Helyi közélet

2017.06.19. 06:42

Mártírokra emlékeztek

fenyvesi

Tegnap a Salgótarjáni Zsidó Hitközség a holokauszt 73. évfordulója alkalmából rendezett mártír megemlékezést a Füleki úti zsidó temetőben. Az eseményen emlékező beszédet mondott Fekete Zsolt, Salgótarján polgármestere, Goldmann Tamás, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) alelnöke, a pécsi hitközség elnöke, valamint Markovics Zsolt főrabbi is felidézte a múlt sötét korszakát. A főrabbi beszéde után a jelenlévők közösen imádkoztak a Salgótarjánból és környékéről munkaszolgálatra elhurcolt, illetve a gettóból deportált 1470 személy nevét megörökítő emlékfal előtt, ahol a főhajtás végén elhelyezték az emlékezés köveit is.

Salgótarján. A Füleki úti zsidó temetőben tegnap a Mártírok Napja alkalmából bonyolítottak le megemlékezést, amelyen a holokauszt áldozatainak emléke előtt hajtottak fejet. Az eseményen első ízben Fekete Zsolt polgármester lépett a megjelentek színe elé.

– A holokauszt olyan tragikus esemény, amelyet nem csak, hogy nem tudunk, de nem is szabad elfelejtenünk! – kezdte beszédét a városvezető.

A továbbiakban a polgármester arról beszélt, hogy a népirtás áldozatai teljesen hétköznapi, érző emberek voltak, akik csupán a véletlennek „köszönhették”, hogy bűnhődniük kellett származásuk miatt.

–A holokauszthoz hasonló bűnökre nincs mentség! Nem volt hetvenhárom évvel ezelőtt, s nem lehet napjainkban sem! – zárta gondolatait Fekete Zsolt.

A városvezető múltidéző szavainak elhangzása után Goldmann Tamás, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) alelnöke emlékezett vissza a több mint hetven évvel ezelőtt történt borzalmakra.

–Mit mondhatnék én annak a generációnak, amelyik átélte az eseményeket, akiknek az áldozatok, akikre most emlékezünk, személyes ismerősei, rokonai, barátai, vagy szerelmei voltak? S mit mondhatnék én azoknak, akik megmutatták, hogy egy gyűlölettel teli világban is mernünk kell reménykedni, s álmodni? – tette fel költői kérdéseit az alelnök.

Goldmann Tamás ezután hangsúlyozta: a Mazsihisz alelnökeként szeretné, hogy a zsidó közösségek tagjai azt érezzék, biztonságban vannak, törődnek velük.

– Szeretném megköszönni azoknak a nem zsidó embertársaimnak is a részvételét, akik ma velünk emlékeztek. Nagyon sokat jelent nekünk, hogy érezhetjük, nem vagyunk egyedül, közös a gyászunk, közös a fájdalmunk – zárta emlékezését a pécsi hitközség vezetője.

Az alelnök után Markovics Zsolt főrabbi is megemlékezett a tragikus sorsú emberekről.

– Hetvenhárom évvel ezelőtt Auschwitzban egy kérdés döntött életről vagy halálról: „Wie alt bist du? – Mondd, milyen idős vagy?” – indította beszédét a főrabbi, majd hozzáfűzte:

– A haláltáborokba elhurcoltak e kérdés alapján másodpercek alatt vesztették el szüleiket, gyermekeiket, s házastársaikat!

Ezt követően a főrabbi azzal fordult az emlékezőkhöz, hogy azoknak, akik a génjeikben hordozzák Auschwitz jelentését – az első, a második, a harmadik generációs túlélőknek, – megvan a lehetőségük arra, hogy együtt egy olyan jövőt építsenek fel, amelyben a „Wie alt bist du?” – kérdése örömöt és boldogságot jelent majd.

Az emlékezés végén a gyászoló gyülekezet közösen imádkozott a Salgótarjánból és környékéről munkaszolgálatra elhurcolt, illetve a gettóból deportált 1470 személy nevét megörökítő emlékfal előtt, ahol a gyászolók elhelyezték az emlékezés köveit is.

Palchuber Kinga

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában