Helyi közélet

2017.06.24. 07:22

Sportzarándoklat Mária útján

fenyvesi

Európában is egyedülálló sportzarándoklat indult június 16-án az ausztriai Mariazellből, hogy a római katolikus világ keleti szélén fekvő Csíksomlyón érjen véget. Az 1369 kilométeres út érintette megyénket is, egyik fontos állomása Pásztó volt. A Mária Maraton elnevezésű sportzarándoklatot a  Mária Út Közhasznú Egyesület szervezte, a Mária kegyhelyek érintésével. Idén a kerékpárosokat Holluby András hegyikerékpáros magyar bajnok, a futóknál Makai Viktória hétszeres ultramaratoni bajnok vezeti.

Cz. Zentai József

Június 22-én, csütörtökön este a rekkenő hőségben tíz kerékpáros gördült be a Pásztói Múzeum elé, hogy a csaknem 1400 kilométeres sportzarándoklat fővárosból indított szakaszát – 90 kilométer tekerés után – Pásztón egy órára megszakítsa. Innen aznapi szálláshelyükre, Mátraverebély-Szentkútra kerékpároztak tovább, egy kis pihenést, felfrissülést követően.

A tíz fős kerékpáros küldöttség élén a fővárosi Holluby András haladt, aki a hazai tájkerékpáros szakág jeles képviselője, 2006-ban, éppen Nógrád megyében, Salgóbányán szerzett magyar bajnoki címet.

[caption id="" align="aligncenter" width="1255"] Megérkeztek a zarándoklat kerékpáros részvevői a Pásztói MúzeumhozFotó: Kormos Dániel[/caption]

Jól jött a hőségtől kissé megfáradt kerékpáros zarándoklat részvevőinek a múzeum hűs földszinti terme, ahol a bringásokat a HUFEZE-Pásztó Sportegyesület elnöke fogadta, miközben a múzeum előtt a kerékpárok az útközben szerzett kisebb hibáit Bódi Zoltán próbálta meg orvosolni. A teremben Farkas Attila, Pásztó alpolgármestere és dr. Hír János múzeumigazgató köszöntötte a nem mindennapi vendégeket. A múzeumigazgató érdekességként felelevenítette kerékpáros múltját, – ma a pásztói „Múzeumok éjszakája” című rendezvényen az Isonzónál tett kerékpáros túrájáról tart vetítőképes előadást – majd a vendégekkel egy kis beszélgetés következett. A tíz kerékpáros: Holluby András vezető, Szabó István és Ivancsó Bazil atya, mindketten görög katolikus papok, Keresztes Tamás, Lévai Zsolt, Almási Szabolcs, Silling Vali, Básti Gábor, Holluby Andor, Bauer Péter egy órán át beszélgettek az idei Mária Maraton kerékpáros programjáról, a további útvonalakról. Holluby András egyúttal megköszönte Schoblocher István Jobbágyi polgármester fontos információját a 21-es főútvonal elkerülésére.

[caption id="" align="aligncenter" width="1193"] Pásztón Bódi Zoltán „gyógyította” meg a menetközben meghibásodott kerékpárokatFotó: Kormos Dániel[/caption]

A kötetlen beszélgetés során Szabó István görög katolikus atyáról megtudtuk, hogy már gyermekkorában komoly kerékpártúrákat tett. Mindezek mellett ifjúkorban a hosszútávfutással is megismerkedett. Pappá szentelése után rengeteg gyermekkel, felnőttel ismertette meg a kerékpározás örömét.

Az atya már nem először vesz részt ezen a nagyszabású sportzarándoklaton.

Idén is azzal a lelkülettel és elhatározással vágott neki az útnak, hogy tőle telhetően mindent megtegyen azért: akik vele zarándokolnak, azoknak ne csak egy sportélmény és erődemonstráció legyen, hanem valódi zarándoklat a megtett táv! A Mariazellben eltemetett Mindszenty József bíboros, a Csíksomlyón imádkozó Márton Áron példájával, a Mária úton zarándoklók lelkületével.

A tíz fős kerékpáros zarándoklat az estére némiképpen enyhülő hőség közepette kerékpárra pattanva a Tar-Mátraverebély-Szentkút vonalon, aznap összesen 106 kilométert letekerve két helyi szabadidős kerékpáros, Bódi Zoltán és Kormos Dániel kíséretében érte el szentkúti szálláshelyét.

[caption id="" align="aligncenter" width="1446"] Mátraverebélyben útban a szálláshelyre jól jött az út menti frissítésFotó: Kormos Dániel[/caption]

A Mária Maraton kerékpárosai, szombaton Mátraverebély-Bátonyterenye-Nemti-Mátraterenye útvonalon hagyták el Nógrád megye területét. A tervek szerint a zarándoklat 2017. június 30-án érkezik meg Csíksomlyóra. Őket, a lábukkal az igen forró aszfaltot koptató Makai Viktória ultra maratoni bajnok által vezetett futó csapat fogja követni, akik a tervek szerint Pásztóra, újfent a múzeumi fogadóhelyre, 2017. június 27-én, 15 és 16 óra között érkeznek meg. Itt a város részéről Farkas Attila alpolgármester, Káposzta Csaba civil tanácsnok és a HUFEZE SE tagjai fogadják őket. Utóbbiak Jobbágyiban, Szurdokpüspökiben és Pásztón is segíteni fogják a sportzarándoklat futóit.

A futókhoz a [email protected] e-mailben hétfő estig még bárki jelentkezhet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában