Helyi közélet

2017.06.29. 04:48

Gólya road show: az eredmények

fenyvesi

Múlt heti cikkünkben hírt adtunk róla, hogy megyénkben is lezajlott a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) által szervezett „Gólya road show” című, madárgyűrűző sorozat. Ennek során az egyesület és a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársi, a technikai feltételeket biztosító áramszolgáltató közreműködésével, végigjárták az ismert fehérgólya fészkeket.

Nógrád megye. Papp Ferenc, az MME munkatársa lapunk kérdésére elmondta, hogy a megyében idén júniusban három napig tartott a Gólya road show. Az első napon, még iskolaidőben, Szügyben három madár kapott gyűrűt. A másodikon, a megye keleti felébe végzett gyűrűzésen 64, a harmadikon, az Ipoly-völgyben és Dél-Nógrádban pedig 78 fiatal madarat jelöltek meg, így a három nap alatt 145 madár lábára került gyűrű. A road show után persze nem állt meg a munka, további négy fészeknél további tíz fiatal madarat jelöltek.

[caption id="" align="aligncenter" width="1296"] Papp Ferenc (balra) Nemtiben gyűrűzi az egyik fiatal madaratFotó: Faragó Zoltán[/caption]

Papp Ferenc hozzátette: a szárazság kedvezőtlenül befolyásolja a madarak táplálékkínálatát, de köszönhetően az időnkénti esőknek, az időjárás mindeddig nem tett jelentősebb kárt a gólyaszaporulatban. Az Ipoly-völgyben tapasztalhatók gondok, több településen is, főleg az egyik legjelentősebb fehér gólya élőhelyen, Ipolyvecén. Itt táplálékhiány lépett fel, több fiókát is kidobtak a madárszülők a fészekből, mert nem tudják őket etetni, illetve egy fészekalj ismeretlen okból tönkre is ment. A gólyapárok ezen a területen általában két-három fiókát nevelnek. Mivel mostanra a kaszálás lezajlott, illetve közeledik az aratás, a gólyák könnyen hozzáférnek a sáskákhoz, más rovarokhoz és lárváikhoz, az életben lévő fiókáknak már nagyon jók az esélyeik arra, hogy ki is repüljenek. Kétéltűeket viszont alig találnak az Ipoly-völgyben élő madarak.

[caption id="" align="aligncenter" width="1412"] Kilátás a háromfiókás nemti gólyafészekbőlFotó: Faragó Zoltán[/caption]

Ugyanakkor a Cserhátalján kedvezőbb a helyzet, ott a szakemberek négy-öt fiókát is találtak egy-egy fészekben.

Papp Ferenc kifejtette, hogy a képet némileg árnyalni fogja az a tény, hogy akad néhány kései fészekalj is, amelyben a fiókák helyzete sokkal bizonytalanabb.

[caption id="" align="aligncenter" width="625"] Kisterenyén is volt gólyagyűrűzésFotó: Faragó Zoltán[/caption]

Amint arról múlt heti cikkünkben is szó esett, Nógrádmegyerben egy sérült fióka is volt a fészekben, amit a BNPI salgótarjáni, Baglyas-kő Vár Természetvédelmi Látogatóközpontjába szállítottak. A fiatal madáron már nem lehetett segíteni, nem sokkal később elpusztult.

[caption id="" align="aligncenter" width="401"] Vizslás-Újlakpusztán az öreg madár is a fészkén voltFotó: Faragó Zoltán[/caption]

Érdekesség viszont, hogy Papp Ferenc gyűrűzött a Heves megyei Lőrinciben is, ahol a víztornyon található a gólyafészek; itt ez évben hat fiókát nevelnek a madárszülők.

Hasonlóképpen sok fiókáról még egy adatunk van, 2016 Kisterenyén, az általános iskola kéményén szintén hat fióka nevelkedett.

[caption id="" align="aligncenter" width="1202"] Gyűrűzés a fészekben, fotós közreműködésével ÚjlakpusztánFotó: Faragó Zoltán[/caption]

A fészekből kidobott fiókák közül egyet sikerült adoptálni is: a madár Litkére került „nevelőszülőkhöz” – mondta végül a szakember.

Faragó Zoltán

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában