Helyi közélet

2017.06.07. 04:43

Mohóságnak vetették a magyar igazságot

fenyvesi

A Palóc Múzeum előtt álló Ipolymenti Országzászlónál első világháborús katonai hagyományőrzők díszőrsége mellett rendezték meg vasárnap este a városi megemlékezést a Nemzeti Összetartozás Napján.

H. H.

Balassagyarmat. A Gyarmati Színkör és a Tormay Cecile Irodalmi és Történelmi Társaság művészei hazafias versekből és dalokból készült összeállítása foglalta keretbe a rendezvényt, amelynek közepén Medvácz Lajos balassagyarmati polgármester mondott beszédet, megemlékezve a kilencvenhét évvel ezelőtti fájdalmas békediktátum máig élő hatásairól.

[caption id="" align="aligncenter" width="706"] Medvácz Lajos a nemzettudat erősítését hangsúlyozta beszédében[/caption]

A városvezető a magyarokkal szimpatizáló brit sajtómágnás, Lord Rothermere gondolatait idézte, aki az 1920-as években úgy vélekedett, hogy Trianonban az igazság áldozatul esett a mohóságnak, aminek – jósolva a jövőt – igen komoly következményei lesznek Közép-Kelet Európában. Hozzátette, a lord tiszteletére szobrot állíttatott a hálás utókor, amit aztán egy vészkorszakban elbontottak, de ma már ismét régi fényében áll az emlékmű.

[caption id="" align="aligncenter" width="706"] László Péter vitéz Somogyvári Gyula költeményét szavalta[/caption]

A polgármester kifejtette, a mai nemzedékeknek kötelességük, hogy a történelemmel szembenézzenek, hiszen egy anya sem gyászolhatja örökké korán meghalt fiát, hanem támogatnia, segítenie kell az életben maradt másik gyermeket. Így tegyenek a magyar hazafiak is a 21. században, az anyaországtól elszakadt nemzettársakkal lélekben egyesülve vinni kell tovább a magyarságot, hiszen nem a vereség, a veszteség az igazi bukás, hanem a lemondás. 1920. június 4-én a modern kori Magyarország legnagyobb tragédiája következett be, és az egykori győzőknek nem szabad megbántódniuk azon, hogy ezt a gyászos emléket a magyarság mindig őrizni fogja a szívében. Erősítsük tehát az összetartozás tudatát, ápoljuk a magyarság minden értékét, főleg akkor, amikor a globalizálódó Európában a nemzettudattól mélységesen eltérő jelenségekkel kell szembesülni –hangsúlyozta Medvácz Lajos.

A megemlékezés végén a résztvevők egy-egy mécsest helyeztek el az országzászló tövénél.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában