Helyi közélet

2017.07.25. 03:32

Egy életre szóló nyaralás…

fenyvesi

A nyári időszakban mi másra is vágyhatunk leginkább, mint pihenésre, szórakozásra, napsütésre és egy hatalmas csobbanásra? A legtöbben előre eltervezzük jól megérdemelt szabadságunkat, s egyénileg vagy egy utazási iroda segítségével kiválasztjuk álmaink üdülőhelyét. A foglalás után pedig nincs más dolgunk, mint tűkön ülve várni nyaralásunk nagy napját. S legyen szó akár néhány napon vagy héten át tartó külföldi, esetleg belföldi utazásról, mindnyájan egyre vágyunk: a munka nélkül eltöltött idő élményekben gazdag, gondtalan, s álomszerű legyen. Sajnos azonban az élet nem mindig „fenékig tejfel”, így bizony az oly’ régen várt napot is keresztbe húzhatja egy-egy előre be nem kalkulált kellemetlen történés. Mi a teendőnk, ha már megtörtént a baj? Hogyan készüljünk fel egy külföldi utazásra? Mely országok a közkedvelt turistacélpontok idén, s hová nem vágynak az utasok az elmúlt időszak terrorcselekményei miatt? Mit tegyünk, ha az utazási iroda, amellyel utazni készültünk fizetésképtelenné válik? – többek között e kérdésekre kerestük a választ Stec Magdolna salgótarjáni utazási iroda-vezetőnél.

NMH-információ. A salgótarjáni utazásszervező irodájába érkezve először várakozó álláspontba helyezkedtünk, ugyanis Stec Magdolna még javában az egyik ügyfelét világosította fel választott úti céljának részleteiről. Néhány perces időtöltésünk alatt egy prospektust lapozgatva számtalan gyönyörű ország tárult a szemünk elé, amely szinte egyszerre sugallta: irány külföld, irány a tengerpart, irány a „Paradicsom”!

[caption id="" align="aligncenter" width="2048"] Népszerű úti cél Olaszország, például Trieszt miattFotó: Hüvösi Csaba[/caption]

Az utazási iroda vezetője teendői elvégzése után minket is az asztalhoz invitált, s közben mosolygott: szinte olvasott előbbi gondolatainkban.  – Az utazási irodák forgalma a nyári hónapokban – júniusban, júliusban és augusztusban – a legnagyobb, ugyanis a legtöbben egy napsütötte, tengerparti kiruccanásra vágynak. Az ember bizony egész évben keményen dolgozik, s közben spórol annak reményében, hogy egy felejthetetlen nyaralás képeit őrizhesse meg emlékezetében – indította beszélgetésünket Stec Magdolna.

[caption id="" align="aligncenter" width="2048"] Ilyen látványban lehet részünk CsehországbanFotó: Hüvösi Csaba[/caption]

Az utazásszervező elárulta, hogy a tengernyi helyszín közül az ügyfeleknek is olykor-olykor nehéz a választás az utazási célt illetően, azonban vannak kimondottan nagy népszerűségnek örvendő üdülőközpontok. Idén például az igazán felfutott turistacélpontok közé tartozik Törökország, Görögország, Egyiptom, Bulgária, Spanyolország, Olaszország, Észak-Ciprus és Portugália is.

Mi vonzza a magyarokat e tájakra? – tettük fel a kérdést, bár a képekről visszakacsintó tengerpartok látványa önmagáért beszélt. Az irodavezető válaszában kitért rá, hogy míg Törökország délnyugati partvidéke üdülőközpontjaival, természeti és kulturális látnivalóival, valamint ókori romjaival vonzza a turistákat, addig Olaszország gazdag kultúrájával, lenyűgöző építészetével, csodás ételeivel, festői környezetével csalogatja a nyaralni vágyókat.

[caption id="" align="aligncenter" width="2048"] Erdélyi látképFotó: Hüvösi Csaba[/caption]

– Ezen felül a görög paradicsom hosszú tengerpartjaival, homokos strandjaival, rejtett öbleivel, s titokzatos szigeteivel csábítja tájaira az utazókat, illetve Egyiptom és Spanyolország is kiválóan alkalmas egy tengerparti csobbanásra, gyönyörű helyszínek bebarangolására. Bulgáriát pedig a visszajelzések szerint a közelség, valamint a „törökszínvonalú” szállodák kialakítása miatt kedvelik igazán – hangsúlyozta Stec Magdolna.

Elsőre talán meglepő lehet, hogy Törökország is a felfutott utazási helyszínek között szerepel. Kérdésünkre azonban, hogy biztonságos-e török földre utazni, illetve van-e olyan ország, ahová a terrorveszély miatt esetleg nem ajánlott a nyaralást szervezni: az utazásszervező pozitív választ adott.

[caption id="" align="aligncenter" width="1196"] Sokak által kedvelt a lengyelországi ZakopaneFotó: Hüvösi Csaba[/caption]

– Véleményem szerint nincs olyan, hogy nem biztonságos ország, ugyanis ha az ember elhatározza, hogy utazni szeretne: nem szabad a világ bajaival foglalkoznia. Bárhol, bármi megtörténhet – jegyezte meg, majd hozzátette: – Ügyfeleim utazási tapasztalatai alapján bátran állíthatom, hogy a török riviérán, Egyiptomban, de Tunéziában sem érte őket semmiféle ellenségeskedés vagy atrocitás. Ezeken a területeken egyébként kimondottan ügyelnek a közbiztonságra, ami annyit jelent, hogy felépített értékeikre, valamint az utasok épségére is fokozottan figyelnek.

Ezt követően arra is felhívta a figyelmünket: az való igaz, hogy az emberek hajlamosak elkönyvelni bizonyos területeket veszélyes célpontként, s ilyenkor az odautazás ára is meglehetősen alacsonnyá válik egy utazási irodán belül. Tunézia esetében – a súlyos vérengzések után – ez sokáig jellemző volt, de már kezdi visszanyerni közkedveltségét. A látogatottság szempontjából tehát az ország egyre inkább javuló tendenciát mutat.

[caption id="" align="aligncenter" width="2048"] Nyugalmat árasztanak az osztrák hegyvidéki tájakFotó: Hüvösi Csaba[/caption]

– A tour-operátorok egyébként soha nem foglalnak le olyan környéken szállást, amely előreláthatólag nem biztonságos, ugyanis az elsődleges célunk nekünk is az utasok védelme! – húzta alá Stec Magdolna.

A szervező tájékoztatott a továbbiakban arról is, hogy az ügyfelek általában a magas kategóriájú, ellátással rendelkező – félpanziós vagy all inclusive – szálláshelyeket foglalják le leghamarabb.

Stec Magdolna ezen felül néhány hasznos tippet is megosztott velünk, amellyel mindig jó tisztában lenni a külföldre utazó, lelkes turistáknak. Az első és legfontosabb dolog, amelyre a szakember felhívta a figyelmet: a fontos telefonszámokat – magyar követség, család, barátok – mindig írjuk fel egy külön cetlire, ha netán telefonunkat elhagynánk. – Másoljuk le útlevelünket és személyi igazolványunkat! A pénzünket soha ne egy helyen tároljuk! Egzotikus ország esetében nézzünk utána a helyi szokásoknak, törvényeknek, oltásoknak, ivóvíznek és ételeknek is! – sorolta útmutatásait az irodavezető, majd a leglényegesebb tanáccsal zárta tippjeit: – Utasbiztosítás nélkül semmi esetre se induljunk nyaralni!

[caption id="" align="aligncenter" width="2048"] Egy a sok olasz csoda közül: a Garda-tóFotó: Hüvösi Csaba[/caption]

Mindezek mellett Stec Magdolna külön kiemelte, hogy a biztosítás hasznos lehet baleset, betegség vagy éppen egy elhagyott poggyász esetében, ugyanis e dokumentum hiányában az egyén nem kap megfelelő segítséget, valamint kártérítést sem.

Végezetül az utaztatási szakma fekete napjáról is eszmecserét folytattunk az irodavezetővel. A történet már bizonyára mindenki számára ismert, miszerint a Green Holidays Kft. július másodikán fizetésképtelenséget jelentett.  A társaság szervezésében ennek ellenére aznap délelőtt még elindult egy magyar csoport Budapestről charterjárattal a törökországi Antalyába, ám lefoglalt szálláshelyükre már nem érkeztek meg – De mit tehetünk utasként, ha belecsöppenünk ebbe a szituációba, s az álomszerűnek tervezett nyaralás a rémálom felé közelít? – kérdeztük a szervezőt.

Az iroda vezetője válaszában azt vázolta, hogy létezik egy úgynevezett sztornó biztosítás, amelyet a részvételi díj egészére, valamint annak nyolcvan százalékára is meg lehet kötni. Ezzel azt rögzítik a felek, hogy baj esetén az utazás összegét visszatérítik a károsultak felé.

Palchuber Kinga

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában