Helyi közélet

2017.07.13. 04:55

„Égető” kérdések aratás idején

fenyvesi

A nyári betakarítási folyamatok amellett, hogy nagy igénybevételt jelentenek a mezőgazdaságban dolgozóknak, igen tűzveszélyesek is. Kellő körültekintéssel kell felkészülni rá, de különösen fontos a munkálatokban résztvevő erőgépek tűzvédelme, az aratásra, illetve a tarló és növényi hulladékok égetésére vonatkozó előírások ismerete, betartása. Ezeket az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló belügyminisztériumi rendelet tartalmazza.

Nógrád megye. Angyal Eszter, a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője lapunk kérdésére elmondta a mezőgazdasági erő- és munkagépek, illetve az aratás tűzvédelmi szabályait.

A kalászos termény betakarítási, kazalozási, szalmaösszehúzási, továbbá bálázási munkáiban csak a tűzvédelmi követelményeknek megfelelő, legalább egy darab 21A és 113B vizsgálati egységtűz oltására alkalmas készülékkel is ellátott erő- és munkagép, valamint egyéb jármű vehet részt, amelynek tűzvédelmi felülvizsgálatát a betakarítást megelőzően az üzemeltető elvégezte. A jármű megfelelőségéről szemle során kell meggyőződni. Ennek tervezett időpontját, ötnél több mezőgazdasági gépet érintő műszaki vizsgálat esetén, tíz nappal előbb írásban az illetékes katasztrófavédelmi kirendeltségre be kell jelenteni. A szemléről jegyzőkönyvet kell készíteni, amelynek egy példányát a járművön el is kell helyezni.

Hozzátette, kötelező az akkumulátorok megfelelő védőburkolása, illetve a kipufogó és a szikratörő éghető anyagoktól való megtisztítása naponta legalább egyszer. Figyelni kell arra is, hogy sehol ne csepegjen az üzemanyag, vagy a hidraulika-folyadék, mert ez nagyban segítheti egy esetleges tűz terjedését. Fontos, hogy a munkagépet tilos a gabonatáblán, valamint a tarlón hajtóanyaggal feltölteni. A járműveken nyílt láng használatával járó karbantartást, javítást nem szabad végezni szérűn és a rostnövénytároló területén, hiszen ezen munka során üzemanyag folyhat el, amelyet a nyílt láng meggyújthat.

A katasztrófavédelem megyei szóvivője lapunkkal közölte azt is, hogy az aratást lehetőleg köz-, illetve vasútvonal mentén kell először elvégezni, s ezek mellett legalább három méter széles védőszántást kialakítani. Ugyanilyen készítése szükséges akkor is, ha a pihenő idejére a kombájnt nem tudják a gabonatáblától, kazaltól legalább 15 méter távolságban leállítani.

A munkálatok közbeni dohányzás veszélyeit is fontos szem előtt tartani: még a járművek, erő- és munkagépek vezetőfülkéiben sem szabad cigarettázni. Az aratás idejére a gabonatáblától legalább 15 méterre lehet helyet kijelölni erre, ahol vizet tartalmazó edényt kell elhelyezni.

A szóvivő kitért arra is, hogy a szalmaösszehúzást és a kazalozást végző erőgépek csak olyan távolságra közelíthetik meg a szalmát, valamint a kazalt, hogy az ne jelentsen gyújtási veszélyt, ugyanis a járművek kipufogócsöve könnyen lángra lobbanthatja azokat. Az összehúzott szalma alapterülete nem haladhatja meg az ezer négyzetmétert, továbbá a szabadban összerakott kazlak között legalább húsz méter távolságot kell tartani. Vasúti vágánytól minimum száz-, közúttól és erdőtől mintegy huszonöt méterre kell elhelyezni.

[caption id="" align="aligncenter" width="3008"] A betakarítási munkálatok során számos tűzvédelmi előírásra kell figyelemmel lenniFotó: Hüvösi Csaba[/caption]

Ezt követően Angyal Eszter, a tarló- és a növényi hulladék égetésének szabályairól is beszámolt lapunknak. Magyarországon évtizedek óta végeznek tarlóégetést, amelynek egyik oka a monokultúrás termelés. Ez azt jelenti, hogy a gabonavetést követő évben is ugyanaz a kalászos kerül a táblába, így a növény gombabetegségei fokozottabban megjelennek. Az ellenük való védekezés jelentős mennyiségű növényvédőszer alkalmazásával jár. Ennek kiváltására alkalmazott olcsóbb módszer a tarlóégetés. A levegő védelméről szóló kormányrendelet azonban egyértelműen tiltja a tarló és a növénytermesztés összefüggésben keletkezett hulladék nyílt téri égetését. Ettől az előírástól azonban a jogszabály eltérően is „megnyilvánulhat”. A kormányrendelet megsértése esetén a tarlóégetés környezetvédelmi bírsággal sújtható.

Szót ejtett arról is: amennyiben a törvény lehetőséget ad a tarló lepusztítására, az irányított égetés keretében végezhető. Azonban ezen művelet megkezdése előtt legalább tíz nappal a katasztrófavédelmi kirendeltség engedélyét kell kérni. Ennek során például meg kell adni a kérelmező nevét és címét, illetve az égetés pontos helyét is. Mindezt a tűzvédelmi hatóság öt napon belül elbírálja.

Végezetül pedig a katasztrófavédelmi szóvivő jelezte, hogy melyek azok a szabályok, amelyeket az égetés során be kell tartani. A tarlót egyidőben minden oldalról meggyújtani tilos, biztosítani kell ugyanis a vad elmenekülési lehetőségét. Csak tarlómaradványt lehet égetni, szalmát tilos. Legalább három méter széles – de facsoportok, erdők mellett már hatméteres – védőszántást kell alkalmazni. Lábon álló gabonatábla mellett pedig nem szabad tarlót égetni. Tíz hektárnál nagyobb területeken ezt a műveletet szakaszosan kell végrehajtani, védőszántással elválasztva egymástól.

Az égetés idején a terület nagyságától függetlenül a tűzoltásra alkalmas kéziszerszámmal ellátott, megfelelő létszámú, kioktatott személy jelenlétéről muszáj gondoskodni, valamint legalább egy traktort, ekével felszerelve a helyszínen készenlétben kell tartani.

A tűz őrizetlenül nem hagyható, illetve ha már nincs rá szükség, azt el kell oltani. Ezt követően a területet még át kell vizsgálni, továbbá az izzó, parázsló részek „kiiktatása” is fontos. A tarlóégetések során a tűzvédelmi hatóság ellenőrzi, hogy megtörtént-e az irányított égetés engedélyezése. Az előírások megsértése esetén a terület tulajdonosa, illetve a munkálatot végző ellen eljárás kezdeményezhető.

A fenti szabályok azért vannak, hogy meggondolatlanság, felelőtlenség miatt ne vesszen kárba az egész éves mezőgazdasági munka eredménye, maga a termés – hangsúlyozta Angyal Eszter.

Gerhát Karina

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában