Helyi közélet

2017.06.29. 05:14

Kétszázmillió forint érkezik Mátranovákra

fenyvesi

Soha nem látott mértékű támogatás érkezik Mátranovákra. Közel kétszáz millió forintot fordíthat a település arra, hogy kívül-belül megújuljon a bányatelepi fogorvosi rendelő és a védőnői szakszolgálat, energetikai fejlesztést valósítsanak meg az általános iskola épületén, évtizedes vízelevezetési problémákat kezeljenek több utcában, járda és zebra létesüljön a Bombardier környékén. Mindezek mellett új aszfaltréteget kap a Szabadság út teljes hosszában és számíthat a település a művelődési házának felújítására is.

Mátranovák. Becsó Zsolt országgyűlési képviselő a településen múlt szombaton megrendezett „Vargánya Fesztiválon” jelentette be, hogy Mátranovákra már biztosan megérkezik 200 millió forintnyi pályázati forrás, de további célok megvalósítására is támogatást remélhet a település.

Bodor Ernőné polgármestert kérdeztük a részletekről, aki elmondta, hogy az első beruházás, amely elindul, a bányatelepi falurészen zajlik majd: felújítják a fogorvosi rendelőnek és a védőnői szakszolgálatnak helyet adó épületet. Nyílászárócsere, szigetelés, új vakolat, napelem-rendszer és fűtés-korszerűsítés, valamint a belső terek felújítása szerepel a hamarosan induló kivitelezés feladatai között. A településvezetés 42 millió forintot költhet a munkálatokra.

[caption id="" align="aligncenter" width="2772"] A Bombardier gyárkomplexuma előtti úton járda épül és gyalogos-átkelőhelyet is létesítenek majdFotó: Hüvösi Csaba[/caption]

Az önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése témájú pályázaton 82 millió forintot nyert Mátranovák önkormányzata, amelyet az általános iskolára fordíthatnak majd. Itt teljes nyílászáró-cserére és az épület szigetelésére lehet számítani, az ingatlan tetőcseréje és napelemekkel való felszerelése már korábban elkészült.

A települési-környezetvédelmi infrastruktúra programon is sikeresen szerepelt a kelet-nógrádi falu: 74 millió forintot nyertek arra, hogy komoly beavatkozást igénylő, évtizedek óta fennálló problémát, rosszul kiépített vízelvezetési rendszert javítsanak meg a Köztársaság úton, a Bányász úton és a Vásárhelyi úton, érintve a Csokonai utat is, az ott élők érdekében egy átemelő rendszert építenek be. Ugyanebből a forrásból lefedik a „központon” húzódó Dózsa György úti árkokat is. – Ezt a munkát is hamarosan megkezdjük, a támogatási összeg ugyanis már megérkezett az önkormányzat számlájára, ha lefolytattuk a közbeszerzési eljárást, akkor indulhat a kivitelezés – fejtette ki Bodor Ernőné polgármester.

[caption id="" align="aligncenter" width="2546"] A Bombardier gyárkomplexuma előtti úton járda épül és gyalogos-átkelőhelyet is létesítenek majdFotó: Hüvösi Csaba[/caption]

Becsó Zsolt országgyűlési képviselő azt mondta, hogy a polgármesterrel közösen megoldást találnak a művelődési ház felújítására is, amelyre egy most nyíló pályázatban lesz lehetősége a falunak.

– Az erre vonatkozó pályázati anyagunk régóta kész van, ennek az épületnek a rendbetételét ugyanis már 2010 óta nagyon fontos feladatomnak tartom. Azonban rosszabb helyzetben lévő települések pályázati előnye miatt eddig várnunk kellett. Nagy öröm, hogy a türelmünk most beérett és végre Mátranovák is a középpontba került, már ami a pályázati forrásokat illeti. Nyolcvan millióforintot szeretnénk az épületre költeni, amelyből megvalósulna a tető szigetelése, a nyílászárócsere, a villamosenergetikai- és fűtéskorszerűsítés, a belső terek felújítása és a napelemes rendszer telepítése is – mondta el Bodor Ernőné.

[caption id="" align="aligncenter" width="1485"] Az első beruházás, amely elindul a fogorvosi rendelőnek és a védőnői szakszolgálatnak helyet adó épület felújítása leszFotó: Hüvösi Csaba[/caption]

Mátranovák első számú vezetője hozzátette: 65 millió forintot fordíthat majd a település a közeljövőben a közúti közlekedés biztonságát fokozó intézkedésekre. A Bombardier gyárkomplexuma előtti forgalmas úton járda épül és gyalogos-átkelőhelyet is létesítenek majd. A Szabadság út elejétől a Petőfi úti elágazóig fedett vízelevezetést alakítanak ki.

Becsó Zsolt azt is bejelentette, hogy amint a szentkúti bekötőúton felújítást végző munkagépek befejezik a kivitelezést, Mátranovákon lesz a következő feladatuk. A pár éve megkezdett, de nem teljes hosszban újraaszfaltozott Szabadság útra borítanak teljes hosszában új aszfaltréteget, hogy a Mátranovák táblától egészen a faluközpontig kátyúk nélkül közlekedhessenek az autósok.

Lakatos Kati

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában