Helyi közélet

2017.06.14. 10:03

Százmilliós ingyen hitel

fenyvesi

A pásztói székhelyű mikro- és kisvállalkozások számára kínál nulla százalékos kedvezményes mikrohitelt a város önkormányzata a Nógrád Megyei Regionális Vállalkozásfejlesztési Alapítvánnyal (NMRVA) indított közös projektjében. Az erről szóló együttműködési megállapodást Dömsödi Gábor polgármester és Varga Béla, az alapítvány ügyvezetője a napokban írta alá a Mátra nyugati kapujának is nevezett városban.

Pásztó. A helyi vállalkozásokkal való szoros együttműködés az elmúlt években előtérbe került az önkormányzatnál, ennek köszönhetően sokkal nagyobb az adózási kedv a városban, mint korábban. Bizonyítja ezt az az adat, amelyet büszkén mutatott az együttműködési megállapodás aláírása előtti percekben Dömsödi Gábor: az aznapi értékek szerint már az erre az évre tervezett iparűzési adó 48 százalékát befizették a helyi cégek. Pásztó nemcsak kér, hanem adni is akar a vállalkozóknak, ezért csatlakozott a város önkormányzata a Nógrád Megyei Regionális Vállalkozásfejlesztési Alapítvány „ingyen hitel”-konstrukciójához, amelynek lényege, hogy egy pályázó maximum tízmillió forintot igényelhet, s azt kamatmentesen kell visszafizetnie. A járulékos fix kamatot, amely 3,9 százalék, az önkormányzat vállalja át a helyben működő cégektől.

[caption id="" align="alignright" width="1342"] Pásztó városa a megyében másodikként csatlakozott a vállalkozói ingyen hitel-konstrukcióhoz. A képen Varga Béla ügyvezető és Dömsödi Gábor polgármesterFotó: Lakatos Kati[/caption]

Az együttműködési megállapodás értelmében Pásztó esetében kiemelten nagy összeg, 100 millió forint szétosztására van lehetőség. Az önkormányzat feltétele, s erről határozott is a testület, hogy a forrás fele turisztikai beruházás megvalósítását vagy fejlesztését célozza meg. Tehát a 100 millióból 50 millió forintot erre a területre szeretnének hasznosítani. Ami az igénylés gyakorlati részét illeti, az önkormányzatnál jelentkező és a feltételeknek (hitelképesség, meglévő üzleti terv, helyi telephely) megfelelő vállalkozások számára az NMRVA közvetíti ki a hitelt, és biztosítja a legfeljebb tízmillió forintot, akár tízéves futamidővel. Önerő nélkül is be lehet adni a pályázatot, vagyis a kezdő vállalkozások számára is esélyt adhat a program.

A Nógrád Megyei Regionális Vállalkozásfejlesztési Alapítvány hasonló együttműködést kötött az elmúlt hetekben Balassagyarmat önkormányzatával, ahol 50 millió forint áll a helyi vállalkozók rendelkezésére.

Lakatos Kati

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában