Helyi közélet

2017.07.23. 05:43

Huszonegyes: korszerűsítés gőzerővel

fenyvesi

A sofőrök a 21-es főúton közlekedve jelenleg is tapasztalhatják: javában tart az útszakaszok korszerűsítése. Az építkezés célja, hogy az új, kétszer kétsávos út fejlesztésével Salgótarján és Nógrád megye a közeljövőben bekapcsolódjon az országos gyorsforgalmi úthálózatba. A vágyott végeredményhez pedig szűkebb hazánk napról-napra közelebb kerül. De, hogyan is állnak jelen pillanatban a korszerűsítési folyamatok? A munkálatok részleteiről, valamint az esetleges forgalomkorlátozásokról Kiss Boglárkát, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. szóvivőjét kérdeztük. 

Napról-napra halad

NMH-információ. A 21-es számú főút Nógrád II. szakaszán – Szurdokpüspöki és Pásztó között – mintegy 4,5 kilométeren kerül négynyomúsításra a meglévő kétszer egysávos út. – Ez évben eddig elbontották a régi 21-es főutat, amelynek helyén – egy rövid szakasz kivételével – az új jobb pálya már kötőréteg-szintig megépült, valamint elhelyezték az átereszeket és megkezdődött az árkok végleges formájának kialakítása is – kezdte gondolatait Kiss Boglárka.

Hozzátette: a hollókői csomópontban a körforgalmaknál és a Pásztó felé vezető bekötő úton is elkészült a kötőréteg, míg a Hollókő felé vezető ág is kopóréteg-szintig megépült. Jelenleg e létesítmények befejező fázisai és a földutak munkálatai zajlanak. Ezen túlmenően hátra van még a kimaradt részek aszfaltozása, a végleges forgalomtechnika – felfestés, táblázás, szalagkorlátok, vakításgátló-háló – kiépítése, a vadátjáró megépítése, a többi műtárgy és a földutak befejező munkálatai, a vadvédő kerítés, a hüllőterelők elhelyezése, illetve a növénytelepítés.

– A kivitelező részéről a munkaterületen jelenleg 16 darab munkagép és 18 darab tehergépkocsi munkálkodik, s ezek kezelőivel és vezetőivel együtt összesen 75 fő dolgozik a szakaszon – egészítette ki szavait.

[caption id="" align="aligncenter" width="1757"] Fotó: Hüvösi Csaba[/caption]

A Nógrád III. szakaszon a tervezett négynyomúsítás kialakítása 22,5 méter koronaszélességgel valósul meg, mintegy 3,7 kilométer hosszan. A szóvivő e területrészt érintve arról informált, hogy a főpályán a Hévíz-Szamár-patak feletti műtárgy, valamint a töltés- és burkolatépítések nagyrészt elkészültek, s jelenleg a kopóréteg építése zajlik. A Mátraszőlősnél létesülő turbó típusú körforgalom szintén nagyrészt megvalósult: pillanatnyilag az utolsó – Pásztó felé vezető – ág építése és a befejező munkálatok zajlanak.

– A Pásztó, Irinyi utcai különszintű csomópontban a kanyarodó ágak és a körforgalmak kopóréteg szintig készültek el és tartanak a keresztező önkormányzati út átvezetéséhez szükséges híd, illetve az egyéb földutak végső munkálatai is – nyilatkozta Kiss Boglárka. A kivitelező részéről a szakaszon hozzávetőleg 22 darab munkagép és 26 darab tehergépkocsi dolgozik, 72 fővel.

A szóvivő kiemelte továbbá: a májusban hatályba lépett kivitelezési szerződések alapján Tar és Mátraverebély települések területén – Nógrád IV. szakaszának – és Bátonyterenye – Nógrád V. szakaszának – külterületi részén a vállalkozók jelenleg fakivágást, cserjeirtást, humuszleszedést és lőszermentesítési-munkálatokat végeznek.

– Mindezek mellett folyik a közműtervek szolgáltatókkal történő újraegyeztetése, a meglévő tervek felülvizsgálata. A vállalkozók készítik a munkavégzéshez szükséges terveket is. Hamarosan megkezdődnek az útépítés miatt megvásárolt építmények bontási munkálatai – folytatta a kommunikációs munkatárs.

Kiegészítette: Tar és Mátraverebély között 4,7 kilométeren épül ki a tervezett kétszer kétsávos út, fizikai elválasztósávval. A kivitelező részéről a munkaterületen jelenleg 20-25 fő fizikai dolgozó, valamint négy-öt műszaki irányító tevékenykedik, öt-hat munkagéppel és 10-12 tehergépkocsival. A Nógrád megye V. szakaszában 6,6 kilométer hosszon történik meg a négynyomúsítás. E munkarészen 25-30 fő fizikai munkás, négy-öt fő műszaki irányító munkálkodik mintegy kilenc-tíz munkagéppel, 12-15 tehergépkocsival kiegészülve.

A szakaszokra fordított beruházás teljes nettó összege meghaladja a harminchárom milliárd forintot.

Esetleges korlátozások

A szóvivő a munkálatok részletei után a jövőbeli forgalomkorlátozásokról is szót ejtett. –  A II. szakaszon komoly torlódásokra már nem számíthatnak a lakosok. Munkanapokon korlátozások és – ebből kifolyólag – remélhetőleg fennakadások sem lesznek. Azonban a közeljövőben – július-augusztusban – három hétvégén is teljes útzár lesz a Sertéstelepi úti csomópont után létesülő vadátjáró építése miatt, amikor is a forgalom egy részét Csécse felé, másik részét pedig Szurdokpüspöki irányába terelik majd. Ezt követően komolyabb forgalomterelési változás előreláthatólag szeptember elején lesz majd, ekkor a 21-es főút forgalmát átterelik az elkészült jobb pályára – emelte ki Kiss Boglárka.

[caption id="" align="aligncenter" width="958"] Bátonyterenye külterületi részén jelenleg fakivágást, cserjeirtást, humuszleszedést és lőszermentesítési-munkálatokat végeznekFotó: Hüvösi Csaba[/caption]

Hozzáfűzte: a III. szakaszon sem kell jelentősebb torlódástól tartaniuk a lakosoknak. A mátraszőlősi körforgalomnál tapasztalható jelenleg forgalomterelés, ugyanis a szintbeni kétsávos turbó körforgalom kivitelezésének utolsó fázisaként a csomópont keleti ágának építése folyik. – Ez csak úgy lehetséges, hogy az építés idejére a Pásztó város felé vezető bekötőutat lezárjuk, így a település megközelítése csak két irányból lehetséges. Az út várhatóan augusztus 4-ig, péntekig marad lezárva – húzta alá a kommunikációs szakember. Ezen túlmenően a pásztói csomópontban a még zajló hídépítés miatt a főút forgalma a keleti oldali ágakon és körforgalomban, míg a főpályán a szelvény szerinti baloldalon váltott irányban, sebességkorlátozás mellett halad.

A továbbiakban Kiss Boglárka emlékeztetett, hogy a Nógrád IV. szakaszon jelenleg csak sebességkorlátozás van érvényben, s torlódásra sem kell számítani az autósoknak. A Nógrád V. szakaszon pillanatnyilag csak előzési tilalom és sebességkorlátozás van érvényben, így akadályoztatásra itt sem kell készülni. – A pálya építése a jelenlegi forgalom folyamatos fenntartása mellett történik – zárta szavait a szóvivő.

Palchuber Kinga

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában