Helyi közélet

2017.06.07. 04:52

Magyar az, akinek fáj Trianon

fenyvesi

A Polgári Salgótarjánért Alapítvány és a Promeritum Alapítvány vasárnap a nemzeti összetartozás napja alkalmából megemlékezést rendezett. A pünkösddel egy napra eső megemlékezés a Szent József-plébániatemplomban az összmagyarságért bemutatott szentmisével kezdődött. Ezután a résztvevők közösen felvonultak a Szent Imre-hegyre, a salgótarjáni kálváriára, a magyar feltámadás barlangjához.

Salgótarján. A Himnusz elhangzása után a megemlékezés egy régi székely dallal kezdődött, amelyet megyénk hírességei, a Fölszállott a páva győztesei, a Haraszti-ikrek énekeltek el. Ezután Becsó Zsolt országgyűlési képviselő mondta el megemlékező beszédét.

[caption id="" align="aligncenter" width="1412"] Fotó: Danyi Lilla[/caption]

– Csaknem egy évszázada etnikai lakmuszpapírként működik e gyászos fogalom: Trianon. Hiszen magyar az, akinek fáj – kezdte az országgyűlési képviselő.

Ezt követően feltette a kérdést, hogy vajon lehet-e Trianon évfordulóján – amely minden honfitárs számára megrázó emlék – a nemzeti összetartozást ünnepeli? Akkor, amikor ennek éppen az ellenkezője, a közösség szétszakítása történt. A válasza igen volt.

[caption id="" align="aligncenter" width="1269"] A kép előterében Skuczi Nándor (balra) és Becsó ZsoltFotó: Danyi Lilla[/caption]

Kifejtette: méltósággal tudatosulhat bennünk, hogy a megpróbáltatások és az áldozatok hosszú korszaka után mégsem győzedelmeskedtek a nemzetellenes erők. Hozzátette, néhány éve még elképzelhetetlen volt, hogy az anyaországi és a külhoni magyart az állampolgárság is összekapcsolja. Ez nem csupán okiratot, útlevelet, hanem közös felelősséget, illetve gondolkodást is jelent.

[caption id="" align="aligncenter" width="1412"] Fotó: Danyi Lilla[/caption]

Hangsúlyozta: június 4-én azokra emlékezünk, akik az elmúlt 97 esztendőben összetartották nemzetünket, óvták és ápolták anyanyelvünket, kultúránkat, történelmünket. Tették mindezt a 20. század gerincroppantó, szálfadöngető vihariban, rémisztő zsarnokságaiban. Ők az igazi hősök! Egyszerű parasztemberek, tanítók, papok, kántorok, művészek, újságírók, a magyar társadalom minden rétegéből. Ők mentették át a magyarságot, továbbították mindazt, amit örökségbe kaptunk, valamint még a magukét is hozzátették.

[caption id="" align="aligncenter" width="1006"] Fotó: Danyi Lilla[/caption]

Az országgyűlési képviselő az összetartozás napjának fő üzenetét is közölte a megemlékezőkkel: minden egyes magyar ember lakóhelyétől függetlenül része a nemzetközösségnek. Ennek a törvényi elismerése a kettős állampolgárság kiterjesztése. Így emelkedik jogerőre a bennünk élő összetartozás érzése.

[caption id="" align="aligncenter" width="1412"] Mécsesek, virágok, zászlók a megemlékezés után a barlang előttFotó: Danyi Lilla[/caption]

A Kárpát-medence, valamint egész Európa nehéz kihívások előtt áll. Nekünk pedig kettős front jutott: meg kell küzdenünk azokkal is, akik veszélyt jelentenek keresztény kultúránkra, illetve meg kell győznünk azokat, akik nem ismerik fel, vagy el mindezt. Egységes fellépés nélkül nehéz lesz érvényt szerezni közös érdekeinknek. A nemzeti összetartozás napja az összefogás erejét és szükségességét hirdeti minden magyar számára – zárta gondolatait Becsó Zsolt. Ezt követően pedig a jelenlévők elhelyezték a megemlékezés koszorúit, mécseseit a barlang előtt. A megemlékezés a Szózat hangjaival zárult.

Gerhát Karina

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában