Helyi közélet

2017.06.11. 05:42

Hat premier, utánpótlás-nevelés és magas színvonal

fenyvesi

Hat premier, újragondolt bérletek és zenei tehetséggondozó műhely szerepelnek a 2017/2018-as évad újdonságai között a Zenthe Ferenc Színháznál – minderről sajtótájékoztatón számolt be Pándy Piroska opera- és operetténekes, Simon Lajos színházigazgató és Susán Ferenc rendező tegnap, a salgótarjáni Zenthe Szalonban.

Salgótarján. Simon Lajos színházigazgató az elmúlt évadról elmondta: 41 városban szerepeltek Salgótarjánon kívül 75 előadással és a közönség mellett a szakma is érzékelteti, hogy a Zenthe Ferenc Színház egy komoly szerepet betöltő társulat az országos palettán.

– A színház legfontosabb feladata az, hogy összehozza mindazokat, akik a színházban, a színház környékén és a nézőtéren helyet foglalnak – fogalmazott Simon Lajos és elmondta, hogy ezt az elvet vették figyelembe az új évad összeállításakor.

[caption id="" align="aligncenter" width="2309"] Tracy Letts Augusztus Oklahomában című drámájának próbája a salgótarjáni Zenthe Ferenc Színházban május 17-én.MTI Fotó: Komka Péter[/caption]

Ismertette: hat bemutatóval készülnek, s minden saját darabjukat salgótarjáni direktor igazgatja majd. Négy felnőtt, három ifjúsági, két gyermek és három városi bérlettel indul majd az évad, s újdonsága a bérletstruktúrának, hogy törekedtek a műfaji sajátosságok szerint rendezni őket. Megtartják a kedvelt Komlóssy Erzsébet Bérletet, az eddigi Zenthe Ferenc Bérletet azonban megfelezték, hogy jobban kiszolgálhassák az igényeket. Lesz helyette egy csak színházi csemegéket felvonultató Tolnay Klári Bérlet, a helyi premiereket pedig továbbra is a Zenthe Ferenc Bérlet tartalmazza majd. Új színfoltja lesz az évadnak a csak vidám darabokat hozó Vertich József Bérlet.

Susán Ferenc rendező a sajtótájékoztatón elmondta: Michael Frayn Még egyszer hátulról című bohózatában Vándor Évával, A falu rossza című Örkény István műben pedig Balázsovits Edittel és Mikó Istvánnal dolgoznak majd együtt. Ezt a két darabot ő fogja rendezni. Jean Cocteau Rettenetes szülők című előadása Gyuriska János rendezésében kerül színpadra a salgótarjáni színházban, többek között Kökényessy Ági közreműködésével. Az eltört korsó című darab az egyetemista-rendező, salgótarjáni tehetség, Tarnóczi Jakab direktorálása mellett készül majd, többek között Máté Krisztián, Bozó Andrea és Mikecz Estilla alakításával, míg Sütő András művét, a Káin és Ábelt, valamint Madách Imre Civilizátorát a Felolvasószínházban mutatják be.

Továbbra is találkozhatnak a színházbarátok neves magyar színészekkel, most azonban már nem kizárólag a Nemzet Színészeit látják vendégül egy-egy beszélgetős estre, hanem a „Kedvenc Színészeink” elnevezéssel Kautzky Armand, Vándor Éva, Mikó István és Koltay Róbert mutatkoznak majd be az ingyenesen látogatható programon.

[caption id="" align="aligncenter" width="1342"] A sajtótájékoztató résztvevői: Simon Lajos, Pándy Piroska és Susán Ferenc (balról jobbra)Fotó: Lakatos Kati[/caption]

Neves színészek szórakoztatják a közönséget a Kamaraszerda programjain is. Láthatjuk majd például Nemcsák Károly Szép szerelmem, Magyarország vagy Vándor Éva  Shirley Valentine című műsorát, de eljön Salgótarjánba az RS9 és a Neptun Brigád is.

Folytatódik az immár tízéves, minden hónap harmadik szerdáján megrendezendő Szerdatársaság Irodalmi Kávéház, amelynek neves vendégei között megtaláljuk majd Vidnyánszky Attilát, a Nemzeti Színház főigazgatóját, és megemlékeznek a kulturális program fennállásának jubileumáról, valamint Petőfi Sándor születésének 195. évfordulójáról is.

A sajtótájékoztató legfontosabb bejelentése az volt, hogy a Zenthe Ferenc Színház szeptembertől elindítja a helyi tehetségek kibontakoztatására hivatott zenés stúdiót Pándy Piroska Liszt Ferenc-, Prima- és Madách-díjas előadóművész vezetésével.

A salgótarjáni gyökereire nagyon büszke és a helyi kulturális életért sokat tevékenykedő művésznő elmondta: a tíz hónapig tartó, kedvezményes áron elérhető képzéssel a céljuk az utánpótlás megalapozása, a színház a 2018/19-es évadban ugyanis szeretne saját zenés darabot is műsorra tűzni.

A stúdió már 10-12 fővel is elindul, a „felvételit” július elején tartják. A képzés során színészmesterséggel ismerkedhetnek a 15-25 év közötti fiatalok, ehhez a próza és az éneklés mellett a színpadi mozgás és a tánc, valamint a beszédtechnika területén is kiváló szakemberek segítik a növendékeket, akikkel egyéni foglalkozásokra is sort kerítenek majd.

Néhány név a tanárok közül: Gyuriska János színművész, Susán Ferenc rendező, Sándor Zoltán, a Zenthe Ferenc Színház művészeti vezetője, Szegeczky Ágnes zongoraművész, Husvét Csaba és Szabó János táncpedagógusok. A képzések egész naposak lesznek és három hétvégi napot érintenek minden hónapban.

A felvételi további részletei és a jelentkezési lap elérhető a www.stkult.info vagy a zentheszinhaz.hu oldalon.

 

Lakatos Kati

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában