Helyi közélet

2017.06.02. 05:46

Ismerkedés a számítástechnikával

fenyvesi

Piliny. A fiataloknak nem okoz gondot a számítógépek, az okos telefonok használata. Ahogy mondják: ők már beleszülettek ebbe a világba. Az iskolában a számítástechnikai órákon elsajátítják a szükséges ismereteket. Nem így az idősebbek és a középkorosztályúak, akik közül többen csupán annyit tudnak, hogy a számítógép nem azonos a számológéppel. Napjainkban szinte megkerülhetetlen a számítógépek használata. Épp’ ezért Piliny községben a középkorosztályhoz tartozók, a Nógrád Megyei Cigány Kisebbségi Önkormányzat jóvoltából beülnek az iskola padjaiba, hogy megismerkedjenek a számítástechnikával, elsajátítják a legfontosabb ismereteket. Az első lépés a számítógépek megismerése, használata volt. A következő a levelezés, szövegszerkesztés, a média alapú kommunikációs szolgáltatások elsajátítása, az internet használata.

A felnőtt diákok között voltak olyanok, akik teljesen a nulláról indultak, semmilyen alapismeretekkel nem rendelkeztek. Kovácsné Illés Beatrix úgy ült be a tanfolyamra, hogy már birtokában volt bizonyos ismereteknek. – Azzal, amit itt tanultam, elsajátítottam, sokkal biztosabban kezelem és használom a számítógépet. Levelezek, ismerőseimmel számítógépen keresztül tartom a kapcsolatot, jó dolog az, ha az ember otthon leül a gép elé, megnézheti a menetrendet, tájékozódhat arról, hogy hol milyen rendezvények vannak. Remélem, eljutok arra a szintre is, hogy a pénzintézetekkel is már számítógépen keresztül tudom tartani a kapcsolatot - újságolta. Bada Tiborné azt mondta, hogy ő teljesen a nulláról indult. – Eljutottam arra a szintre, hogy már tudok levelezni, az interneten fontosabb dolgokat megkeresni. SzigetinéVarsi Angéla is azok közé tartozik, aki a tanfolyamon került először kapcsolatba a számítógéppel. Örül, hogy jelentkezett, az ismeretek, amit elsajátított, magabiztosabbá teszi az életét, egy más világ tárul ki előtte. Voltak, akik azt mondták, hogy nem szégyen a szülőknek a gyermekeiktől tanulni. Az egyik anyuka például így nyilatkozott „mielőtt a tanfolyamot elkezdtem, a fiamtól már egy pár ismeretet megtanultam”.

Szenográdi Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában