Helyi közélet

2017.06.15. 04:05

Szakmai együttműködés

fenyvesi

A Magyar Pedagógiai Társaság Nógrád megyei tagozata számos, szűkebb hazánk területén kívül működő szakmai szervezettel tart kapcsolatot.  Ezek közé tartozik az országosan ismert, 1995-ben, Debrecenben alapított Karácsony Sándor Pedagógiai Egyesület is, amelynek képviselői – egyetemi oktatók és neveléstudományhoz kötődő szakemberek – a közelmúltban Fülöp Mihály elnök vezetésével látogattak el Salgótarjánba és Fülekre. 

Salgótarján/Fülek. A megbeszéléseken elhangzott, hogy az 1952-ben elhunyt névadó professzor – ma is aktuális nevelésfilozófiai elvei alapján – a magyar neveléstudomány legnagyobbjai közé sorolható, noha a hatalom többször igyekezett őt háttérbe szorítani. A Horthy-rendszerben azért, mert a szomszéd népekkel való megbékélést hirdette, a II. világháború után pedig azért, mert a diák személyiségéhez való igazodás híve volt. Szerinte a gyermek autonómiáját tiszteletben kell tartania az iskolának, s helyes, ha a gyermek kérdez, kételkedik, vitatkozik.

[caption id="" align="aligncenter" width="1342"] A „Pedagógusok Arcképcsarnoka” gyarapításáról is tárgyalt a debreceni delegáció[/caption]

A salgótarjáni Mackóvár Központi Óvodában Andóné Angyal Mária mutatta be a vendégeknek a sokak által példaértékűnek tartott munkát végző óvodát és a többi, szintén kiváló munkát végző tagintézményt. Tájékoztatták a vendégeket a megyei szervezet vezetői és szót kaptak a városi intézmények képviselői, valamint a debreceni egyesület kiadványaiban nógrádiakról életrajzokat írók is.

A Hajdú megyeiek ezúttal is elismerésüket fejezték ki, hogy a nógrádiak – a Karácsony Sándor Pedagógiai Egyesület céljainak megfelelően – a földesi születésű professzor emlékének ápolása mellett kiemelt feladatuknak tartják, hogy megyei kiadványban is emléket állítsanak a tevékenységük során köztiszteletnek örvendő pedagógusoknak. Egy ideje az évente megjelenő „Pedagógusok arcképcsarnoka” címet viselő debreceni kötetben már helyet kaptak és szerepelni fognak ezután is egykori Nógrád megyei és a határon túli, elhunyt pedagógusok is. Erről is tárgyaltak Salgótarjánban és Füleken is.

A felvidéki városban dr. Agócs Attila polgármester és dr. Fehér Péter oktatási referens örömmel fogadta, hogy a rangos kiadvány szerkesztői az elsők között gondoltak városuk egykori alkotó pedagógusaira. Az egyesület vezetői a rangos kiadványban helyet kapó pedagógusokról tárgyaltak a gimnázium igazgatójával, Molnár Lászlóval is.

A szakmai program mellett a debreceni egyesület tagjai megismerkedtek a két város múltjával és jelenével.  Megcsodálták a várakat, a művészeti alkotásokat, s dicsérő jelzők sokaságával méltatták a megyeszékhely természeti környezetét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában