Helyi közélet

2017.06.23. 06:45

Székelyföldi kalandozások

fenyvesi

Immár a negyedik alkalom, hogy a Salgótarjáni Általános Iskola Kodály Zoltán Tagiskolájának hetedik évfolyamos diákjai és kísérő pedagógusai a „Határtalanul” pályázat (HAT-16-01-0390) keretében ellátogathattak a csodálatos Erdélybe. A kirándulás a - „Kalandozások Székelyföldön”-célja az volt, hogy a diákok közelebbről megismerjék az anyaország történelmi múltját, természeti kincseit, a székely irodalom értékeit, továbbá bepillantást nyerjenek az ott élő magyarok életébe.

[caption id="" align="aligncenter" width="600"] A korondi kirakodóvásár utcáján[/caption]

Az utazást számos előkészítő program előzte meg. A diákok kiselőadásokat hallgattak Erdély történelmi, természeti, irodalmi múltjáról, s vetélkedő keretében mérhették össze az itt szerzett tudásukat.

A kirándulás 2017. május 11-én korahajnalban vette kezdetét. 76 diák és 8 kísérő pedagógus indult a történelmi Erdély felfedezésére, megismerésére.

Utunk során megkoszorúztuk az aradi vértanúk szobrát. Kétszer is volt lehetőségünk találkozni a Szent Ferenc Gyermekotthon lakóival: először Déván, ahol összegyűjtött adományainkat vehették át, illetve Csíksomlyón, ahol az ott élő diákok által gondozott gyógynövényes kertet csodálhattuk meg.

[caption id="" align="aligncenter" width="492"] A vajdahunyadi vár lábánál[/caption]

A „Magos Déva”várból gyönyörködhettünk a távoli havasokban. Erdély legimpozánsabb, mesébe illő vajdahunyadi várkastélya – Mikszáth Kálmán szerint a „várak királya”tekintélyt parancsolóan emelkedett ki környezetéből. Ellátogattunk a híres csíksomlyói búcsú helyszínére, ahol a magyar és székely himnusz eléneklésével tisztelegtünk a zarándokhelynek.

Túráztunk a híres Vargyas-patak mentén egészen a Szeltersz-völgyig, ahol borvíz kóstolására is lehetőségünk nyílt.

Rengeteg fontos és érdekes információt tudtunk meg a míves máréfalvi székelykapuk történetéről. Székelyudvarhelyen Tamási Áron bronzszobránál hallgattunk tanulói felolvasást az író idézeteiből. Megcsodáltuk a róla elnevezett gimnázium épületét is.

[caption id="" align="aligncenter" width="599"] Csoportkép Csíksomlyón, a Nyeregben[/caption]

Rövid sétát tettünk Segesváron, a Világörökség részét képező középkori várnegyedben. Kirándulásunk utolsó napján ellátogattunk a fazekasságáról híres Korondra, majd a parajdi sóbarlangba.

Utazásunk sikerét bizonyítják azok a pozitív visszajelzések, melyeket a diákok által készített alapos, igényes beszámolókban fogalmazódtak meg: szívesen visszamennénk Erdélybe!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában