Helyi közélet

2017.06.02. 05:45

Hatvan éve érettségiztek

fenyvesi

A balassagyarmati Balassi Bálint Gimnázium egykori diákjai, a volt C-osztályosok, akik 60 évvel ezelőtt érettségiztek, a közelmúltban találkoztak, hogy felidézzék egykori diákéveiket, elmondják, kinek hogyan alakult az élete. Osztályfőnökük Farkas Andrásné Nelli néni, aki 96 éves, korára való tekintettel és egészségi állapota miatt nem tudott a volt tanítványai között megjeleni, de elküldte üdvözletét. A véndiákok megkoszorúzták volt iskolájuk névadójának a szobrát.

Balassagyarmat. Annak idején, 1953-ban az osztályban 42-en kezdték meg középiskolai tanulmányukat, közülük az érettségire 22-en jutottak el. Sajnos a volt diáktársak közül már kilencen eltávoztak az élők sorából. Voltak, akik súlyos betegségük miatt maradtak „igazoltan” távol a találkozóról. A beszélgetés során felidézték az alma máterben eltöltött évek emlékeit.

Az osztály a hazai történelemnek legszebb és legnehezebb évében készült az érettségire. Az 1956-os forradalom és azt követő nehéz időben voltak negyedikesek. A beszélgetés során felidézték a forradalom balassagyarmati eseményeit. Az osztálytársak közül négyen beálltak nemzetőrnek, amely súlyos követelményeket jelentett a felsőfokú tanintézetbe a felvételinél, később kerültek be a főiskolára, egyetemre.

Az érettségit követő években nyomtalanul eltűnt a tablójuk. Minden valószínűség szerint azért, mert látható volt rajta volt a Kossuth címer. Az egykori diákok ma megyénkben, az ország különböző részén élnek, de van, aki Németországban lakik. Azok, akik leérettségiztek, diplomás emberek lettek, orvosok, tanárok, mérnökök, mezőgazdasági szakemberek, közgazdászok, van közöttük festőművész.

Az emlékek mellett előkerült a mai életük, többen közülük a közéletben vagy az élet más területén még mindig aktívan dolgoznak.  Legtöbb alkalommal az unokák, dédunokák kerültek szóba.

Sz. F.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában