Helyi közélet

2017.06.27. 03:32

Mediterrán hangulat

fenyvesi

Szombaton este hamisíthatatlan mediterráni fesztiváli hangulat uralkodott Szécsényben, a történelmi belvárosban és a múzeum parkjában. A városban több ezren vettek részt a hagyományos múzeumok éjszakája és a tűzugrás fesztiválon.

Szécsény. A színes, látványos, szórakoztató programok már a délutáni órákban elkezdődtek. Az országos rally bajnokságban résztvevő és előkelő helyen álló Velenczei Ádám, ifj. Vincze Ferenc, valamint Vincze Márton bemutatták versenyautójukat, választoltak az érdeklődők kérdéseire. A múzeum kertjében a II. világháború előtti felújított motorkerékpárokat csodálhatták meg a látogatók. A gyermekek a vidámparkban szórakozhattak.

A múzeumban 17 órakor kezdődött a zenés tárlatvezetés, a termekben a kiállítás anyagához kapcsolódó hangulatos zene fogadta a látogatókat. Az őskori világ anyagát bemutató helyiségben tam-tam dob szólt. A nagyteremben az Erkel Ferenc Vegyes Kar, Lévárdi Beáta vezényletével, reneszánsz énekekkel fogadta az érkezőket. A kastély egykori életét bemutató kiállításon egy fiatal zongorista szórakoztatta a vendégeket. A Mandala és mesék kiállításához kapcsolódva, Kapala Györgyi és Kónya Zsuzsanna a kiállítás alkotói, Hugyecz Enikő a múzeum restaurátora, a mandala képek készítésébe avatták be az érdeklődőket.

[caption id="" align="aligncenter" width="2272"] A közönség sorai a kastély kertben[/caption]

A múzeum dísztermében a kiállítás zárásaként, Kapala Györgyi a mandala világába kalauzolta a hallgatóságot.

A kastély parkjában felállított szabadtéri színpadon, 17 órakor a Szegedi Látványszínház gyermekműsorával vette kezdetét az éjfélig tartó nonstop műsor. A szervezők, az operett műfaj kedvelőire is gondoltak, az operett énekesek műsora 18 órakor kezdődött. A tűzugró fesztivál állandó szereplői az Iglice Táncegyüttes. Oláh József és Csercsics Ivett művészeti vezetők tánccsoportja az elmúlt évben sikeresen szerepelt a Felszállott a páva népzenei és néptánc kutatóversenyén, tánccsoportjuk két alkalommal is a képernyőre került. Poór Mária, Szuszai Hunor szólótánc kategóriába bizonyították az ország televízió nézői előtt tehetségüket.

A gála műsorára – amely 19 órakor kezdődött – a művészeti vezetők meghívták Agócs Gergelyt, a Felszállott a páva zsűri tagját, több olyan szereplőt, akik sikeresen szerepeltek a televízió műsorában. A színes, látványos folklór műsorban – amelynek Agócs Gergely volt a szóvivője, az Iglice Tánccsoportja, Poór Mária és Szuszai Hunor mellett fellépett a jászberényi Makula Zoltán, a Felszállott a páva különdíjasa, a nagybátonyi Haraszti ikrek, az énekkategória győztesei, a jászfényszarui Horváth Áron, aki cimbalom játékával a hangszeres kategóriában bizonyult a legjobbnak; valamint a losonci Pitypang Táncegyüttes és a salgótarjáni tánccsoport. A táncosokat Bakator zenekar kísérte.

[caption id="" align="aligncenter" width="1255"] Csipkekiállítás a múzeumban[/caption]

Az est kiemelkedő programja volt a tűztánc. Szent Iván éj tüze 21 órakor lobbant fel, a körtáncban részt vettek az est szereplői, valamint a Palóc Néptáncegyüttes. A Szondi György Baranta Egyesület tagjai, Szabó Zoltán vezetésével, tűzostor tánc bemutatójával kedveskedtek a közönségnek.

A Szegedi Látványszínház tűzzsonglőrjei egy csodálatos bemutatót tartottak. Az országosan ismert, Péterfy Bori és Love Band műsorán jól szórakozott a közönség. A Mojito zenekar műsora 23 órakor kezdődött, amely zárta a jó hangulatú nap programját.

Szép Boglárka, a Szécsényi Közművelődési Nonprofit Kft. igazgatója elmondta, hogy nagy energiát fektettek a szervezésbe, látva, hogy több ezer ember jól érzi magát, megérte az előkészítő munka.

Szenográdi Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában