Helyi közélet

2017.06.23. 07:09

Tovább épül a négysávos út

fenyvesi

Megkezdődött a 21-es út négynyomúsítása újabb két szakaszon: Tar, illetve Bátonyterenye térségében. A kivitelezést végző konzorciumok nettó 19 milliárd forintból végzik el a fejlesztést, a főút összesen 11,3 kilométeres szakaszán.

NMH-Információ. Becsó Zsolt országgyűlési képviselő a sámsonházai elágazóban tartott csütörtök délelőtti sajtótájékoztatón azt mondta: a munka megkezdéséről szóló tájékoztatónál örömtelibb nap már csak az lesz, amikor 2019 márciusának végén átadják majd a beruházást. Emlékeztetett rá: 2000 környékén, az első Orbán-kormány idején indult el a fejlesztés két salgótarjáni csomóponttal, majd a Vizslás-Újlakig tartó 2,6 kilométeres szakasz megépítésével.

[caption id="" align="aligncenter" width="4045"] Becsó Zsolt országgyűlési képviselő a tájékoztatón[/caption]

– Sajnálatos módon 2002 után ez a fajta dinamika megtört. Tulajdonképpen egy Vizslás-Újlak környékén megvalósult, illetve tovább négy darab, nagyjából másfél kilométeres szakasz épült meg 2010-ig. 2011-től aztán elindult egy-egy hevesi és nógrádi szakasz kivitelezésének előkészítése, majd megvalósultak maguk a beruházások is. Most pedig már hónapok óta zajlik Hevesben egy, Nógrádban két szakasz kivitelezése, melyekkel jövő tavaszára végeznek – ismertette Becsó Zsolt.

Tar és Mátraverebély térségében, illetve Bátonyterenye és Kisterenye térségében is a Swietelsky Magyarország Kft., a HE-DO Kft. és a KM Építő Kft. által alkotott konzorcium végzi a kivitelezést. A beruházás nettó értéke meghaladja a 19 milliárd forintot. Tar és Mátraverebély térségében 4,7 kilométeren építik ki a kétszer kétsávos utat, Bátonyterenye térségében 6,6 kilométeren végeznek munkálatokat, melyekkel 2019. május 31-re kell elkészülni.

Becsó Zsolt kiemelte: a beruházás eredményeképpen jelentősen lecsökken a Kelet-nógrádi térség elérési ideje. Az elkövetkezendő időszakban Szurdokpüspöki térségében, Pásztón, Mátraszőlősön és Bátonyterenye térségében is iparterületek kialakítása kezdődhet meg a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program támogatásainak segítségével – tette hozzá.

Miután ez a Pest megyéhez és Budapesthez legközelebb eső szabad vállalkozási zóna, emellett az Európai Uniós források szempontjából is kitüntetett figyelemmel bíró térség, abban bízhatunk, hogy tovább élénkül a külföldi és hazai befektetői, vállalkozói érdeklődés és további zöld-, vagy barnamezős beruházások valósulnak meg – mondta Becsó Zsolt.

[box type="note">

Csomópontok, körforgalmak, aluljárók

Nógrád IV. és Nógrád V. szakaszokon meginduló kivitelezések eredményeképpen Salgótarján és az M3-as autópálya között végig kétszer kétsávos úton lehet majd közlekedni.

Tar és Mátraverebély térségében 4,7 kilométeren építik ki a kétszer kétsávos utat. A beruházás keretében a sámsonházi út csatlakozásánál rombusz típusú, külön szintű csomópontot alakítanak ki. A csomópontba korrekcióval kötik be a tari, valamint a mátraverebélyi utakat is, így a lassú járművek számára is biztosított lesz az átjárás. Ezzel együtt ezen utak jelenlegi főúti csatlakozásai megszűnnek, a gyalogosok közlekedése pedig aluljáróval lesz biztosítva. Turbó típusú kétsávos körforgalmi csomópont létesül Mátraverebélyben, ahol a gyalogosok biztonságos közlekedése érdekében szintén aluljáró épül.

Bátonyterenye térségében 6,6 kilométeren épül ki a kétszer kétsávos út. Turbó típusú körforgalmi csomópontot alakítanak ki a Téglagyári útnál, a Zrínyi Miklós utcánál, a Gyermekek útjánál és a Köztársaság útnál. Szintbeli, „T-típusú” csomópont épül a nagybátonyi bekötő útnál, a Berekgát köznél (a MOL töltőállomáshoz vezető útnál) és a Honvéd utcánál. Gyalogos aluljáró létesül a Váci Mihály és az Abonyi utak közötti buszöbölpárnál, valamint a Gyermekek útjánál és a Köztársaság útnál tervezett körforgalmaknál. A nagybátonyi bekötő úttól délre egy kerékpáros aluljárót is kialakítanak majd.

[/box>

Kiss Boglárka, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. szóvivője elmondta: a kivitelezés a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium megbízásából, a NIF Zrt. beruházásban zajlik, a munkák eredményeképpen felgyorsul és biztonságosabbá válik a közlekedés ezeken a szakaszokon is. A lőszermentesítés már megtörtént, jelenleg fakivágások, bozótirtások zajlanak, egyes területeken (így a sajtótájékoztatónak helyszínt adó, leendő sámsonházai csomópontnál is) már a humuszleszedési munkálatoknál tartanak – ismertette a szóvivő.

Kéri István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában