Helyi közélet

2017.07.11. 04:46

Érettségi, korhatár nélkül

fenyvesi

Szombaton délután a csendes, festői környezetben fekvő kis cserháti település, Kozárd egyik vendégházában tartotta meg bizonyítványosztás utáni összejövetelét az a minden korosztályt felölelő, vidám, most már boldog, felszabadult társaság, amelyik a Balassi Bálint Gimnázium pásztói tagintézményének esti tagozatán tett sikeres érettségi vizsgát.

NMH Információ. Nógrád megyében jelenleg Salgótarjánban, Bátonyterenyén, és Balassagyarmaton folyik ilyen típusú esti gimnáziumi oktatás. Szeptembertől ez a lehetőség minden valószínűség szerint Szécsényben is meg fog valósulni.

[caption id="" align="aligncenter" width="2576"] Lánczi Imréné (közepen) kosárfonás közben, jobbra Sirkó Katalin Krisztina osztályfőnök[/caption]

Szombaton kora délután Kozárdon találkoztak az érettségizett tanulók és tanáraik. Sirkó Katalin Krisztina osztályfőnök fogadta őket, aki az érettségi bizonyítvány mellett – tanulmányaik sikeres zárásaként – az arra érdemeseknek díszoklevelet és tárgyjutalmat adott át. Ezt követően hosszú órákig tanáraikkal együtt a három év közös élményeit elevenítették fel.

Pásztón öt éve a Sirkó Katalin Krisztina által kiötlött, akkortájt a pásztói önkormányzat által be nem fogadott gimnáziumi oktatás egy tulajdonosi váltás, a KLIK belépése után kapott zöldutat. Az első, 2014–2017-ben itt tanuló évfolyam végzősei a pásztói esti oktatás helyszínén, a Zsigmond Király Általános Iskolában tehették le érettségi vizsgájukat.

Az esti tagozat egyébként nem sokban különbözik a nappali oktatástól, hiszen az érettségi tantárgyak, mint a matematika, a történelem, a nyelvtan, az angol vagy német nyelv, valamint a választható tantárgyak elsajátítása ugyanolyan szinten szükséges, mint a nappali oktatásban. A pásztói esti tagozat diákjai – 34 fő – heti két alkalommal, 15–17 órában sajátították el a tananyagot.

[caption id="" align="aligncenter" width="2576"] A pásztói esti gimnáziumi tagozat diákjai három év után Kozárdon búcsúztak el tanáraiktól[/caption]

Kozárdon a 22 és 63 év közé eső korosztályba tartozó frissen érettségizettek elmondták, hogy az egyik asztalnál serénykedő csécsei Lánczi Imréné, Sárika lett az osztályelső, aki mellesleg nem is a legfiatalabb korosztály képviselője

Az örökmozgó, az osztály motorjaként is nyilvántartott Sárika, ezúttal is elfoglalta magát. Éppen színes papírlapok hurkapálcikára való csavarásával volt elfoglalva, egy óra múlva padig csodálatosan színes papírkosárral lepte meg egyik tanárnőjét.

A láthatóan jól összeszokott diákok, amint mondták, a továbbiakban is tartani fogják egymással a kapcsolatot. Megköszönték osztályfőnökük, Sirkó Katalin Krisztina munkáját, valamint Kaiser Ferenc matematika, Tóth Viktória magyar, Benkő Péter történelem, Maruzs László angol, Vágvölgyi Péter földrajz-biológia szaktanárok három éves, odaadó és türelmes ténykedését.

Ezt követően még kötetlenebb formában a frissen érettségizett lányok, fiúk, szülők, nagypapák, nagymamák a helyi vendégház szabadtéri kemencéjében a Lánczi Imre által sütött  pizzát fogyaszthatták el, miközben még sötétedésig folyt a három tanév emlékeinek a visszaidézése.

Cz. Zentai

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában