Helyi közélet

2017.06.26. 05:08

Szentmisén búcsúzott el a kegyhelyigazgató

fenyvesi

A tikkasztó hőség ellenére is sokan gyűltek össze tegnap délelőtt nemzeti kegyhelyünk szabadtéri oltára előtt, hogy Krisztusból, az élő vizek forrásából merítsenek, nála találjanak felüdülést, és belőle nyerjenek erőt további utuk folytatásához. Mintegy húsz hívő érkezett lóháton, valamint négy lovaskocsis is részt vett a már hagyománnyá vált, Szent László királyunk ünnepén megtartott lovas zarándoklaton. Ez a nap más szempontból is különleges, és egyben megható is volt, ugyanis tegnap köszönt el „övéitől” Kálmán Peregrin, ferences szerzetes, volt kegyhelyigazgató (képünkön), akinek házfőnöki „küldetését” a rendi szabályok szerint már nem lehetett meghosszabbítani.

Mátraverebély-Szentkút. A szentmise elején a lovas zarándokok ünnepélyesen bevonultak a kegyhelyre, majd kezdetét vette a szertartás. Kálmán Peregrin prédikációjában elmondta: ha valaki igazán ismeri őt, tudja róla, hogy a Szentkúton eltöltött tízéves szolgálatának legfőbb célja az volt, hogy akivel csak találkozott, elmélyítse benne az eucharisztia ünneplése iránti igényt. Minél többeket szeretett volna közelebb vezetni a rendszeres szentáldozáshoz, a vasárnapi miselátogatáshoz, valamint az oltári szentség előtt való időzés gyakoriságához. Éppen ezért tegnap is az oltáriszentséghez való belső ragaszkodást hangsúlyozta, amikor az eucharisztikus hálaadó közösségben köszönt el a hívektől – úgy, ahogy tette ezt egy évtizeden keresztül.

[caption id="" align="aligncenter" width="1341"] Fotó: Hüvösi Csaba[/caption]

Sugallta, a szentmisében magunkhoz vett kenyér a legerősebb kapocs Isten és ember, továbbá ember és ember kapcsolatában. A Krisztus testében és vérében való részesedés átfog időt, illetve teret, meghatározza a közelséget, s legyőzi a távolságot. Kiemelte, az elmúlt évek során szerette volna olyan irányba „terelgetni” a kegyhely életét, hogy ott minden Jézusra irányuljon, és belőle forrásozzon.

[caption id="" align="aligncenter" width="1341"] A lovas zarándokokat egyesével áldotta meg a ferences szerzetesFotó: Hüvösi Csaba[/caption]

Kálmán Peregrin – szavai szerint – arra törekedett, hogy a Szentkúthoz, vagyis az egyház szívéhez vezessen el minden embert az összes program, a zarándoklatok, valamint a lelki és építészeti kiszélesedés megújulása is. Célja volt egy olyan hitközösség felépítése, amely nem húzódik vissza a kiábrándult lustaság, az aggályoskodás, a közönyös nemtörődömség, illetve a hamis bizonyságot adó világba, hanem kész tenni, „elindulni” az emberekért. Nem ölt olyan arcot, amelytől megijednek, hanem elérhető, megszólítható, nagyvonalú a társaival való kapcsolatában. Egy olyan egyház képét akarta megjeleníteni, amely kézzelfogható módon is képes feltárni Megváltónk titkát – levetkőzve a görcsös beidegződések, megszokások, esetleg csoportérdekek világát.

[caption id="" align="aligncenter" width="1341"] A Szentkúton eltöltött tízéves szolgálatának legfőbb célja az volt, hogy akivel csak találkozott, elmélyítse benne az eucharisztia ünneplése iránti igényt – hangsúlyozta Kálmán PeregrinFotó: Hüvösi Csaba[/caption]

– Hogy mindez mennyire sikerült, azt a Teremtő tudja – fogalmazott a volt kegyhelyigazgató, aki bevallása szerint szerette volna lebontani – még ha ez olykor-olykor fájdalmas is volt – a hívek között élő félelmeket: az Istentől, az egyháztól, a papságtól, az egymástól való rettegés falát. Megemlítette, mély hála illeti mindazokat, akik mellette álltak ezen törekvései során.

Visszaemlékezéséből megtudtuk: Szentkúton azok voltak az igazán szép, mély és legszemélyesebb élményei, amikor a munkakapcsolatok lelkipásztori szolgálattá alakultak át. Amikor egy-egy feladategyeztetést, hétköznapi találkozást, esetleg pálinkázást követően az is megtörténhetett – sokszor hosszú évtizedek után –, hogy így szólhasson: „feloldozlak, vagy megerősítelek a szent kenet által”. Sokat jelentett számára, amikor valakinek a támasza lehetett az Úr felé vezető útjának a korrigálásában, folytatásában.

[caption id="" align="aligncenter" width="1341"] Lovaskocsisok is részt vettek a már hagyománnyá vált, Szent László királyunk ünnepén megtartott zarándoklatonFotó: Hüvösi Csaba[/caption]

„Ne féljetek az emberektől!” – hangzott el az ünnepi evangéliumban. A ferences szerzetes hangsúlyozta, Jézusnak ez a mondata az, ami őt is arra buzdította, hogy bocsánatot kérjen azoktól, akiket bármilyen módon is megbántott, és ő is elnézze hibáit azon társainak, akik vele tették ugyanezt.

Az előbbi felszólítással bátorított minden hívőt az egymás, az újonnan érkező rendtársak, de különösképpen is a szolgálatát átvevő új kegyhelyigazgató, Orosz Lóránt támogatására, elfogadására. „ A szeretetben nincs félelem” – idézte Szent Pál apostolt Kálmán Peregrin, majd hozzátette: hisszük, hogy Isten érzelmi köteléke irányítja jövőnk sorsát. Ahhoz, hogy az eucharisztia vétele, a szentmise ünneplése életünk forrása, valamint tiszta, szent, belső igényeinket átalakító és meghatározó eseménye legyen, elengedhetetlen annak a tapasztalatnak az elevenen tartása: amikor az Teremtő megtör egy időszakot, vagy „tovább ad” bennünket másoknak, ő azt megelőzően már kezében tartja a helyzetet.

[caption id="" align="aligncenter" width="1341"] Sokan gyűltek össze tegnap délelőtt nemzeti kegyhelyünkön, hogy Krisztusból, az élő vizek forrásából merítsenekFotó: Hüvösi Csaba[/caption]

–Végezetül köszönöm mindenkinek, aki velem közösen adott hálát az elmúlt tíz évért. A Jóisten szeretete vezessen bennünket további utunkon! Pasarétre, új szolgálati helyemre is szeretettel várok majd minden kedves testvért, hogy a kapocs megmaradjon köztünk. Életetekre fogadjátok a Jóisten áldását! – ezekkel a szavakkal, meghatódva köszönt el Kálmán Peregrin szeretett „nyájától”.

A szentmise végén még egyszer bevonultak a lovas zarándokok, akiket egyesével áldott meg a ferences szerzetes. Ezt követően pedig a gyóntatóudvaron személyesen is elköszönhettek tőle, közben pedig a helyi asszonyok által készített süteményekből, illetve frissítő italokból fogyaszthattak.

A kegyhely vezetését július 15-től veszi át hivatalosan Orosz Lóránt atya.

Gerhát Karina

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában