Helyi közélet

2017.06.17. 07:34

Napfordító: egy életmű befejező darabja

fenyvesi

Dömsödi Gábor polgármester június 16-át jeles napnak, a magyar függetlenség napjának nevezte a Pásztón tegnap felavatott 1956-os emlékmű avatási ünnepségén. Különleges esemény volt ez a város és megyénk életében is: amellett, hogy pályázati forrásból elkészült a Napfordító című alkotás és mostantól díszíti Pásztó egyik parkját, lezárult egy életmű is. Ez, a számos jelentést hordozó bronz-márvány szobor volt Bobály Attila szobrászművész halála előtti utolsó alkotása, amely egyben „az ötvenhatos zászló kézzel nem fogható jelét rendszerbe foglaló mű” is.

Pásztó.  Ajándékba kapott kőből, pályázati forrásból készült el a Fő út és a Hunyadi utca kereszteződősénél kialakított emlékparkban tegnap óta látható ’56-os szobor, amelynek avatásán Dömsödi Gábor polgármester felhívta a figyelmet június 16. napjának ikonikus jelentésére. Felidézte, hogy 1958-ban ekkor végezték ki a börtönudvaron Nagy Imrét, Maléter Pált és Gimes Miklóst, majd titokban ott, a börtönudvaron temették el őket. Csak két és fél év után volt bátorsága a hatalomnak jeltelen sírba helyezni őket, ismeretlen emberként, a ma 300-as parcellaként ismert helyre.

[caption id="" align="aligncenter" width="2592"] Fotó: Lakatos Kati[/caption]

– Erre mindig emlékezzünk, amikor a távolság megszépíti azt a rendszert, amely látszólag gondoskodott a benne élő emberekről! – figyelmeztetett, majd felidézte 1989. június 16-át is, amikor újratemették a hősöket.

A polgármester felhívta a figyelmet a szobor oldalán olvasható jelmondatra is: „Ahol a hősöket nem felejtik, mindig lesznek újak”. Beszédében elmondta a szobor keletkezési körülményeit is: éppen Bobály Attilánál tartózkodott ő és városvezető társa, Farkas Attila alpolgármester, amikor megtudták, hogy nincs idő, azonnal le kell adni a szobortervet, egy makettet, csak akkor tudják támogatásból elkészíttetni a város új emlékparkjának szobrát.

[caption id="" align="aligncenter" width="2592"] Posztumusz alternatív Munkácsy Mihály-díjat kapott Bobály AttilaFotó: Lakatos Kati[/caption]

– Ekkor elmondtuk Attilának, hogy nekünk mit jelent ’56, mire ő: „Gyerekek, nekem van egy 56-os szobrom, amely díjat nyert Varsóban”. Berohant a műhelyébe, kihozta a kisplasztikát, mi elkezdtük fényképezni és most itt áll ennek a szobor változata. Tragikus, hogy az alkotó nem élhette meg a szobor elkészültét – hangsúlyozta Dömsödi Gábor, majd felkérte egykori rádiós kollégáját, Bobály Attila személyes jó barátját, Németh Miklós Attilát, hogy tartsa meg avatóbeszédét.

A szónok szólt ötvenhat lyukas zászlajának jelképéről, felhívta a figyelmet arra, hogy „nekünk nem szabad feledni, a gyilkosokat néven nevezni” és megemlékezett a koncepciós perek pásztói áldozatairól is.

[caption id="" align="aligncenter" width="1728"] Kő PálFotó: Lakatos Kati[/caption]

Hangsúlyozta: – A le nem élt életeket, a börtönben töltött éveket soha senki nem tudja szabaddá tenni. Talán ezért is egyedülálló amit Bobály Attila alkotott. Mert ebben a szoborban mindenki megtalálhatja a saját múltba merengő, jelent hordozó vagy éppen jövőt remélő nézőpontját. Ez az ötvenhatos zászló kézzel nem fogható jelét rendszerbe foglaló mű. Ha kell, képkeret apa fényképéhez. Ha kell ablak a szülőház vagy a börtön falán, de díszlet is a Hősök terén 1989. június 16-án. Koporsólepel a rendszerváltó ifjúság mögöttünk hagyott negyedszázadán vagy éppen sugártörő a lenyugvó Napnak, mozgató víztükör a kerekedő Holdnak – hangsúlyozta Német Miklós Attila. Azt kívánta az egybegyűlteknek és minden pásztóinak, hogy a bronz és a márvány egymást erősítő szilárdságával őrizzék a szabadságot, mindig is emlékezve azokra, akik ezért a legdrágábbat, az életüket adták.

– Kívánom, hogy nekünk soha többé ne kelljen az ötvenhatos forradalmárok válaszútjára lépnünk és a most felavatott emlékmű jelentését újraértelmeznünk! – zárta gondolatait, majd Kő Pál Kossuth-díjas szobrász, a Nemzet Művésze lépett a mikrofonhoz, aki Bobály Attilára emlékezve tartott beszédet.

– Hát elment ő is, a kitűnő szobrász és nagyszerű magyar! – kezdte megemlékezését Kő Pál, majd hangsúlyozta az élet értelmét: azt kell csinálnunk, ami boldoggá tesz. Felidézte Bobály Attilával való találkozását: egy nyolcvanas évek eleji salgótarjáni tárlat zsűritagjaként találkozott a kezdő szobrásszal először, amikor Bobály tardosi vörös márvány szobra lenyűgözte őt és zsűriző társait. Szembe mentek a politikai akarattal, s a párt alaptagsággal sem rendelkező ifjú alkotónak „kiharcolták” a fődíjat. Gondolatai végén bevallotta, régen nem vállal ilyen szerepléseket, de ez mindennél fontosabb volt számára, mert nem jutott el a nógrádszakáli temetésre. – Drága Attila! Te egy igazi szobrásznak születtél és ezt bizonyítottad életművedben. Isten nyugosztaljon békességben! – zárta szavait Kő Pál.

[caption id="" align="aligncenter" width="2592"] Németh Miklós AttilaFotó: Lakatos Kati[/caption]

A méltató beszédek után Farkas Attila alpolgármester, Kő Pál szobrász és Illés Rudolf, a szoborállítás ötletgazdája leleplezték az alkotást, amely lenyűgözte a jelenlévő egybegyűlteket. Hamarosan fehér rózsák fedték le a szobornak emelt dombot.

Az ünnepség után egy másik ünnepélyes helyszínen, a Rubec teremben Kő Pál átadta Bobály Attila családjának a posztumusz alternatív Munkácsy Mihály-díjat, amelyet olyan művész kaphat, aki életében nem kapta meg a Munkácsy díjat, de érdemes lett volna rá. Itt a művész két fiát, Bobály Ádámot és Dávidot kérdeztük meg, milyen érzésekkel vannak ezen a napon. – Kötődünk a ma felavatott alkotáshoz, mi beleszülettünk a szobrász-mesterségbe, megéltünk mindent, amit ma felidéztek az előadók. Az emlékművet sajnos már csak mi ketten fejeztük be, édesapánk nem tudott benne végig részt venni. Nagyon sokat tanultunk tőle, így például a küzdeni tudását is, azt, hogy sosem szabad feladni, akkor sem, ha akadályokba ütközünk. Szeretnénk édesapánk örökségét továbbvinni – fogalmazták meg.

Lakatos Kati

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában