Helyi közélet

2017.06.22. 04:54

Gólyagyűrűzés megyeszerte

fenyvesi

Országszerte megkezdődött a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) „Gólya road show” című rendezvénysorozata. Hagyomány már, hogy júniusban – akár közönség előtt is – gyűrűt kapnak a fehér gólya fiókák. A munka Nógrádban is zajlik: a keleti felében tegnap volt, a nyugatiban pedig június 22-én, csütörtökön, holnap lesz. Az MME, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság és az áramszolgáltató szakemberei működnek együtt azért, hogy a még fészekben lévő fiatal madarakra lábára gyűrű kerüljön. Képünk Nemti községben készült, ahol Pintér Zsolt, az MME tagja, természetvédő éppen egy fiókát helyez vissza a fészekbe. A háttérben a Zagyva-völgy, illetve az északi Mátra-bérc látható.

Faragó Zoltán

NMH-Információ. A fejlettségük némileg eltérő, Taron már a saját lábán áll és csaknem anyányi a három fióka, máshol még kisebbek a fekete csőrű fiatalok, de jellegzetes, fekete foltjaik már kialakultak a tollruhájukon.

[caption id="" align="aligncenter" width="1413"] Fotó: Faragó Zoltán[/caption]

Nemti, Kossuth út, kora reggel. Néhány érdeklődő is a helyszínen, nagymamák hozták az unokáikat, hogy karnyújtásnyi távolságból láthassanak gólyafiókát: ritka alkalom az ilyen, a szinte kizárólag lakott területeken, az ember szeme előtt élő madár, ha könnyen meg is figyelhető, ilyen közel azért nem engedi a kíváncsiskodót.

– Nagyon szeretem a gólyákat, tavasszal mindig várom, hogy megérkezzenek – mondja egy asszony, miközben Papp Ferenc, az MME munkatársa éppen lehozza a fészekből az egyik fiókát, hogy gyűrű kerüljön a lábára. A madaraknak ez nem kényelmetlen, olyan, mint amikor az ember karkötőt, vagy karórát visel.

[caption id="" align="aligncenter" width="1353"] Nógrádmegyerben tudnak valamit…Fotó: Faragó Zoltán[/caption]

A látogatók közelről is megcsodálhatják a kismadarat, azután Pintér Zsolt kezében az emelőkosár a magasba repíti, hogy visszakerüljön a fészekbe. A cikkíró is velük tart és életében először tekint be a saját szemével egy gólyafészekbe: a gallyakra rakott bélésanyag és a fiókák ürüléke nagyjából úgy összetapad odafenn, mintha a földön lennének.

Egyébként a kilátás fenséges odafentről: a Zagyva széles völgyén túl a Mátra magasodik, Pintér Zsolt meg is jegyzi, hogy szerinte az ország legszebb látképe nyílik innen.

[caption id="" align="aligncenter" width="1337"] Papp Ferenc (balra) meggyűrűzi az egyik nemti fiókátFotó: Faragó Zoltán[/caption]

A három fióka lelapul a fészekben, ha veszélyt éreznek, mozdulatlanná merevednek, egyébként szüleik társaságában – erős, hegyes csőrű, termetes madarak – biztonságban vannak.

A szülők táplálék után jártak, észre sem veszik, hogy valaki járt a fészküknél.

[caption id="" align="aligncenter" width="1387"] Gyűrűzés közelrőlFotó: Faragó Zoltán[/caption]

Taron már csaknem anyányi a három fióka, a maguk lábán állnak, de amikor az emelőkosár felér hozzájuk, ők is lelapulnak. A gyűrű percek alatt a madarak lábára kerül, a madárszülők itt sem szereznek tudomást a látogatásról.

A következő állomás Kisterenye, a Táncsics út. Itt különleges a fészkelés abból a szempontból, hogy az egyik madárszülő még az előtt elpusztult, hogy a fiókák kikeltek volna. Párja azonban nem csak a kotlást fejezte be sikerrel, hanem – úgy tűnik – a három fióka közül kettőt sikeresen fel is nevel.

[caption id="" align="aligncenter" width="1164"] Etet a felnőtt madárFotó: Faragó Zoltán[/caption]

– Kedvezett az időjárás, voltak május-júniusban csapadékos időszakok, ha nem is hosszúak. A fészek környéke jó vadászterület a megmaradt madárszülő számára – sorolja a siker okait Papp Ferenc.

A következő állomás Vizslás-Újlak, ahol az öreg madár is a fészken ül. Kitart az utolsó pillanatig, csak akkor áll odébb, amikor az emelőkosár már eléri a fészek peremét.

[caption id="" align="aligncenter" width="1431"] Gyűrűzés Taron, a fészekbenFotó: Faragó Zoltán[/caption]

A következő úti cél Nógrádmegyer, ahol egy kis gond van: a három fióka közül az egyik sérült. Rossz bőrben van, Papp Ferenc le is hozza a fészekből.

– Megyek Pestre, elviszem az állatkertbe – mondja, hozzátéve, hogy ott kaphatja a legjobb kezelést, de így sincs sok remény a felgyógyulására.

Viszont a gyűrűzésnek folytatódnia kell, a fióka nem maradhat felügyelet nélkül, úgyhogy egy kartondobozba kerül, majd az újságírónak jut a megtisztelő feladat, hogy a Bükki Nemzeti Park Baglyas-kő Vár Természetvédelmi Látogatóközpontjába szállítsa. Arra, hogy mi lett a sorsa, még visszatérünk, ahogyan arra is, milyen eredménnyel zárult a Gólya road show Nógrádban.

[caption id="" align="aligncenter" width="1035"] Kisterenyén jól van a fiókaFotó: Faragó Zoltán[/caption]

Június 20-án, kedden Nemti, Tar, Kisterenye,  Vizslás-Újlak, Nógrádmegyer mellett Magyargéc, Piliny, Szécsényfelfalu,  Endrefalva, , Nagylóc,  Nógrádszakál,  Litke, Ipolytarnóc, Mihálygerge, Karancskeszi egy-egy fészekkel került sorra. Szécsényben – Pösténypusztával együtt – három, Ludányhalásziban pedig négy fészek fiókáit gyűrűzték meg a szakemberek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában