Helyi közélet

2017.07.25. 03:22

Ezüstmise Zagyvaszentjakabon

fenyvesi

A hétvégén Szurdokpüspökiben, a zagyvaszentjakabi településrész templomában tartotta ezüstmiséjét Buda Péter, az Egri Érseki Papnevelő Intézet rektora, a község szülötte. (Mivel korábban Rómában tanult a Collegium Germanicumban, nem évfolyamtársaival együtt, hanem később, 1992. július 11-én Szurdokpüspökiben szentelte pappá dr. Seregély István, az akkori egri érsek. A papszentelésre még római professzorai is eljöttek 25 évvel ezelőtt. A SZERK.)

Szurdokpüspöki. Prédikációját a szülőfalujától erre az alkalomra kapott miseruhában celebrálta. Mondandójában kiemelte, hogy Zagyvaszentjakab településrészen mindig otthon érzi magát, ő ide mindig hazajön. Itt keresztelték, itt kezdett templomba járni, itt temették el az édesapját. Hittanórákra már a püspöki templomba járt, ott volt elsőáldozó, és ott bérmálkozott, illetve ott szentelték pappá is. Ha a jakabi templomba jön, érzi a változatlan dolgokat, de észreveszi a változásokat is, hogy időnként szépül, most is felújították a templom bejáratát, és a burkolat sem a régi már. Emlékszik még arra a festőre is, aki a templom falára festette a képeket. Megköszönte a szép miseruhát és elmondta, hogy nemcsak erről jutnak eszébe a püspökiek, hanem egyébként is gyakran szerepelnek a gondolatai között.

[caption id="" align="aligncenter" width="720"] Balról jobbra: Pintér Ervin, Buda Péter, Skuczi Nándor[/caption]

– Hála legyen az Istennek a 25 évért, és mindazoknak, akik szolgálatomban segítettek! – zárta ezüstmiséjét a Szent Jakab-templomban.

[caption id="" align="aligncenter" width="720"] Buda Péter családja körében, a zagyvaszentjakabi templomban[/caption]

Buda Péter jubiláló rektor atyát a helyszínen köszöntötte Pintér Ervin, Szurdokpüspöki polgármestere, Hajnal Gáborné, a helyi egyházi szervezet vezetője, dr. Bablena Ferenc a Nógrád Megyei Közgyűlés alelnöke, valamint Skuczi Nándor, a Nógrád Megyei Közgyűlés elnöke, aki egyébként a rektor gyerekkori jó barátja. A köszöntők sorában ott volt a Buda Péter édesanyja és testvére is, a családtagokkal. Egy héttel ezelőtt Egerben is volt ezüstmiséje, amelyen mintegy félszáz szurdokpüspöki hívő vett részt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában