Helyi közélet

2017.07.20. 04:21

Jenő-napi vigadások

fenyvesi

Az időjárás-előrejelzés merő szeszélyt mutatott a szombati napra, így amikor megkezdődtek a Jenő-naphoz kapcsolódó falusi vigasság előkészületei, a szabadtéri színpad és környéke mellett fedett helyszínt is berendeztek a szervezők. Végül nem kellett elővenni az esernyőket, noha néha tornyosultak a felhők felettünk.

Hegedűs H.

Diósjenő. A falu központjába történő megérkezésünket követően, – mivel még bőven maradt idő a hivatalos megnyitó kezdetéig, – körbenéztünk a szabadtéri színpad melletti tágas udvaron, ami zsúfolásig telt emberekkel. Nem is csoda, hiszen ingerlő illatfelhő vonzotta mind közelebb és közelebb az érdeklődőket. Ahogy széttekintettünk, legalább tizenkét helyen rotyogtak bő lében a pörköltek és gulyások, az alkalmi séfek és kukták pedig a vastag „varecát” kedélyesen forgatva pózoltak a buzgó fényképészeknek. Intézmények munkatársai, civil szervezetek tagjai is forgolódtak a kondérok körül.

[caption id="" align="aligncenter" width="993"] Az egykori sportolók csoportképe[/caption]

Egy ismerős idegenvezető akadt, aki ősz bajszú barátjához vezetett bennünket: a nagyközség nemrégiben kinevezett jegyzője, dr. Bagó József csíkos-kockás kötényében kavargatta főztjét – „hmm, egy kis só kell még bele” mondta, és ízesített tovább. No, de várjunk egy kicsit, intett felénk, hiszen evés előtt némi étvágygerjesztő itókával illik kínálni a vendéget.

Így is lett, egy kortynyit vételeztünk a borból készült pálinkából, de gyorsan búcsúznunk is kellett, hiszen a színpadon megszólalt a műsorvezető, ott akadt jegyzetelni, illetve fotózni való dolgunk.

Tóth János, Diósjenő polgármestere lépett a mikrofonhoz. Megemlítette, hogy egy híján húsz esztendeje rendezik a július 13-i Jenő-naphoz legközelebb eső szombaton a névadót köszöntő rendezvénysorozatot, majd a falu életének legfrissebb fejleményeiről számolt be. Utalt a legutóbbi településfejlesztési pályázatokon elnyert összegekre, amelyek nyomán a közeljövőben egyes intézmények energetikai korszerűsítését hajthatják végre, a község csapadékvíz-elvezető rendszerének felújítására szánt komoly forrásokra, az új orvosi rendelő megépítésére, az általános iskola konyhafejlesztésére. Hozzátette, ezekkel a beruházásokkal még korántsem érhet véget a község modernizálása, hiszen ott van még feladatként az évek óta bezárt strand és a Villtesz egykori telephelyének hasznosítása. Végül felolvasta Skuczi Nándor megyei közgyűlési elnök Jenő-napot üdvözlő levelét.

[caption id="" align="aligncenter" width="920"] A jelnyelvi kórus érdekes műsort adott elő[/caption]

A szónokok sorában Balla Mihály, a nyugat-nógrádi térség országgyűlési képviselője következett. Néhány mondattal visszatért a polgármesteri beszédre. Kiemelte, mennyire fontos, hogy egy önkormányzat folyamatosan biztosítsa az élet minden területén a lakosság komfortérzetét, legyen az az egészségügyi szakellátás minőségének javítása, vagy a közlekedési gondok enyhítése. Ez utóbbival kapcsolatban kifejtette, remény van arra, hogy a közútkezelő nemsokára hozzálát a falu főutcáján a jelenleg igen leromlott állapotú, kátyúkkal teli burkolatának javításához, a bevezető szakasztól egészen a strandig. Hozzátette: a tájékoztatások szerint a katolikus templom renoválása is megindulhat hamarosan. Kiemelte még, hogy itt, a Börzsöny kapujában lényeges, hogy a helyi közösség békében, szeretetben, együttműködésben élje mindennapjait, az összefogás révén mindig legyenek olyan vívmányok, amelyek az előrelépést, a fejlődést szolgálják.

[caption id="" align="aligncenter" width="1704"] Tóth János kitért a leendő fejlesztésekre is[/caption]

A hivatalos rész végén egy nagyjából harmincfős, vidám csoportot ajánlott figyelmünkbe Végh József helytörténész. A sok-sok évvel ezelőtti diósjenői labdarúgók és kézilabdázók találkoztak ezúttal, akik hosszú szezonokon keresztül szórakoztatták játékukkal a sportkedvelő barátokat és ismerősöket. Mindkét társaság a megyei első osztályban vitézkedett régen, sajnos ugyanez ma már nem mondható el. A nosztalgiázók még egy közös képre is összeálltak.

Amíg a színpadon a zsinóros magyar mentébe öltözött Marcali Három Tenor rázendített a közkedvelt „Hazám, hazám” című Bánk Bán opera betétdalára, rövid beszélgetésbe elegyedtünk Tóth Jánossal és a képviselő-testület tagjaival. A terefere során felmerült például a vasúti közlekedés kérdése: miért is lenne érdemes a Desiro motorvonatok telepítése a Diósjenő-Vác vonalszakaszra? Nos, a kényelmes járművekkel talán az utazóközönség is visszacsalogatható lenne a buszjáratokról

[caption id="" align="aligncenter" width="1704"] Dr. Bagó József finom pörköltet készített[/caption]

Időközben a fellépőknél is változott a kép, a Dr. Göllesz Viktor Rehabilitációs Intézet Gaudete jelnyelvi kórusa igen érdekes és különleges előadást mutatott be. Kék ruhában, hófehér kesztyűkkel a kezükön, tökéletes koreográfiával mutatták be, miről szól a dal, ami a bemutatójuk alatt hallatszott.

A kórus műsora után elbúcsúztunk a falunapi forgatagtól, amelyen a későbbiekben különböző díjakat és elismeréseket is átadtak. Köszöntötték az ötven éve a községben házasságot kötött időseket, eredményt hirdettek a dióssütemények versenyében, illetve a „Virágos Diósjenőért” program legszebb portái is elismerésben részesültek. A „Diósjenő Szolgálatáért” kitüntetést ebben az évben Repiczki Zsuzsanna, a nagyközség korábbi jegyzője kapta meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában