Helyi közélet

2017.06.08. 04:28

Pedagógusünnep elismerésekkel

fenyvesi

Június első vasárnapja a pedagógusnap. Ebből az alkalomból rendezett kedden díjak és elismerések átadásával színesített ünnepséget a balassagyarmati tankerület a régi vármegyeháza nagytermében.

Hegedűs H.

Balassagyarmat. A házigazdák nevében Nagyné Barna Orsolya tankerületi igazgató köszöntötte a megjelenteket. Kiemelte, hogy felnőtté, de inkább emberré nevelni, követendő példát adni, kitárni a világot a fiatalok elé a legnemesebb feladatok egyike. Ezt végzik nap mint nap a tanítók és a tanárok, leküzdve a rájuk bízott gyermekek különbözőségéből adódó nehézségeket, megújult erővel szembenézve a gyorsan változó élet egyre égetőbb kihívásaival, tenni azt, ami a hitvallásuk, ami a hivatásuk.

[caption id="" align="aligncenter" width="960"] A régi vármegyeháza nagytermét teljesen megtöltötték a pedagógusok[/caption]

Az igazgató kifejtette, számos pedagógustípus van, az érzékenytől az anyáskodón, a jól magyarázón, a kellemes humorún keresztül a kedvesig, a védelmező anyatigrisig, és ezek a tulajdonságok sokszor ötvöződnek egy-egy személyben. Egy arab filozófustól kölcsönzött idézetből kiindulva – „keress olyan mestert, akinek szelleme világos, tudása nagy és szíve jó” – hangsúlyozta, milyen tökéletesen össze lehet foglalni egyetlen mondatban ennek az életpályának a lényegét.

Nagyné Barna Orsolya a pedagógus tevékenységét a csendes esőhöz hasonlította, amely jó sokáig tart, áztatva a magokat, és olyan bőséges utánpótlást ad a serkenő növénynek, hogy a beszívott nedvességtől a legszárazabb időszakban is képes termőre fordulni. Végül elmondta, a tanítók és tanárok igen rögös úton járnak, mégis mindig az ifjú nemzedékek nevelése, oktatása, művelése vezérli őket, emiatt képesek munkájukat olyan nagy szeretettel végezni.

Balla Mihály országgyűlési képviselő is üdvözölte egykori kollégáit. Azt fejtegette, hatalmas felelősség terheli a mostanában dolgozó pedagógusokat, hiszen olyan villámsebesen változik a világ, hogy képtelenség előre megmérni, mi várható tizenöt-húsz év múlva, a technológia, technika határtalan mértékű fejlődését látva nem tudni, mivel szembesülnek majd a jövőben a ma iskolákba kerülő gyermekek. Ugyanakkor kiemelten fontos, hogy ezek a nemzedékek a lehető legjobb oktatásban, képzésben részesüljenek, szigorúan kerülve az internetes világ ártalmas jelenségeit, mivel évtizedek múlva ők adják majd a munkavállalók tömegeit, akik az országot a „hátukon cipelik”. A honatya hangsúlyozta, ezen az úton együtt, kölcsönösen, a jót szem előtt tartva kell haladni tanárnak és diáknak, mert csak így garantált a siker. Hozzátette, amikor egy mobiltelefonnal lassan minden megoldható, amikor egy osztályterem természetes kelléke a digitális tábla, akkor is lényeges, hogy a fiatalokat a kultúra, az irodalom, a történelem, a természettudományok iránti érdeklődés irányába fordítsuk, és ebben nélkülözhetetlen szerep hárul a pedagógusokra. Befejezésként Balla Mihály leszögezte: a kormányzat határozott célja a pedagógusi életpálya nívójának emelése és biztosítása, s a jövő évi költségvetésben is komoly hangsúlyt fektetnek erre a szakmaterületre, ami a tankerületek intézményeinek, épületeinek fejlesztésében is megnyilvánul 2017/18-ban.

A továbbiakban a kulturális műsorbetétek mellett adták át a különböző kitüntetéseket és elismeréseket a kiváló nevelőknek, oktatóknak.

[box type="note">

A díjazottak:

Gyémántoklevél: Nagy Mihályné, Dr. Gulya Pálné, Dropka Istvánné, Sólyom Éva.

Pedagógus Szolgálati Emlékérem: Csomós Józsefné, Hauselné Bogdán Valéria, Iványi Györgyné, Kocsisné Czifra Klára, Somogyvári Ildikó, Stefánné Seres Hajnalka, Knyazoviczkiné Dobos Julianna, Kovácsné Daróczi Annamária, Pintér Gáborné, Szabó Lajosné.

Miniszteri Elismerő Oklevél: Kovács Józsefné, Balázs Péter, Jancsóné Zorván Zita, Lakatos Tamásné.

Elismerő oklevél igazgatói javaslatok alapján: Bottyán Imre, Györösiné Gyöngyösi Veronika, Cservenné Gyürki Angéla, Kovács Balázs, Fazekas Csilla, Ladosné Aradi Zsuzsanna, Szalai Tamás, Végh Kornélné, Palánki Sándorné, Iványi Györgyné, Bartus Gabriella, László Gézáné, Kramlik Mariann, Lakatos Tamásné, Chikány Beáta, Kiss Gyöngyi, Bánkuti Éva, Kapcsosné Varga Zsuzsanna, Biró Míra, Kaluzsa Mónika, Homoki Gábor, Oroszvári Mária, Zámpory Edit, Koszec Katalin, Kuris Rudolfné, Csernák Edit, Harsányi János, Diósi Katalin, Pásztor Sándorné, Filepné Tőzsér Gertrúd, Knyazoviczkiné Dobos Julianna, Pintér Gáborné, Bacsúr Szilvia, Szalai Antalné.

Igazgatók elismerő oklevele: Veres Judit, Kissné Unatényi Katalin, Fábián Attila, Zábrádi Zsuzsanna, Nagyháziné Bacsa Mónika, Ember Csaba, Batta Tibor, Antal Gyula, Antalné Varga Katalin, Halasi Zoltánné, Megyeri Judit, Szabó Csaba.

[/box>

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában