Helyi közélet

2017.07.16. 05:11

Egymásba fonja megyénk híreit…

fenyvesi

Rácz Marianna salgótarjáni fodrász igencsak kreatív módját választotta a papír újrahasznosításának, ugyanis jó minőségű újságok lapjaiból varázsol káprázatos, egyedi, s mindezek mellett ízig-vérig hasznos eszközöket otthonának ékességei közé. A fodrász két éve talált rá a papírfonás mesterségére egy külföldi oldalon, s e fantáziadús tevékenység azóta már igazi szenvedélyévé vált. A hobbifonás rejtelmeibe Rácz Marianna személyesen avatta be lapunkat, így a különböző fortélyok mesélése közben szemtanúi voltunk annak is, ahogyan a Nógrád Megyei Hírlap hasábjai a hobbifonó kezei között szépen-lassan egymásba fonódtak. A tevékenység eredményeképpen pedig lapunk vadonatúj „köntösben”, egy masszív papírkosár formájában „kacsintott vissza” ránk

NMH-információ. Rácz Marianna otthonában látta vendégül lapunkat, ahol már a nappaliban kihelyezett dísztárgyak is egy nem mindennapi hobbi elsajátításáról árulkodtak.  A kosárkák, a tárolók és a kaspók bizony első ránézésre, de még tapintásra is valósággal megtéveszthetik a laikus ember érzékeit. E papírból készült kellékek ugyanis, mind látványban, mind érintésben a valódi, vesszőből font alkotásokra emlékeztetnek.

[caption id="" align="aligncenter" width="1369"] Ahol a fantázia nem ismer határokat, s ahol a képzelet szárnyal, ott mindig varázslatos dolgok születnek. Pont úgy, mint Marianna kezei között!Fotó: Niederland Dávid[/caption]

A változatos színekben pompázó alkotások a lenyűgöző látvány mellett hasznosak, tartósak, s viszonylag egyszerűen elkészíthetők, ugyanis megalkotásukhoz semmi másra nincs szüksége a hobbialkotónak csak kiváló minőségű újságpapírra, s egy kis fapácra. Nem is kérdés, hogy ezen információmorzsák begyűjtése után hajtott bennünket a kíváncsiság: hogyan is alakul át az egyszerű papírlap egy bagolyformájú tároló dobozzá, egy elefánt alakot öltő virágtartóvá, valamint különböző nagyságú kosarakká, kaspókká vagy ládikákká?

[caption id="" align="aligncenter" width="1369"] Fotó: Niederland Dávid[/caption]

Marianna mosolyogva foglalt helyet előre elkészített munkaeszközei mellett, majd elméleti, s gyakorlati útmutatóval is ismertette e fonóhobbi minden csínját-bínját.

– Mint látjátok, nagyon kicsi a lakás, s mintegy két évvel ezelőtt határoztam el, hogy feldobom egy kicsit a nappali, illetve a konyha belsőterét valamiféle díszítőelemmel. Az interneten böngésztem a kreatív oldalak között, s akkor véletlenül leltem rá egy idegen nyelvű weboldalra, ahol papírból készítettek kosarat, illetve tároló dobozt. Annyira megtetszett, hogy a feltöltött videó alapján rögtön neki is álltam kísérletezni – informált szenvedélyének megismeréséről a fodrász.

[caption id="" align="aligncenter" width="1369"] Fotó: Niederland Dávid[/caption]

Marianna emlékeztetett arra is, hogy a kezdeti amatőr „csavargatások” után egyre inkább ráérzett a papírkosár-fonás „ízére”, s közben mosolyogva körbe is mutatott – a már bevezetésben is említett – szobáját ékesítő, fonott munkáin.

A rövid visszatekintés után a hobbifonó előkapott egy Nógrád Megyei Hírlapot, ugyanis – mint mondta – ez a kedvenc alapanyaga a csalafinta díszítőelemek megalkotásához.

– A napilap a legideálisabb e hobbihoz, ugyanis a papír jó minősége miatt ezzel a legegyszerűbb dolgozni. Természetesen fényesebb, magazinosabb jellegű papírt is használhatunk a munkafolyamathoz, ám azt nehezebb feltekerni a csúszóssága miatt! – emelte ki Marianna.

[caption id="" align="aligncenter" width="1369"] Fotó: Niederland Dávid[/caption]

Ezt követően hírlapunk hasábjait a fodrász négy egyforma részre darabolta, majd a leszelt részeket gyors és precíz mozdulatokkal egy kötőtűre egyesével feltekergette, s az így létrehozott pálcikák végét egy csepp ragasztóval rögzítette.

– Hurkapálcikát is használhatunk a művelethez, de én a kötőtűt alkalmazom leginkább, mert abból különféle méretű létezik, így a felcsavart csíkok vastagságát is kedvemre variálhatom! Mindezek mellett pedig a fém stabilabb, tehát felpödörni is könnyebb – tette hozzá a fonó.

[caption id="" align="aligncenter" width="1369"] Fotó: Niederland Dávid[/caption]

Miután híreinket betöltöttük, indulhatott a következő lépés! A feltekert papírcsíkokat hobbialkotónk még a fonás kezdete előtt úgynevezett fapáccal színesítette be. Állítása szerint ez az anyag kiváló, ha igazán feltűnő tárgyakat szeretnénk alkotni, hiszen rengeteg színben – csakhogy néhányat említsünk: cseresznye, bükk, fenyő, sötétbarna, fehér – megtalálható a boltok polcain.

– A fapácot porból vízben kell feloldani. E folyamatot én egy vályúban szoktam elvégezni, majd abban forgatom meg a felcsavart újságpálcikákat, ugyanis imádok játszani a színekkel – jegyezte meg a hobbifonó.

Az előkészített csíkokat egy kis vízbe mártotta annak érdekében, hogy könnyebb legyen fonás közben vezetni a szálakat. Ezután a pálcákat egymásra helyezte az asztalon, majd alul-felül mozgással elkezdte fonni őket. E mozdulatsor eredményeképpen egy kör-forma rajzolódott ki szépen-lassan a szemünk előtt, s a megfelelő alapméret elérését követően a főszálakat a fodrász végül behajlította, majd így vezette tovább – immár felfelé haladva.

[caption id="" align="aligncenter" width="1369"] Fotó: Niederland Dávid[/caption]

– A felpödört pálcika egyik vége mindig vastagabb lesz, mint a másik. Ennek köszönhetően a szálakat egymásba tudjuk illeszteni, s így meghosszabbíthatjuk a csíkot, amellyel éppen dolgozunk. Ezen felül egy drótot is húzhatunk bele, amelytől pedig egy még masszívabb tárgyat kapunk végeredményül – adta további útmutatását a kreatív fonó.

Az elkészült eszközt a tökéletesen kemény és stabil hatás kedvéért Marianna tapétaragasztóval is átkente, majd száradás után egy vizes bázisú lakkal is lefújta.

– Emellett pedig bármivel díszíthetők a tárgyak, amely jól mutat az alkotásokon! – húzta alá Marianna, majd humorosan hozzátette: – A következő tervem az, hogy híreiteket egy békaformájú tartóba építem bele!

A lakásban kihelyezett dísztárgyak pedig egyértelműen arról árulkodtak: ahol a fantázia nem ismer határokat, s ahol a képzelet szárnyal, ott mindig varázslatos dolgok születnek. Pont úgy, mint Marianna kezei között!

Palchuber Kinga

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában