Helyi közélet

2017.06.14. 09:58

„Szállt a madár tíz ágra” – Évadzáró táncház

fenyvesi

A„Száll a madár ágról, ágra” fantázianevet viselő, tíz alkalomból álló táncház sorozat utolsó állomása került megrendezésre Mátranovákon. A népművészet, a hagyományok továbbörökítése kimagaslóan fontos feladattá vált a település közművelődéssel foglalkozó szakemberei számára, mely folyamatot gyermekkorban kell elkezdeni, megtanítani őket azok ápolásának, megőrzésének, de még inkább a megélésének fontosságára. Ezért is volt remek lehetőség a pályázati úton megvalósult táncház-sorozat, melyek során a pici gyermekektől egészen a nyugdíjas korosztályig minden résztvevő kiválóan érezte magát, melyet jól mutatnak a jelenléti íveken feltüntetett visszaigazolások.

A havi rendszerességgel megrendezett táncházak utolsó állomásán is remek hangulat uralkodott. A kézműves foglalkozás során, – ahol az asztalnál alig fértek az ifjú alkotók – pom-pom madarakat, festett köveket készíthettek, illetve színezők álltak a legkisebbek rendelkezésére.

A szécsényi Palóc Néptáncegyüttesből Paluch Norbert és kedves felesége a magyarbődi és a Szeged környéki táncok rejtelmeibe vezette be az érdeklődőket. Az élő népzenét pedig a BEB Zenekar biztosította. A mátranováki népviselet is bemutattuk, a helyi viselettel rendelkező asszonyok mindig szívesen magukra öltik magukra.

A tíz alkalom során rendkívül változatos tájegységek táncaiba nyerhettek betekintést az ellátogató érdeklődők, többek között szatmári, a rimóci, vág- és garamközi, vagy a székelyföldi táncok lépéseit sajátíthatták el. Minden alkalmon élő népi zenekar biztosította a talpalávalót, a megye legkiválóbb oktatói pedig az adott táncanyag népviseletébe öltözve „örökítették” át a tánctudást.

Az alig két éve fennálló és töretlenül működő mátranováki Mátraalja Néptáncegyüttes létszáma is bővült, illetve elmondható, hogy rendkívül nagy számban keltette fel a táncházsorozat a kisgyermekek érdeklődését a néptánc és népművészetek iránt, így a jövő utánpótlása is biztosítva lesz.

A részvétel díjmentes volt mindenki számára, így a hátrányos helyzetűek előtt is nyitva álltak a kapuk. Nem csak a településről, hanem a megye számos részéről, de Nógrádon kívülről is érkeztek érdeklődők, sok esetben teljesen megtelt a művelődési ház színházterme, ami jól mutatja a lakossági igényeket. Mindenképp’ lesz folytatása a kezdeményezésnek, ugyanis ez csupán a kezdete volt ennek az értékmegőrző folyamatnak. Egy számomra igen kedves idézettel zárnám soraim:

„A hagyományt nem ápolni kell, hisz’ nem beteg. Nem őrizni kell, mert nem rab. Hagyományaink csak akkor maradhatnak meg, ha megéljük őket!” (Sebő Ferenc)

Torjákné Nyegota Alexandra

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában