Helyi közélet

2017.06.24. 07:16

Országjáró véradás

fenyvesi

„A hősök a vérüket adják!” Ez a szlogen volt olvasható azon a véradókamionon, amelyen tegnap sokan nyújtottak segítséget rászoruló embertársaiknak. Egy nem mindennapi eseménynek lehettek részesei a Förster Kálmán térre látogatók, hiszen visszacsöppenhettek a „retro” véradások korszakába. A donorokat virslivel, frissen csapolt sörrel, valamint egyéb ajándékokkal is meglepték. A hangulatot a Balázs Beáta által vezetett retro zenei kívánságműsor fokozta. A rendezvény sokak érdeklődését felkeltette, hiszen már a kora délelőtti órákban mintegy huszonöt segíteni vágyó állt a kamion előtt és várta, hogy életeket menthessen.

Salgótarján. Talán még sokan emlékeznek azokra az időkre, amikor minden nagyüzemben, nagyvállalatnál működött vöröskeresztes csoport, ami a véradások szervezéséért, azok hangulatáért volt felelős. A szervezők ezt próbálták visszahozni, megmutatva, hogy maradt még valami a régi jó dolgokból.

[caption id="" align="aligncenter" width="2764"] Fotó: Hüvösi Csaba[/caption]

Szilágyi Leonóra, a Magyar Vöröskereszt Nógrád Megyei Szervezetének igazgatója lapunknak elmondta: általános tapasztalat évről évre, hogy a nyári hónapokban kevesebben adnak vért, hiszen a donorok közül sokan elutaznak, szabadságra mennek, ezáltal nehezen érhetők el. Ráadásul ebben az időszakban a balesetek száma is megnő, ami még fontosabbá teszi a véradók számának növelését.

Hozzátette, országosan elindult egy kampány, amelynek köszönhetően Nógrád megye is megkapta azt a lehetőséget, hogy a véradókamionnal, illetve a különféle egészségügyi szűrésekkel  még jobban felhívja a figyelmet az ezen fajta segítségnyújtásra.

Kiemelte, ez a paradigmaváltás fontos a szervezet számára is, hiszen a klasszikus véradóbehívók, értesítések már nem vezetnek eredményre.

Technikai eszközöket, hangulatos elemeket vetettek be annak érdekében, hogy rámutassanak a társadalmi felelősségvállalás fontosságára.

A virslin, valamint a frissen csapolt sörön kívül fogkrémmel, fogkefével, illetve kávéval is kedveskedtek a donoroknak. A helyszínre látogatókat anyajegy-, illetve szájüregi szűréssel, vércukor- és vérnyomás méréssel, életmód tanácsadással, továbbá totókkal várták. A vért adók gyermekeinek rajzolási lehetőséget, csillámtetoválást is biztosítottak a szervezők.

Az igazgatótól azt is megtudtuk, hogy a kamion egész évben járja az országot, ezért csak erre az egy napra kapta meg a helyi szervezet.

Remélik, hogy a közeljövőben nemcsak megyeszékhelyünkön, hanem szűkebb hazánk többi városában is tudnak hasonló eseményt szervezni. A 18 és 65 év közötti személyek ilyen módon évente négy-öt alkalommal segíthetnek embertársaikon. Fontos, hogy két véradás között 56 napnak el kell telni.

Szilágyi Leonóra kérdésünkre kifejtette: megyénkben 2015-ben 8500 tavaly pedig már 9200 donort regisztráltak. A szervezet célkitűzése, hogy idén szűkebb hazánkban tízezer legyen a véradók száma – zárta nyilatkozatát a megyei igazgató.

Gerhát Karina

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában