Helyi közélet

2017.07.20. 10:53

Kőbányát alakítottak át építési hulladékok lerakójává

fenyvesi

Fülek. Befejezéséhez közeledik a füleki önkormányzat egyik kulcsfontosságú projektje: végső szakaszához értek az egykori kőbányában, a Haraszt-hegyen a hulladéklerakó kivitelezési munkálatai. A lerakó valószínűleg szeptembertől kezd üzemelni – írja lapunknak eljuttatott közleményében Fülek önkormányzata.

Agócs Attila polgármester tájékoztatása alapján a lerakó az emberek számára szinte észrevehetetlen, viszont a város számára nagyon fontos. „Ez a város egyik kulcsfontosságú befektetése ebben a választási időszakban. A lerakó gondolata nyolc éve született, a tervezet megvalósításán mintegy két és fél éve dolgozunk.”

A város felett elhelyezkedő, egykori kőbányában a különféle építési munkálatokkor keletkezett, illetve bontási hulladékot helyezik el. A városnak mindeddig gondjai voltak az ilyen jellegű hulladék kezelésével.

[caption id="" align="aligncenter" width="960"] Bontási törmelék - Fotónk illusztráció[/caption]

„Nap mint nap találkozunk az építési hulladék elhelyezésének kérelmével. A városnak eddig erre nem volt kapacitása. A lakóknak nem csak a hulladék elhelyezéséért, hanem a Losoncra való szállításért is fizetniük kellett” – idézi a közlemény a polgármestert.

Agócs Attila tájékoztatása szerint a volt kőbányában sem veszélyes, sem kommunális hulladék nem kerül elhelyezésre. „Senkinek nem kell tőle tartania, ne képzeljünk el nagy hulladékhegyeket. Az ártalmatlan hulladékkal csupán kitöltjük a kőfejtés által létrejött gödröket.”

Az új lerakodóhelyet az egykori kőbányában, a Haraszt-hegyen alakítják ki. A telek tízezer négyzetméter területű, a helyi úrbéresség (Olyan társaság, amibe a  közös fölterületeket és erdőket tulajdonló egykori úrbéresek örökösei tartoznak. A SZERK.) tulajdona, amivel a város szerződést kötött. „A lerakó megnyitásáig a város évente annyit fizet az úrbérességnek, amennyi a város által rájuk kivetett adó. Ősztől az egy évre megállapított bérleti díj, minden tonna lerakott hulladék árának 20 százalékával emelkedik” – magyarázta a polgármester.

A hulladéktárolást a lakosság fizetett szolgáltatásként veheti igénybe.

– Fedeznünk kell az előzetes költségeket, az úrbérességnek fizetett illetéket, az üzemeltetés költségeit. Az így megtermelt haszon egy részét a rekultivációs alapba tesszük – nyilatkozta a polgármester.

Hozzátette, hogy a hulladék elhelyezéséért a lehető legkisebb összeget szabják majd meg.

A lerakó tervezett működési ideje mintegy 10–15 év. A polgármester szerint a tárolásra alkalmas hely megtöltése után akár duplájára is bővíthető. Az inert hulladéklerakót a városi Közhasznú Szolgáltatások, közelben elhelyezkedő gyűjtő-udvarának dolgozói fogják üzemeltetni.

A munkálatokba, beleértve a tervdokumentációt is, eddig 85 ezer Eurót fektetett a város. A költség a telek körbekerítését, a kapus helyiségének a felépítését, a kamerarendszert, a rámpák, a mérleg, valamint a villámhárító megvásárlását tartalmazza.

„Próbáltuk a lehető legmodernebb technológiákat használni. A kamerarendszert működtető szoftver felismeri a rendszámtáblákat és hozzácsatolja a számlázási adatokhoz. Magas színvonalú lesz a működése” mondta Agócs Attila.

Az építkezés már júliusban lezárul, a lerakóhely idén ősszel megkezdi működését – áll a közleményben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában