Helyi közélet

2017.06.22. 08:56

Gyártó- és raktárcsarnokot adtak át

fenyvesi

Ünnepélyes keretek között adták át tegnap délután Pásztón az Eglo Magyarország Kft. új gyártó- és raktárcsarnokát. A nemrégiben megépített magasraktár, illetve a négyemeletes gyártóüzem a maga 19 ezer 500 négyzetméteres nagyságával lenyűgöző. Így már a teljes Eglo épületegyüttes 47 ezer négyzetméter. A beruházás több mint négy milliárd forintba került, ebből 650 millió volt kormánytámogatás. A rendezvényen lehetőség nyílt a gyártó- és a raktárbázis megtekintésére is. Az eseményen az üzleti és a közélet számos jelentős német-, illetve magyarországi képviselője is tiszteletét tette.

Pásztó. Az átadó ünnepség elején Tiefenbacher Rene, az Eglo csoport vezérigazgatója köszöntötte a jelenlévőket, és osztotta meg velük gondolatait.

– Az Eglo esetében Ludwig Obwieser cégtulajdonos nagyjából huszonöt évvel ezelőtt Magyarország mellett döntött, és Pásztót választotta – kezdte beszédét a vezérigazgató.

[caption id="" align="aligncenter" width="4753"] A szalagátvágás ünnepélyes pillanataiFotó: Hüvösi Csaba[/caption]

Hozzátette: ha megnézzük a teljes épületkomplexumot, illetve a telket, és ezeket összehasonlítjuk az 1990-es évek elejének állapotával, akkor joggal állíthatjuk, hogy jelentős változásokon ment keresztül. Az elmúlt időszak fejlődései rendkívül dinamikusak voltak. A mostani üzem eredetileg gyártótelephelyként működött volna, ugyanakkor tíz éve már logisztikai központként is bizonyított. Ma pedig már mindkét funkcióját betölti. Több mint hatvanezer termék elhelyezésére alkalmas raktárával a legnagyobb logisztikai telephely, ami világszerte nagyjából az Eglo csoport összes raktárhelyének egyharmadát teszi ki.

[caption id="" align="aligncenter" width="2008"] Négy emeletnyi raktárhelyFotó: Hüvösi Csaba[/caption]

Ezt követően Ludwig Obwieser mondta el az alkalomra szánt beszédét, visszatekintett a múltba és felidézte a cég kezdeti időszakát.

A jelenlévőkkel megosztotta: az Eglo 1990-ben hozta létre első üzemét Dunakeszin. Azonban az ottani telephelyen nem volt lehetőség további bővítésekre, ezért kerestek egy újat, alkalmasabbat. Talán a véletlen műve volt, hogy akkoriban meséltek neki arról, hogy Pásztón van egy ipari telek, amelyet meg lehetne vásárolni. Így is történt. 1992-ben megkezdték az első építési szakaszt, a gyártóüzemet valósították meg. A rákövetkező években mindez folyamatosan bővült, mára pedig már jelentős méretet ért el az épület – zárta gondolatait Ludwig Obwieser.

[caption id="" align="aligncenter" width="2301"] Sulyok Krisztina köszönti a jelenlévőketFotó: Hüvösi Csaba[/caption]

Mindezek után Pásztó polgármestere, Dömsödi Gábor ragadta magához a szót és mondta el: a városnak nagyon fontos az Eglo. Nemcsak azért, mert helyi iparűzési adót fizet, hanem mert rengeteg munkahelyet is teremt. A cég a város gazdasági életében jelentős szerepet tölt be, példamutatása sem mindennapi.

Ezt követően Dömsödi Gábor Ludwig Obwiesernek németül köszönte meg, amit a városért tett, majd a képviselő-testület nevében díszpolgári címet adományozott.

A megható pillanat után Becsó Zsolt országgyűlési képviselő fontosnak nevezte a tegnapi napot.

– Sokunk életében kitüntetett szerepet tölt be ez az alkalom. Amikor néhány évvel ezelőtt elkezdtük közös térségépítő munkánkat, három fontos gondolat fogalmazódott meg bennünk. Egyik, hogy erősítsük a nógrádi, ezen belül is a pásztói identitást. A másik, hogy ne csak pillanatokra kerüljünk fel hazánk fejlesztési térképére, hanem ott is tudjunk maradni. A harmadik pedig az volt, hogy dinamizáljuk a gazdaságot. Elősegítsük a településen, valamint annak térségén működő cégek fejlesztési, beruházási elképzeléseinek a megvalósítását – fogalmazott az országgyűlési képviselő.

[caption id="" align="aligncenter" width="2589"] Magyar Levente államtitkár beszédeFotó: Hüvösi Csaba[/caption]

Sulyok Krisztina, az Eglo Magyarország Kft. ügyvezetője elmondta: a nemrégiben megépült, 14 ezer négyzetméter alapterületű, négyemeletes termelési csarnok, továbbá a közel hatezer négyzetméteres automata magasraktár egy újabb korszakot jelent a cég életében.

Hangsúlyozta: méltán büszkék arra, hogy Európa piacvezető dekoratív lakásvilágítási termékeit gyártó vállalatcsoportjának a pásztói üzem lehet az egyetlen európai termelési helyszíne.

[caption id="" align="aligncenter" width="2924"] Fotó: Hüvösi Csaba[/caption]

Kiemelte, a mai digitális világban az online vásárlások egyre növekvő szerepe mellett elengedhetetlen a vásárlói igényekre való gyors reagálás, illetve a vevő precíz kiszolgálása.

Megemlítette, vállalatuknál naponta több tízezer lámpát készítenek, raktáraikban jelenleg is kilencezerféle készterméket tárolnak. Az elmúlt évi forgalmuk meghaladta a harminc milliárd forintot. Dolgozóik létszáma jelenleg is nyolcszáz fő felett van. Cégük ezzel Nógrád megye egyik legjelentősebb munkaadója. Számos területen kínálnak helyben álláslehetőséget, továbbá a szakképzett fiataloknak fejlődési esélyt. Alternatívákat ajánlanak azoknak, akik nem kívánnak naponta több órát utazni, illetve akiknek érték az otthonmaradás.

[caption id="" align="aligncenter" width="2519"] Fotó: Hüvösi Csaba[/caption]

Végül Magyar Levente, a gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkár osztotta meg gondolatait a jelenlévőkkel. Beszédében röviden szólt arról az egyedülálló emberi teljesítményről, amely a jelentős beruházás mögött húzódik. Felhívta a figyelmet Ludwig Obwieserre, aki már 48 éve vezet egy világszínvonalú vállalatot.

Megjegyezte, olyan térségben valósult meg a fejlesztés, amelyben minden egyes millió forintra szükség van, hiszen méltatlanul kevés figyelmet kapott eddig. A rendszerváltás utáni időszaknak az egyik vesztese, de még nem késő korrigálni az elmúlt évtizedek hibáit.

[caption id="" align="aligncenter" width="2546"] Fotó: Hüvösi Csaba[/caption]

A kormány maximálisan elkötelezett amellett, hogy ezt a térséget újra felemelje és képességeinek, adottságainak, lakói szorgalmának, illetve munkaszeretetének megfelelő szintjén helyezze el – zárta szavait Magyar Levente.

Az átadó az ünnepélyes szalagátvágással zárult. Ezt követően pedig gyárlátogatásra nyílt lehetőség.

Gerhát Karina

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában