Helyi közélet

2017.06.09. 05:39

Tanítanak, termelnek, munkára nevelnek

fenyvesi

A szécsényi Litphay Béla Mezőgazdasági Szakképző Iskolában nem csupán tanítanak, termelnek, amelynek során a fiatalok elsajátítják a szakma ismereteit, felismerik a munka fontosságát. Az intézményben nagy hangsúlyt fektetnek a gyakorlati képzésre, a munkára nevelésre. Filkor Lajos, az iskola igazgatója azt mondta: értékteremtő tevékenységeken keresztül lehet a fiatalokat munkára nevelni. Érezniük kell, hogy munkájuk értéket hoz létre!

Szécsény. Az iskolának igen széles a beiskolázási palettája. A szakképzésen belül mezőgazdasági gépészeket, családi gazdálkodókat képeznek. A leendő ifjú gazdák megismerkednek a növénytermesztés alapfeltételeivel, a gépek kezelésével, karbantartásával, elsajátítják a mezőgazdasági vállalkozói szervezéssel járó feladatokat. Mindhárom területen a tanulmányi idő három év, további két éves tanulmány után érettségi vizsgát tehetnek a tanulók.

Az iskolában hagyománya van a falusi vendéglátás képzésének, ahol a képzési idő ugyancsak három év. Filkor Lajos az iskola igazgatója elmondta, hogy három éve a pék szakmát is oktatják. A fiatalok az első két évben a gyakorlatot a tankgazdaságukban kialakított pékségben végzik, a harmadik évfolyamon a duális képzés keretében szerződést kötnek a pékségekkel. Korábban a felnőtt képzés keretében a cukrászat is szerepelt a programjukban. A szükséges tárgyi és személyi feltételekkel rendelkeznek. A terveik között szerepel, hogy a szakmára a nappali tagozaton is beiskoláznak.

A hiányszakmákban, mint például a mezőgazdasági gépész, pék, a diákok tanulmányaiktól függően ösztöndíjat kapnak, aminek legmagasabb összege 35 ezer forint.

Új színfolt az iskola képzési palettáján a szakgimnázium, amelynek elvégzése után a diákok érettségiznek és szakvizsgát tesznek. A korábbi években az iskolában volt technikusi képzés is. A mezőgazdasági gépészetben ismét megszervezték az oktatásnak ezt a formáját.

Az iskola nem csak oktat, gazdálkodik is. A Nemzeti Földalaptól tartós bérleti szerződéssel 86 hektárt bérelnek. A diákok két harmada duális képzésben vesz részt, az iskolában végzi gyakorlatát, az anyagi juttatásuk bruttó havi 20 ezer forint. Filkor Lajos úgy fogalmazott, fontos, hogy a leendő mezőgazdasági szakemberek „élő” helyzetben sajátítsák el a szakma különböző fogásait.

A bevételek jelentős részét visszaforgatják a termelésbe, gépek, műtrágyák vásárlására stb. A bevételük teszi lehetővé, hogy az iskola minden tanulójának ingyenes jogosítványt tud biztosítani. Már a tanév megkezdése előtt az iskolában jelentkező diákok – a nyári gólyatáborban – levizsgázhatnak segédmotor-kerékpár vezetésből. A további tanulmányaik során megszerezhetik a különböző jogosítványokat,  a mezőgazdasági gépek vontatására, személygépkocsira, a kisteherautón keresztül a nehéz vontató járművekig.

Szenográdi Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában