Helyi közélet

2017.06.12. 04:23

Nyelvben-táncban őrzött értékek

fenyvesi

Díszes felvonulással kezdődő, majd látványos hagyományőrző táncokkal, ékes énekekkel folytatódó szlovák nemzetiségi napot rendeztek szombaton, a délnyugat-nógrádi kisvárosban, Rétságon.

Hegedűs H.

Rétság. A város főutcáján lévő evangélikus imaházban tartott istentiszteletet követően a gyönyörű népviseletbe öltözött csoportok településük névtáblája mögött sorakozva indultak el a művelődési központ felé. Menet közben sok-sok érdeklődő gyalogos és autós állt meg egy pillanatra, hogy megcsodálja a felvonulást.

A művelődési központ színháztermében előbb a házigazdák nevében Salgai Szilvia, a helyi szlovák nemzetiségi önkormányzat elnöke köszöntötte a rendezvény résztvevőit, majd átadta a szót az országos szervezet elnökének, Hollerné Racskó Erzsébetnek.

[caption id="" align="aligncenter" width="960"] A díszes felvonulás az evangélikus imaháztól a művelődési központig tartott[/caption]

Ő elsősorban azt hangsúlyozta, hogy a szlovák hagyományok és kultúra őrzésében Rétság igen előkelő helyet foglal el hazánkban, mert míg más helyeken megszüntetik a nemzetiségi oktatási-nevelési intézményeket, addig itt a szlovák nyelv tanítása az iskolában egyre terebélyesedik, egyre népszerűbb. Erre pedig azért van kiemelten nagy szükség, mert a szlávság eszperantóját megtanuló diákok a későbbiekben felnőve a nyelvismeretük révén nem csak Magyarországon, hanem a szomszédos államokban is megtalálhatják a számításukat, kitágulhat előttük a munkaerőpiac. Tehát nagyon sok haszna lehet, ha ilyen fiatal korban elsajátítják és a gyakorlatban is alkalmazzák a szlovákot – mondta Hollerné Racskó Erzsébet.

[caption id="" align="aligncenter" width="960"] A fellépő csoportok látványos előadásokkal szórakoztatták a közönséget[/caption]

Ezután dr. Alt Gyula, a szomszédos Vác szlovák nemzetiségi önkormányzatának elnöke üdvözölte röviden a közönséget, majd Balla Mihály országgyűlési képviselő osztotta meg gondolatait a hallgatósággal. Kifejtette, ahogy a szláv népek dalait a többszólamúság jellemzi, olyan összetetten színes képet alkotnak itt, a nógrádi tájakon élő emberek, Mikszáth jó palócai és tót atyafiai, évszázadok óta békességben. Ráadásul a hazánkban élő nemzetiségek máig hűen őrzik kettős identitásukat, mivel a büszke magyar nemzettudat mellett ragaszkodnak őseik kulturális értékeihez, amivel az egész országot gazdagítják. Ezt ismerte el a kormány az alaptörvényben, amikor államalkotó tényezőnek tekinti a szlovákokat, németeket, horvátokat, szerbeket, románokat. Ezeket a gyökereket védeni kell, átültetni a feltörekvő nemzedékek felé, amire kiváló példa a nyelv elsajátítása. Hozzátette, a Rétságon és környékén lakó szlovákok legnagyobb vívmánya az a közösség, amit maguk teremtettek meg, szívós kitartással, és ami megmutatkozik a nemzetiségi nap színvonalában – hangoztatta a honatya.

[caption id="" align="aligncenter" width="960"] Hollerné Racskó Erzsébet a szlovák nyelv oktatását emelte ki[/caption]

A felszólalók sorát Hegedűs Ferenc polgármester zárta, aki hatalmas értékként említette meg azt a tizenöt esztendőt, amióta a szlovák nemzetiségi nap tökéletesen beilleszkedik, és további rangot ad Rétság kulturális rendezvénysorozatának. Csodálatos örökség ez, nem feledkezve meg az elődökről, hiszen aki a múltat nem tiszteli, a jövőt nem érdemli – fejezte be mondatait a város vezetője.

A továbbiakban a szlovákiai és magyarországi fellépők színes sorát egy-egy díjátadás, illetve támogatások átadása szakította meg. Hollerné Racskó Erzsébet és Salgai Szilvia „Nemzetiségünkért” díjat adott át Hesz Mihály gazdálkodónak, míg a támogatásokat az evangélikus egyházközség, a városi óvoda, a nyugdíjas klub és a helyi vöröskeresztes szervezet érdemelte ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában