Helyi közélet

2017.06.07. 07:32

Pünkösd a világörökség falujában

fenyvesi

A húsvét után a pünkösd az az ünnep, amikor a legtöbben ellátogatnak a világörökségi faluba. Kelecsényi Péter, a Hollókői Világörökség Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója lapunknak elmondta, hogy rendezvényük elsősorban a tradícióra, a népszokásokra és a vallásra épül, de megtalálható benne számos egyéb szórakoztató program.

Hollókő. Az országban többen döntöttek úgy, hogy a hosszú, háromnapos hétvégét Hollókőn töltik. A világörökségi település szállodája megtelt, de a vendéglátóhelyeken is sokan foglaltak szállást. Voltak, akik csak egy napra érkeztek a hollókői pünkösdi fesztiválra.

A falumúzeum pincéjében Kelecsényi Péter a Pilisvörösvárról érkezett, nyolcfős baráti közösséggel beszélgetett. A vendégek megkóstolták a hollókőiek kedvenc borát.

[caption id="" align="aligncenter" width="1343"] Fotó: Danyi Lilla[/caption]

– Sokat hallottunk Hollókőről, az itteni vendégszeretetről, látványosságokról, ezért úgy döntöttünk, hogy ellátogatunk ide. Nem csalódtunk, jól érezzük magunkat, gazdag, változatos programban van részünk. Egész biztos, hogy máskor is eljövünk – fogalmazott a csoport nevében Danyi Noel.

[caption id="" align="aligncenter" width="1343"] Fotó: Danyi Lilla[/caption]

Pünkösdre benépesült a falu. A gyermekek a település játszótereit vették birtokukba, de részt vehettek különböző kézműves foglalkozásokon is, a játszóházban. Sokan ellátogattak a falu múzeumába és egyéb kiállítási helyekre. Népszerűek voltak az odalátogatók körében a palóc gasztronómiát felvonultató étkezőhelyek. A település boltjaiban is igen nagy volt a forgalom. Feketéné Anna üzletében az általa készített népművészeti tárgyak között a férje fából készített munkáiból és egyéb ajándéktárgyakból is válogathattak a látogatók.

[caption id="" align="aligncenter" width="1343"] Fotó: Danyi Lilla[/caption]

Ebéd után az Ófaluban életre keltek a régi népszokások, s megválasztották a pünkösdi királylányt, Butkai Anna személyében. A népviseletbe öltözött menet – soraiban Szabó Csaba polgármesterrel – énekelve indult a Pajtaárokban lévő szabadtéri színpad felé, ahol már sokan vártak rájuk. Útközben a turisták fényképezőgépekkel, filmfelvevővel örökítették meg a színes menetet.

A színpadon Szabó Csaba polgármester köszöntőjében megköszönte a vendégeknek, hogy a pünkösdi ünnepre Hollókőt választották, a helyieknek pedig azt, hogy velük együtt ünnepelnek. Elmondta, a vasárnap a hagyományokról szól, amelyre meghívtak két települést is. A szécsényieket, akik az Ófaluban több programmal is – fánksütéssel, termékbemutatóval, szabaduló játékkal – várták a vendégeket, valamint a kazári tánccsoportot, akik a nap során több alkalommal is felléptek.

[caption id="" align="aligncenter" width="1343"] Fotó: Danyi Lilla[/caption]

A polgármester kifejtette: a  hétfői nap a várjátékoké.   Utalt arra, hogy nem csak az ünnepeken, az év minden napján örömmel látják a hozzájuk látogató turistákat. Felvázolta a világörökségi település fejlesztési terveit, amelyek között például étterem építése és a millenniumi park felújítása szerepel.

A színpadon elsőként a helyi tánccsoport mutatkozott be – a Folt Zenekar kíséretében –, akik a hollókői idős emberek elmondása alapján színpadra állították az egykori pünkösdi népszokásokat. Fellépett továbbá a kazári táncegyüttes, de szórakoztatta a közönséget a Cimbaliband is. Ezt követően más műfaj képviselői léptek a közönség elé: Danics Dóra, az X-faktor győztese és a Skyhős Zenekar. A kazári táncegyüttes táncházba hívta a néptánc kedvelőit.

[caption id="" align="aligncenter" width="1343"] Fotó: Danyi Lilla[/caption]

Ha pünkösd, akkor nem csak pünkösdi lányt, pünkösdi királyt is választanak. Kiszely Zoltánnál hetvenkét férfi jelentkezett, hogy alávesse magát a három összetett ügyességi próbának, hogy ő legyen a legjobb, azaz, Hollókő idei pünkösdi királya. A győztes kétnapos félpanziós ellátást kapott jutalmul a hollókői vendégházban.

Hétfőn a várjátékokkal folytatódott a pünkösdi ünnepi sorozat. A helyi Szent László vitézei – amelynek vezetője Polgár Péter – az 1700-as évek elejét idézték meg, közel 100 szereplővel felelevenítették a kuruc-labanc összecsapást. A harci játékba a közönség is részt vehetett, a gyermekek zoknicsatával kapcsolódtak a várvédőkhöz. Volt a nap során zászlóforgatás, íjászat és egyéb harci játék is. A vár előtti téren a kézművesek és a vásárosok kínálták áruikat.

[caption id="" align="aligncenter" width="1342"] Fotó: Danyi Lilla[/caption]

Szabó Csaba a község polgármestere lapunknak elmondta, hogy örül a jól sikerült pünkösdi rendezvényüknek, ami elsősorban nem a hollókőiekről, hanem az odalátogató vendégekről szólt. Ilyen és hasonló programokra szükség van ahhoz, hogy a település fennmaradjon, illetve a helyiek megőrizzék a népviseletüket, népi hagyományaikat.

Szenográdi Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában