Helyi közélet

2017.06.29. 04:08

Város-rehabilitációról, óvodafejlesztésekről és adótoronyról…

fenyvesi

Helyi járati buszbérlet-támogatás; rendkívüli önkormányzati támogatásra irányuló pályázat; Salgó úti város-rehabilitáció; óvodafejlesztések; mini bölcsődék kialakítása; az utcán élők számának csökkentése; az Acélgyári út 32. társasházi jellegének megszüntetése; valamint a Losonc-Salgótarján Futómaraton megrendezése – többek között e témákat körülölelő napirendi pontokról tárgyalt tegnap Salgótarján Megyei Jogú Város Önkormányzata a nyár utolsó közgyűlésén, a városháza dr. Förster Kálmán termében. 

Salgótarján. A közgyűlés elején Turcsány László képviselő két – a Salgó úti város-rehabilitációra vonatkozó támogatásra, valamint a Novohrad-Nograd Geopark Nonprofit Kft. működésével kapcsolatos – napirendi pont levételét kérvényezte hiányos tájékoztatásra és egyéb problémákra hivatkozva, ám a közgyűlés részéről érkezett több nemleges szavazat értelmében: a felvetést elutasították.

A közgyűlésen egyhangúlag megszavazták, hogy az önkormányzat – 2017. szeptember és december közötti hónapokban – továbbra is támogassa a helyi járati tanulói bérletek megvásárlását a szociálisan rászoruló családok számára, ugyanis Salgótarján egyes városrészei és a kötelező felvételt biztosító tagiskolák közötti nagy távolság miatt csak tömegközlekedés igénybevételével tudnak eljutni a gyermekek a tagintézményekbe.

[caption id="" align="aligncenter" width="3008"] Fontos kérdésekről tárgyalt a nyár utolsó ülésén a salgótarjáni közgyűlésFotó: Hüvösi Csaba[/caption]

A továbbiakban a többség igennel voksolt a települési önkormányzatok rendkívüli támogatására irányuló pályázat benyújtására, amely a működőképesség megőrzése vagy egyéb, feladatellátást veszélyeztető helyzet elhárítása érdekében igényelhető.

Ezt követően tárgyalták azt a napirendi pontot, amely már a közgyűlés elején is kérdéseket vetett fel a képviselőkben: azaz a Salgó úti város-rehabilitációra vonatkozó támogatási kérelem benyújtását. Az intézkedés célja a leszakadó vagy leszakadással veszélyeztetett városrészeken koncentráltan megnyilvánuló társadalmi, fizikai, gazdasági problémák komplex módon való kezelése a területen élők társadalmi integrációjának elősegítése érdekében. A beavatkozás alapját az érintett városrész lakófunkciójának erősítése, meglévő funkcióinak bővítése, fejlesztése, szociális és közösségi tevékenységek kialakítása képezi. Ennek értelmében a Salgó út páros oldalán található önkormányzati tulajdonú bérlakások egy részének felújítása, valamint egy részének lebontása valósulna meg. A felújítás tervezett összköltsége több mint 266 millió forint. Turcsány László képviselő felszólalásában azt fejtegette: nem lenne-e érdemesebb a felújítás helyett új épületekben gondolkodni, emellett e projektbe a nemzetiségi önkormányzat bevonását is javasolta. Fekete Zsolt polgármester válaszában úgy fogalmazott, hogy bontani és újraépíteni jóval költségesebb, mint csupán felújítani a már meglévő épületeket. Végül a testület egységesen elfogadta a napirendi pontot.

Mindezek után a képviselők utólagosan jóváhagyták a „Pitypang Tagóvoda felújítása és eszközfejlesztések a salgótarjáni bölcsődékben” című projekt, valamint a Gyermekkert Tagóvoda fejlesztésére és a nyolc mini bölcsőde kialakítására irányuló támogatási kérelmek benyújtását is.  Az előbbi projekt tervezett összköltsége több mint 143 millió forint, míg utóbbira mintegy 77 millió forintot használnak fel előreláthatólag.

[caption id="" align="aligncenter" width="3008"] Turcsány László képviselő több napirendi pont kapcsán is hangot adott fenntartásainakFotó: Hüvösi Csaba[/caption]

Az „Elsőként lakhatás” megnevezésű, „Fordulópont” című pályázat benyújtásának utólagos jóváhagyása is vitát váltott ki a közgyűlés tagjai között. E pályázat célja: az utcán élők számának csökkentése és kivezetésük a krízishelyzetből. A projekt elvárt eredménye a tartós szegénységben élők és a társadalmi perifériára szorultak társadalmi felzárkóztatása. Az igényelt támogatás összege hozzávetőleg 136 millió forint. A Salgótarján és Térsége Egészségügyi-Szociális Központja részére – szociális bérleti díj megfizetése mellett – a pályázat időtartamára – 26 hónap –, illetve a megvalósítás befejezésétől számított öt évig tíz bérlakást biztosít Salgótarjánban az Erzsébet tér 2. és a Rákóczi út 184. szám alatt. – Az utcán élők eredményes társadalmi integrációjához szükséges eszközök csak akkor alkalmazhatók sikerrel, ha a lakhatás iránti alapvető emberi igényt ki tudjuk elégíteni, ezért a segítségnyújtás első lépése a biztonságos fedél megteremtése kell, hogy legyen – hangzott el a közgyűlésen. Az ellenzéki képviselők a „pályázat számaival és a kijelölt épületekkel” nem értettek egyet, ám hosszabb pro és kontra érvek elhangzása után végül nyolc igen és hat tartózkodás mellett elfogadták a napirendi pontot.

Ezután megszavazták, hogy a Csokonai úton található, 8357 négyzetméter alapterületű kivett ipartelep megközelítése érdekében kapubehajtót építsenek, ugyanis ez szükséges, hogy az érintett földrészleten a tervezett kereskedelmi létesítmény megépülhessen.

Többségében igennel szavaztak arra is, hogy a Magyar Telekom Nyrt. a Medves út 14. szám alatti ingatlanon, a Geocsodák Háza épületének egy tíz négyzetméteres nagyságú részén távközlési adótornyot helyezzen el, valamint az Acélgyári út 32. társasházi jellegének megszüntetéséről is döntöttek. Ezen ingatlan egy tízlakásos épület, amelynek tulajdonosa Salgótarján önkormányzata, ahol orvosi rendelők kialakítását tervezik.

Meghosszabbították a Salgótarjáni Szimfonikus Zenekar Egyesülettel kötött közszolgálati szerződést, illetve megszavazták a Losonc-Salgótarján Futómaraton megrendezésével összefüggő döntéseket. A futómaraton az augusztus 20-i programok között szerepel, s a versenyben résztvevők – ennek értelmében – Salgótarjánban szakíthatják majd át a célszalagot. A képviselők ezen felül elfogadták a Polgármesterek Klíma- és Energiaügyi Szövetsége mozgalomhoz való csatlakozást, s végül rábólintottak a Prémium Magyar Államkötvény meghosszabbítására is, amelynek értelmében a polgármester államkötvényt vásárolhat az önkormányzat nevében legfeljebb ötszáz millió forint  értékben.

Palchuber Kinga

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában