Helyi közélet

2017.06.22. 08:31

Győzelem országos tanulmányi versenyen

fenyvesi

Hatalmas sikert ért el a pásztói Mikszáth Líceum 11/f osztályos tanulója, Antal Sára, aki az idei francia nyelvi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny (OKTV) győztese lett. Az érintett nemrég vette át Budapesten az első helyezéséért járó elismerését. Az eseményen Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára mondott köszöntőt, aki gimnazistáként maga is francia nyelvből volt OKTV döntős. Antal Sárát a díjátadóra elkísérte édesanyja, Buttyán Ildikó tanár, Herczegné Varga Ilona igazgatóasszony, illetve jelen volt az eseményen a Nógrád megyei, Salgótarjáni Pedagógia Oktatási Központ vezetője, Selmeczi Zoltán. A napokban Antal Sárával és édesanyjával, Buttyán Ildikóval, aki egyben felkészítő tanára is, a siker mellett a jövőről beszélgettünk.

Cz Zentai József

Pásztó.

– A helyi általános iskola befejezését követően a Mikszáth Líceumban folytatta középiskolai tanulmányait. Miért ezt az intézményt választotta?

– Tudtam, hogy nagyon jó iskola és helyben is van. Az általános iskolában egyébként az angol nyelvet sajátítottam el.

[caption id="" align="aligncenter" width="527"] Antal Sára[/caption]

–  Édesanyja az első, 1988-ban indított pásztói kéttanyelvű osztály tanulója volt, ezt követően vörösdiplomásként végzett Debrecenben. Most az Ön egyik felkészítő tanára. Tőle jött az újabb idegen nyelv felé való közeledése?

– Szeretem az idegen nyelveket, innen jött inkább a késztetés, hogy újabbat tanuljak.

Nehéz volt a francia nyelv elsajátítása?

– A középiskola első évében csak a nyelvre kellett összpontosítanom, így sikerült azt jól megtanulnom. Ezzel együtt otthon olvasni kezdtem franciául, videókat néztem és a mindennapi életem meghatározó eleme lett a francia nyelvvel való foglalkozás.

[caption id="" align="aligncenter" width="498"] Buttyán Ildikó (balra) társaságában[/caption]

Két éve egyre tudatosabb tanulásba kezdett, miközben a nyári szünidők nagyobb részét külföldön töltötte.

– Először egy belga csereúton vettem részt, aztán egy filmfesztiválon Magyarországot képviselve bekerültem egy nemzetközi diákzsűri tagjai közé. Az elmúlt év nyarán két és fél hónapig Franciaországban dolgoztam bébiszitterként. Ezek a külföldi tartózkodásaim, az ott szerzett ismeretségek nagyon sokat jelentettek abban, hogy egyre jobban megszeressem a francia nyelvet.

Először vett részt ezen az országos francia nyelvi tantárgyi versenyen?

– Igen, de itt szeretném elmondani, hogy én még csak 11. osztályos vagyok, tehát jövőre újra megmérettethetem magam, hiszen ezt a korcsoportot elsősorban a végzős tanulóknak írják ki.

Rossz hasonlattal élve azt mondja, hogy óvodásként indult az első osztályosok versenyén?

– Persze. Mondjuk ebben volt egy kis többlettanulás is, mégpedig az, hogy nekem édesanyám segítségével egy hét alatt át kellett vennem a 12. évfolyamosok tananyagát is.

[caption id="" align="aligncenter" width="522"] Balról jobbra: a győztes édesanyja, Buttyán Ildikó, Antal Sára és Herczegné Varga Ilona, a líceum igazgatója[/caption]

Hogyan összegezné röviden az OKTV-n elért sikerét?

– Szerintem nem azért sikerült megnyernem az OKTV-t, mert sokat ücsörögtem a tankönyv előtt, hisz én csak a verseny előtti napokon kezdtem el igazán tanulni a nyelvtant.

Viszont ami a legtöbbet jelentette számomra, mint azt már említettem is, hogy sokszor jártam Franciaországban. Sok olyan kapcsolatom alakult ki, melynek során egyre motiváltabb lettem. Én a legnagyobb kalandjaim és legnagyobb élményeim során tanultam meg a francia nyelvet, mely így számomra inkább szórakozás volt. A második fordulóban egy ponttal lemaradva még a második helyen álltam, de ezt követően már nem csak a nyelvtudás, hanem nagyon sok fantázia, kreativitás kellett a feladatok megoldásához. Boldog vagyok, hogy mikszáthos diákként a korcsoportban én lettem az idei tanévben az ország legjobbja!

A napokban a fővárosban vehette át az elismerést. Itt milyen élményben volt része?

– Díjátadáskor az oktatási hivatal elnöke nagyon szép beszédet mondott.

Azt mondta, hogy nem azért ülünk most ott, mert jó tanulók vagyunk, hanem mert megtanultunk lemondani dolgokról, még más a szórakozást választotta! Ez is igaz, viszont én úgy gondolom, az is szerepet játszott az egészben, hogy én nem lemondtam, hanem igent mondtam olyan kalandokra, amikbe lehet, mások nem bocsátkoztak volna.

A tanulás mellett van hobbyja?

– Szeretem az irodalmat és egy másik idegen nyelvként az angollal is komolyabban akarok foglalkozni. Az év elején elkezdtem karateedzésre járni, ennek rendszeressége a felkészülés időszakában ugyan megszakadt, de ezt a fajta elfoglaltságot szeretném tovább folytatni.

Régen nagyon szerettem festeni, most sajnos kevesebb időm van rá, de érdekel a művészettörténet, a zenét is szeretem, zongoráztam hat évig, de ebben a „műfajban” nem voltam valami jó. Továbbá szeretek írni. A terveim között szerepel, gondolataim papírlapra való rögzítése, melyet majd egy könyv formájában szeretnék megjelentetni.

Itt a vakáció, idén hová vezet az útja?

– A közelmúltban nyertem egy Brüsszelbe szóló ösztöndíjat. Három hétig a nyári egyetem hallgatója leszek, majd ezt követően egy hónapig ismét Franciaországban szeretnék dolgozni.

[caption id="" align="aligncenter" width="806"] A díjátadón[/caption]

A jövőt illetően milyen távlati tervei vannak?

– Érettségi után francia egyetemre szeretnék menni és ott angolul szeretnék tanulni. Tervem gazdasági téren divatcikkek marketing területének elsajátítása lenne, de ez még odébb van. A jövőmet illetően a legfontosabb, hogy nyitottnak kell lennem, végül is sok lehetőség áll előttem. Az iskolámra visszatérve zárásként annyit még elmondanék, amit ez az iskola ad, azt sok ember észre sem veszi.

Beszélgetésünk másik részvevője Buttyán Ildikó, ezúttal kettős szerepkörben: egyrészt Antal Sára édesanyja, másrészt egyik felkészítő tanára. Így összegzi lányával, tanítványával kapcsolatos mondandóját:

– Sárának nagyon jó adottságai vannak a nyelvtanuláshoz, hisz az általános iskolásban az angolnál, később a franciánál – én nyelvtanárként is mondom – mindaz, amit ő hozzátett ehhez a sikerhez, nem feltétlenül alakult volna ugyanennyire sikeresen egy más közegben. Vannak gyerekek, akik, ha megteszik is maximumot, egy bizonyos szintig el tudnak jutni, de azon már nem tudnak átlépni.

Ő valahogy, mint a hólabda, úgy tudja felszedni a nyelvi fordulatokat. Mindaz, amit mi szülőként megadtunk neki, külföldi kapcsolatok, francia kiutazások, menedzselés, nagyban segítette a tanulását. Én, azért mindezek mellett kiemelném a szorgalmát, az elszántságát. Sára tudatosan és nagyon okosan van jelen a kommunikációs szituációkban, figyel, ahogy mondta, olvas franciául, aláhúz, jegyzetel, nagyon intelligens, amiből maximálisan tud profitálni ilyen helyzetekben is, így megtérül a befektetett energiánk. Alapos, pontos, igényes a munkájában, ez nyilván hozzájárul a sikerhez, de tény, tehetség nélkül nem tudott volna ennyi mindent kihozni az OKTV versenyből

Ön mellett kik voltak még Sára felkészítői?

– Az első két tanévben két belga tanárnő tanította őt, akik lelkiismeretes, nagyon jó munkát végeztek. Ők rakták le az alapokat, a magam részéről, én is nagyon sok konkrét elvárást fogalmaztam meg a lányommal kapcsolatban, de mellettem igen sokat köszönhetünk Agnés André felkészítő tanárnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában