Helyi közélet

2017.06.27. 03:29

Kalandjáték és tűzvarázslat

fenyvesi

Sokszínű programkínálattal várta a Múzeumok Éjszakáján a látogatókat az MNM Palóc Múzeuma.

 

Balassagyarmat. Amikor odaértünk az intézmény épülete előtti kis térre, éppen javában zajlott a szabadtéri kézműves-foglalkozás. A Mikszáth Kálmán Művelődési Központ munkatársa, Jakus Juli avatta be a fonás mesterségébe a gyerekeket, akik közül többen viszonylag hamar és nagy kézügyességgel elsajátították a legfontosabb fogásokat.

[caption id="" align="aligncenter" width="529"] Jakus Juli mutatta meg a fonás mesterfogásait a gyerekeknek[/caption]

Bent a múzeumban az egyik szervező, Steinmacher Kornélia fogadott, aki egy érdekes kalandjáték részleteibe avatott be bennünket. Hová tűnt Madách Imre: Az ember tragédiája című művének kézirata? Ugye köztudomású, hogy a drámaköltő Arany Jánosnak küldte el az eredeti szöveget, aki aztán hosszú várakozás után válaszolt és méltatta a kortárs művét. A mostani játékban a múzeum különböző szobáiban, termeiben, kiállításain kellett keresni egy-egy adalékot, és a kutatásban a „házigazda” Nagy Iván, az intézmény alapítója „súgta meg”, merre is lelhetőek azok a feladványok, amelyek közelebb visznek a megoldáshoz. A megfejtés végül a Koszorú című irodalmi lap szerkesztősége volt, ugyanis itt olvasta Arany a Tragédiát.

[caption id="" align="aligncenter" width="1132"] Palóc virtus a tűzzsonglőrködés[/caption]

Nemsokára, immár az est beköszöntével egyre csak gyűlt és gyűlt a tömeg a téren. A tűzvarázslatra vártak. A Palóc Virtus Kulturális és Sportegyesület ifjú tagjai zsonglőri mutatványokkal forgatták maguk körül a tüzes botot, a látványos előadás jutalma természetesen a tapsvihar volt.

A későbbiek során szentivánéji koncert, furulya – és citerabemutató és élő dudaszóra táncház szórakoztatta az éjszakai érdeklődőket.

H. H.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában