Helyi közélet

2017.06.30. 05:26

Köszöntötték az egészségügyben dolgozókat

fenyvesi

„Mi dolgunk a világon? Küzdeni. Erőnk szerint a legnemesbekért” – köszöntötte többek között ezzel a Vörösmarty Mihály-idézettel Becsó Zsolt országgyűlési képviselő az egészségügyi dolgozókat tegnap Salgótarján önkormányzata és a Szent Lázár Megyei Kórház közös, Semmelweis-napi ünnepségén. Mellette Fekete Zsolt polgármester és dr. Bercsényi Lajos főigazgató főorvos szólt az egybegyűltekhez, majd kitüntetéseket adtak át.

Salgótarján. A Szent Lázár Megyei Kórházban tegnap délután rendezett Semmelweis-napi ünnepség alkalmára zsúfolásig megtelt az intézmény étterme. Az egészségügyben és az egészségügyért dolgozók foglalták el a székek zömét, hogy a Himnusz közös eléneklése után meghallgassák a hozzájuk szóló köszöntőket. Elsőként Becsó Zsolt országgyűlési képviselő méltatta az ünnepelteket. Elmondta: Semmelweis Ignác megtalálta kutatásában az igazságát, amelyért élt és halt. Csak halála után kezdték felismerni érdemeit.

[caption id="" align="aligncenter" width="2938"] A díjazottak csoportképeFotó: Hüvösi Csaba[/caption]

– Tisztelt ünneplő közönség! Különösen nehéz területen kell önöknek nap mint nap felelősségteljes munkát végezni, egymás munkáját megbecsülni és a gyógyítás nemes küldetéséhez szükséges energiát felhalmozni. Ebben a számtalan bajjal, problémával küzdő városban nem egyszerű feladat a magas színvonalú helytállás biztosítása. Önök mégis képesek sokkal jobb helyzetben lévő városok és kórházak számára példát mutatni. Ez a helytállás megérdemli az erkölcsi és anyagi elismerést – hangsúlyozta az országgyűlési képviselő, majd kifejtette, hogy szemben a 2010 előtti időszakkal, az elmúlt hét évben tizennyolc projektre közel ötmilliárd forint érkezett a kórházba és jelentős előrelépések történtek az egészségügyi dolgozók bérrendezése területén is.

[caption id="" align="aligncenter" width="2563"] – Beteget csak jól vagy jobban szabad kezelni – hangsúlyozta dr. Bercsényi Lajos főigazgató-főorvosFotó: Hüvösi Csaba[/caption]

– Ezt a megkezdett munkát folytatnunk kell, hosszú út áll még előttünk – hívta fel a figyelmet a honatya, majd különleges napnak nevezte a hat éve ünnepnappá nyilvánított Semmelweis-napot, és arra kérte a jelenlévőket, hogy ünnepeljenek. – Ünnepeljük a sikereinket, az eredményeinket! Köszöntsük azokat, akik a legkiemelkedőbb teljesítményt nyújtották az elmúlt évben és években! Legyünk hálásak azért a kegyeletért, hogy ilyen magasztos hivatást gyakorolhatnak! Minden nap nyújthatnak valamit embertársaiknak, akiknek gyógyulásából, fájdalmuk enyhüléséből újra és újra erőt meríthetnek mindennapi munkájuk során – fejtette ki, végezetül Semmelweis Ignác életútjának a mai egészségügyi dolgozók ténykedésére is vonatkozó érvényességét Vörösmarty gondolatát idézve fogalmazta meg: „Mi dolgunk a világon? Küzdeni. Erőnk szerint a legnemesbekért”.

[caption id="" align="aligncenter" width="2737"] Önök képesek sokkal jobb helyzetben lévő városok és kórházak számára példát mutatni – fordult a salgótarjáni egészségügyi intézmény dolgozóihoz Becsó Zsolt országgyűlési képviselőFotó: Hüvösi Csaba[/caption]

Becsó Zsolt országgyűlési képviselő után Fekete Zsolt polgármester köszöntötte az ünnepelteket. – Csak hivatásból lehet olyan munkát végezni, amely emberekre, közösségekre vonatkozik – hívta fel a figyelmet, majd hozzátette: – Boldogságunk legfőbb záloga az egészség. Ha egészség van, akkor minden probléma megoldására van esély. A megyei jogú város polgármestere kijelentette: az egészségügy fejlesztése és védelme központi fontosságú feladatunk.

[box>

A Semmelweis-nap kitüntetettjei

Salgótarján Megyei Jogú Város Önkormányzata Salgótarján Emlékéremmel jutalmazta Dr. Gáspár Lajost, Lajgút Máriát és Dr. Juhász Gyulát.

A Szent Lázár Megyei Kórház díjait Bercsényi Lajos főigazgató főorvos adta át.

2016. szeptember 1-én főorvossá lépett elő: dr. Gordos Szilárd, a Szülészet-nőgyógyászat adjunktusa

2016. szeptember 1-én adjunktussá lépett elő: dr. Domokos László, a Szülészet-nőgyógyászat szakorvosa

2017. július elsején adjunktussá lép elő: dr. Gulyás Szilvia, a sürgősségi betegellátó osztály szakorvosa és dr. Orosz Ágnes, a neurológia szakorvosa.

Batthyány-Strattmann László-díj miniszteri elismerésben részesült dr. Sasváry Erzsébet, a belgyógyászat, illetve a kardiológiai osztály főorvosa.

Főigazgatói dicséretben részesült a radiológiai osztály mammográfiás munkacsoportja és az üzemeltetési osztály fenntartás részlegének valamennyi dolgozója.

A „Szent Lázár Megyei Kórház kiváló ápolója” címben részesült Laczkó Erika, a stroke osztály főnővére.

„Dr. Noskó Károly Emlékdíjban” részesült Varga Marianna, a sebészeti osztály ápolója és dr. Nagy Tímea, a reumatológia általános orvosa.

A „Szent Lázár Megyei Kórházért” elismerő oklevél kitüntetésben részesült Bakosné Szomszéd Ágnes, a közgazdasági osztály bérgazdálkodási főelőadója; Balázsné Verebélyi Valéria, a traumatológiai osztály szakápolója; Deák Imréné, a belgyógyászati, gasztroenterológiai osztály adminisztrátora; Fodorné Pintér Viktória, az intenzív osztály főnővér helyettese; Hornyan Józsefné, a központi sterilizáló vezető asszisztense; Jenei Zoltánné, az érsebészeti osztály adminisztrátora; Kalcsó István, a fenntartási csoport lakatos csoportvezetője; dr. Kővári Helga, a gyermekosztály szakorvosa, dr. Markó István, a sebészeti osztály főorvosa; Mészáros Jánosné, a belgyógyászati, kardiológiai osztály EKG-asszisztense; Molnár Erzsébet, a szülészet-nőgyógyászati osztály gyermek intenzív terápiás szakápolója; Molnárné Kőmíves Ágnes, a belgyógyászati utókezező főnővérhelyettese; Para Bálint, a központi műtő műtőssegédje; Simon Lászlóné, a gyermekosztály csecsemő- és gyermekápolója; dr. Szászné Benkő Judit, a nőgyógyászati-ultrahang szakrendelés szakasszisztense; Ubrankovics Zoltán, a döntéselőkészítő osztály informatikusa; dr. Varga Adrián , a Neurológiai osztály főorvosa.

Krasznai Kázmérné, a Magyar Egészségügyi Szakmai Kamara helyi szervezetének elnöke a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elismerő oklevelét adományozta Angyalné Deák Anikó szülésznő részére.

A Szakszervezeti Bizottság elismerő oklevelét vehette át Varga Józsefné bizottsági elnöktől Bialkó Zoltánné, a központi irányítás szociális munkása.

[/box>

A jelenlévők megtudták, hogy az önkormányzathoz tartozó alapellátási körzetekben és a védőnői szolgálatban közel száz szakember tevékenykedik. Fekete Zsolt kiemelte, hogy minden orvosnak támogatást nyújtanak az ellátáshoz, az „Itt van az otthonunk, itt van a jövőnk” és a „Szakembereket Salgótarjánba!” programok pedig arra is hivatottak, hogy az egészségügyi területen dolgozó fiatalokat arra ösztönözzék, hogy a nógrádi megyeszékhelyet válasszák tevékenységük helyszínéül. Mindezek mellett az infrastruktúra-fejlesztésre is hangsúlyt fektetnek.

[caption id="" align="aligncenter" width="3008"] Az egészségügyben és az egészségügyért dolgozók foglalták el a székek zömét, hogy meghallgassák a hozzájuk szóló köszöntőketFotó: Hüvösi Csaba[/caption]

A kitüntetettekhez szólva a városvezető elmondta: – Az egyéni teljesítményekhez kell a közösség ereje is, hiszen a kitüntetettek mögött ott áll egy-egy munkahelyi kollektíva és természetesen a támogató család. Gratulálok a díjazottaknak, de köszönöm minden egészségügyi dolgozónak, és az egészségügyet segítő munkatársaknak kitartó, fáradhatatlan munkáját, amellyel városunkat és közösségünket szolgálják.

[caption id="" align="aligncenter" width="2668"] Fekete Zsolt polgármester kiemelte: az egyéni teljesítményekhez kell a közösség ereje isFotó: Hüvösi Csaba[/caption]

Harmadikként Bercsényi Lajos főigazgató főorvos lépett a mikrofonhoz és tolmácsolta Skuczi Nándor megyei közgyűlési elnök üzenetét, amelyben ő is megköszönte a szakterületen dolgozók alázatos munkáját. A Szent Lázár Megyei Kórház vezetője ezután kifejtette, hogy minden osztály és minden itt dogozó nagyon jól teljesít, az intézmény jó úton halad az oktatókórházi cím elnyerése felé.

– Beteget csak jól vagy jobban szabad kezelni, ezt tudjuk, de tudjuk azt is, hogy takarékosan kell működtetnünk a kórházat. Ebben segítenek nekünk a pályázati források, amelyeket sikerült elnyernünk. Az így megspórolt forintokat mind a betegek ellátására és a szakembereink számának növelésére és a meglévők megtartására fordítjuk – mondta. Megköszönte Becsó Zsoltnak és Fekete Zsoltnak az eddig tanúsított együttműködést, amelynek gyakorlati megmutatkozása a helyi önkormányzat részéről a jól működő városi háziorvosi ügyeleti rendszerben, a kormányzat részéről pedig a támogatások mértékében figyelhetők meg. Egyben bejelentette, hogy megszületett az a kormányhatározat, amely leszögezi: Salgótarjánban új onkológiai központot építenek. A kórházigazgató hangsúlyozta: semmilyen fejlesztés nem érkezhetne a megyei kórházba, ha az itt dolgozók egytől-egyig nem végeznék kitűnően a feladatukat.

[caption id="" align="aligncenter" width="2485"] Az ünnepségen dr. Dérer István, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő Észak-magyarországi Hivatalának igazgatója mondott pohárköszöntőtFotó: Hüvösi Csaba[/caption]

Ezután a Zenthe Ferenc Színház Pódium Színpadának három művésze, P. Kerner Edit, Csábi István és Sándor Zoltán verses-zenés műsora következett, majd átadták a kitüntetéseket.

Lakatos Kati

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában