Helyi közélet

2017.06.27. 03:43

Máshol nőnek a lakásárak

fenyvesi

Fokozatosan nőnek a vidéki panelek árai, a megyei jogú városok között azonban még mindig Salgótarjánban a legnyomottabbak az árak. Országos szinten már azok a lakások is többe kerülnek, amelyek árai eddig nem nőttek. Az iparvárosokban egy esztendő alatt átlagosan negyedével drágultak ezek az ingatlanok, a nógrádi megyeszékhelyen az árak stagnálnak – derül ki az Otthontérkép kutatásából.

NMH-információ. Az Otthontérkép 2016 és 2017 második negyedévét hasonlította össze. A felmérésből kiderül, hogy a nagyobb vidéki városokban – Tatabánya, Kecskemét, Szolnok, Eger, Nyíregyháza, Szeged és Pécs – drágultak leginkább a panelek.

Még mindig Budapesten a legdrágább a panellakások négyzetmétere, itt átlagosan 360 ezer forintot kell fizetni egy négyzetméterért, viszont a többi városban az áremelkedés mértéke meghaladta a fővárosit. Győrben például 272 ezer, Székesfehérváron 271 ezer, Kecskeméten pedig 267 ezer forintot kell átlagosan fizetni egy négyzetméterért. A vizsgált városok között Salgótarjánban a legolcsóbb a panellakás, méghozzá 88 ezer forint négyzetméterenként átlagban. Hátulról haladva visszafelé a sorban a nógrádi megyeszékhely után Miskolcot és Szolnokot találjuk, ott 140 ezer forintot ér egy négyzetméter.

[caption id="" align="aligncenter" width="2690"] Illusztrációs fotó: Hüvösi Csaba[/caption]

A legnagyobb mértékű drágulást Egerben és Pécsett figyelték meg az elmúlt évben, ahol átlagosan negyedével nőttek a lakások árai. Sajnálatos, hogy Salgótarjánban a drágulás mértéke alig érte el a három-öt százalékot.

A helyi lakáspiacon tevékenykedő Király Péter, az Otthon Centrum irodavezetője lapunknak a salgótarjáni lakáshelyzet aktuális állásáról elmondta, hogy rengeteg az eladó lakóhelyiség a városban, de a piacra kerülő ingatlanokat sokszor alulárazzák, s ez veszteséget okoz az eladóknak.

– A piacon beragadt lakások tartják alacsonyan az árakat – magyarázta az ingatlanügynök, s hozzátette: – A városnak nincs megtartó ereje, sokak számára nem vonzó a térség, sajnos még mindig tart az elvándorlás. Bizonyos árszintig – hozzávetőleg hatmillió forintig – van érdeklődés, a drágább ingatlanok csak a város egyes, kiemelt területein adhatók el. Jelen pillanatba az alacsony árak, a családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) lehetősége és a kedvező hitelek mozgatják az ingatlanpiacot Salgótarjánban – fejtette ki.

Az irodavezető arról is elmondta véleményét, hogy szerinte mitől állhatna felívelő pályára az ingatlanpiaci helyzet a megyeszékhelyen.

[caption id="" align="aligncenter" width="2659"] Salgótarjánban stagnálnak az árakIllusztrációs fotó: Hüvösi Csaba[/caption]

– Komoly változások kellenének városi és térségi szinten, utána öt-tíz évvel talán eljönne az érezhető fellendülés. Szükség lenne jól fizető munkáltatókra, ipari beruházókra, munkahelyekre ezerszám, felsőfokú képzésre komoly hallgatói létszámmal, vasút fejlesztésre, amellyel akár Budapest elővárosa is lehetnénk, a vonat pedig kényelmes bejárást biztosítana az ingázóknak. Kellenének kényelmi szolgáltatások is. Ezek együttes hatása emelhetné tartósan az ingatlanok árait Salgótarjánban – fejtette ki Király Péter.

Ha csak az adatokat nézzük, akkor találtunk egy „biztató” információit is a nógrádi megyeszékhely vonatkozásában: Ózd, amelynek lakosságszáma közel megegyezik Salgótarjánéval, rosszabb helyzetben van. A borsodi városban évek óta csökkennek a lakásárak, a 2010-es 86 ezer forint/négyzetméter ár ma már csak 59 ezer forint/négyzetméter. Tehát az elmúlt öt-hat évben ott siralmas helyzet alakult ki, láthatjuk, hogy sajnos még a jelenlegi nógrádi szinttől is van lejjebb. Ózdon még annyian sem akarnak ingatlanba befektetni, mint itt. Hogy ez öröm-e, döntse el mindenki maga !

 

 

Lakatos Kati

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában