Helyi közélet

2017.07.24. 04:36

Múlt nélkül nincs jelen és jövő

fenyvesi

A szécsényi Kubinyi Ferenc Múzeum által szervezett Kastély Szalon című sorozat ötödik, egyben évadzáró összejövetelét „Erdélyi Tündérkert” címmel tartották meg a közelmúltban az intézmény dísztermében, amelyet ismét megtöltöttek az érdeklődők. A rendezvény vendégei – gróf Bethlen Farkas, báró Kemény Zsigmond és báró Bánffy Tamás – a családjuk történetéről, a múltról és a jelenről osztották meg gondolataikat a jelenlévőkkel. Beszélgető partnerük dr. Limbacher Gábor, a múzeum igazgatója, illetve a szécsényi kastély utolsó tulajdonosának, báró Lipthay Bélának az unokája, báró Lipthay Antal volt.

Szécsény. Dr. Limbacher Gábor köszöntötte a vendégeket, a megjelenteket. Megnyitójában utalt rá, hogy a Kastély Szalon első félévi sorozatának ez az utolsó rendezvénye, de szándékukban áll ősszel tovább folytatni azt. Szólt arról, hogy a kastélyok lelkét, életét mindenkor a tulajdonosai, a benne élők jelentették és jelentik. A nemesek, főnemesek évszázadokon át a haza szolgálatában álltak, vagyonuk jelentős részét a köz javára fordították. Az 1990-es években bekövetkezett rendszerváltozás után sem sikerült eljutni oda, hogy az emberek körében mindezek egyértelműek legyenek. A Kastély Szalon egyik küldetése ennek a megismertetése. Utalt arra, hogy napjainkban újra kell fogalmazni, értelmezni a nemzet sorsát, amelybe a nagy történelmi tapasztalatokkal rendelkező nemességet is be kell vonni. Ők azok, akik hosszú évszázadokon át mindig felelősséget vállaltak a nemzet jövőjéért.

[caption id="" align="aligncenter" width="1193"] A Kastély Szalon évadzáró összejövetele. Balról jobbra dr. Limbacher Gábor, báró Bánffy Tamás, gróf Bethlen Farkas, báró Kemény Zsigmond és báró Lipthay Antal[/caption]

Báró Lipthay Antal előbb arról szólt, hogy létezik a múlt, amelynek szerepe van a jelenben, a jövőben. Akinek nincs múltja, az nem látja igazán a jelent, nem tud helyesen cselekedni, értékelni, identitási zavarokkal küzd. Majd azt mondta: minden bizonnyal sokan ülnek itt a teremben is, olyanok, akiknek, annak idején azt mondták, a múlt nem kívánatos dolog, nem érték, csak a jelen és a jövő fontos. Az a jelen és jövő, amit abban az istentelen világban a párt kinyilatkoztatott. A jelen, amelyben az embereket el akarták távolítani az Istentől. Isten volt, van és lesz, épp úgy, mint a nemzetünk. Utalt arra, hogy az évadzáró rendezvényt három olyan vendég tisztelte meg jelenlétével, akik génjeikben, lelkükben hordozták és hordozzák a múltat, amit abban a kegyetlen világban el akartak velük feledtetni.

– Számomra nagy öröm, hogy itt, ebben a házban együtt lehetek velük és az érdeklődő közönséggel – mondta.

Báró Bánffy Tamás felvázolta családja történetét, amely Szent István királyunkig vezethető vissza. Az évezredek során a családnak volt birtoka a Dunántúlon, a Felvidéken, Losoncon, ahol megkapták a Bánffy név elé a Losonci előnevet. Mindig keresztény szellemiségben éltek. A történelem során sok kiváló hazafit adott a család az országnak. Elődei a XIV. században Erdélyben telepedtek le, ahogy elmondta, napjainkban több nemesi, főnemesi család már kihalt, de az övéknek sok ága van, ma is többen élnek közülük. Gyermekkorára utalva kitért arra, hogy a szülei óvatosak voltak előtte, nem szívesen beszéltek a származásukról, a nemesek életéről, mert féltek, hogy a gyermeknek eljár a szája, s még nagyobb bajba kerülhet a család. Utalt arra, hogy amikor 1995-ben a kapcsolatok ápolására összejöttek, nem merték használni a nemesi kifejezést, közösségük a Magyar Történelmi Családok Egyesülete néven alakult meg. Napjainkra vonatkoztatva a pozitív gondolkodást, az összefogást, a tenni akarást emelte ki.

[caption id="" align="aligncenter" width="1193"] A közönség sorai[/caption]

Gróf Bethlen Farkas azt mondta, senki sem tehet arról, hogy hová születik. A II. világháborút követő években nem csak a nemesekre, főnemesekre következett nehéz, kemény, rossz idő, hanem a kulák címmel megbélyegzett parasztságra épp úgy, mint a háború előtti értelmiségiekre. Olyan értékeket akartak megszüntetni, mint a hit, a család. Ami a családja történetét illeti, hangsúlyozta, hogy mindig, mindenkor a hazát szolgálták. A gyermekeket, így őt is az alázatra, szerénységre nevelték. Szólt arról, hogy mennyire fontos a nemzet fennmaradása, a gyökerek. Amikor azokat elvágjuk, megszűnik az élet. Szomorúan állapította meg, hogy a mai emberek milyen keveset tudnak a történelemről. Ez nem az ő hibájuk, hanem a korábbi oktatás bűne, amikor meghamisították a történelmi igazságot. Elmondta családja történetét, kiemelve, hogy édesapját ma is háború bűnösként tartják nyilván. Kitért arra, hogy erdélyi gyökerekkel rendelkezik, de Kárpátalján jótékonykodik, mert ott még rosszabb körülmények között él a magyarság, mint Erdélyben. Ami a napjainkat illeti, felhívta a jelenlévők figyelmét, hogy figyeljenek oda egymásra, éljen bennük a szeretet, a másik iránti tisztelet.

Báró Kemény Zsigmond előbb arról beszélt, hogy ő is erdélyi gyökerekkel rendelkezik, Marosvásárhelyen született. Tanári végzettsége van, a Magyar Televíziónál dolgozik. Ma is elevenen él benne az erdélyi emlék. Nagyapját a kultúrát támogató, jótékonykodó, segítő embernek ismerte meg. Hangsúlyozta: dolgozni csak teljes odafigyeléssel szabad. Kiemelte a közösségi élet fontosságát. Ő és a másik két vendég is szóltak arról, hogy az ősi birtokot a család nem kapta vissza, jóllehet a román kormány ezt lehetővé tette, de a kerületi helyi vezetés mindig talál valami kifogást, megakadályozza azt.

A végén báró Lipthay Antal megköszönte dr. Limbacher Gábornak a Kastély Szalon ötletét, megvalósítását és lebonyolítását. Fontosnak tartja, hogy az emberek megismerjék a nemesség, főnemesség életét, akik segítőszándékú tetteikkel mindig a haza szolgálatában álltak. A kultúra, a szellemi élet, a gazdaság meghatározói voltak. Arra az értékre, amit egykoron képviseltek, ma is szüksége van a nemzetnek.

Szenográdi Ferenc

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában