligncenter" width="1504"] Ezt a csaknem százéves vályogházat „Kor-társ-táj-ház” néven sajátos módon rehabilitálják a művésztelepen résztvevő alkotókFotó: Hüvösi Csaba[/caption]

A másik idei specialitást az a vállalás jelenti, amely keretében egy magánszemélytől megvásárolt, lepusztult, csaknem százéves vályogházat valóságosan és művészi eszközökkel is rehabilitálnak az alkotók, együttműködve a település lakosaival. S az így kialakítandó „Kor-társ-táj-ház” hangulata is egyfajta „szeparált tér”-ként funkcionálhat s a jövőre nézve is inspiratív erejű lehet. A harmadik s ugyancsak figyelemre érdemes vonása az ez évi szimpóziumnak, hogy első alkalommal vesznek részt munkájában Salgótarján külföldi testvérvárosaiból meghívott művészek. Érkeztek vendégek Finn- és Olaszországból, Romániából és Szlovákiából.

A nemzetközi kortárs művésztelep „termésével” az augusztus 5-i, úgynevezett nyílt napon ismerkedhetnek meg az érdeklődők. Jövő szombaton a műalkotásokat illetve „Kor-társ-táj-ház”-at 14 órától lehet majd megtekinteni. 16 órai kezdettel köszöntők hangzanak el: Fürjesi Csaba a szimpózium művészeti vezetője, Dániel László Cered, valamint Fekete Zsolt, Salgótarján polgármestere mondja el gondolatait. 16.30 órakor nyitják meg az új Borderland Galériát és újjávarázsolt falai között az első kiállítást. 17 órakor dr. Nátyi Róbert művészettörténész mutatja be Fürjesi Csaba „Időpárlat” című friss kötetét.

A piknikezés után, közben 20 órától Szőke Attila tábortűzi gitáros estjét rendezik meg. A művészteleppel a későbbiekben bővebben is foglalkozunk lapunk hasábjain.

Cs. B.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában