Helyi közélet

2017.06.29. 04:34

Fontos az ivóvíz minősége is!

fenyvesi

A hosszan tartó magas átlaghőmérséklet a megszokottnál nagyobb terhelést jelent az emberi szervezetre. Az egészség megóvása és a jobb közérzet biztosítása érdekében ebben az időszakban az Északmagyarországi Regionális Vízművek ZRt. (ÉRV ZRt.) még nagyobb figyelmet fordít a feladatellátásra és a fogyasztók igényeinek kielégítésére

NMH-információ. A társaság szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében kiemelte: a korábbi évekhez hasonlóan az ÉRV ZRt. 2017-ben is fontos feladatának tekinti az aktuális évszakokhoz igazodó üzemeltetésre való tervszerű felkészülést – jelen esetben a nyári viszonyok közötti minőségi, törvényi előírásoknak megfelelő szolgáltatás biztosítását.

A magasabb napi átlaghőmérséklet miatt változik a nyersvíz minősége, ami a felszíni víztisztító műveknél jelentős többletfeladatokat ad az üzemeltetőknek. Ennek megfelelően felkészülési tervekben,  belső szabályzatokban rögzítik a szervezeti egységek által végrehajtandó feladatokat.

[caption id="" align="aligncenter" width="3008"] A rendszeresen ellenőrzött csapvíz mindenki számára elérhető élelmiszer, egészséges és kiválóan oltja a szomjatIllusztrációs fotó: Hüvösi Csaba[/caption]

Az ivóvízhálózatokon a nyári időjárás miatt a másodlagos szennyeződések veszélye fokozódhat. A fertőzésveszély megelőzése és a szolgáltatás biztonsága érdekében a vízművek tisztított vizében, valamint a hálózaton és az átemelőknél a fertőtlenítést, illetve az utófertőtlenítést ilyenkor különös gondossággal kell végrehajtani. A szennyvíztisztító telepeken a magas hőmérséklet miatt növekszik a bűzhatás lehetősége, ezért a technológiai berendezések tisztítása, karbantartása még nagyobb figyelmet igényel.

A társaság alapvető célkitűzése, hogy a nyári fogyasztási időszakban is kiváló minőségű ivóvízzel lássa el felhasználóit, valamint a tisztított szennyvizek minél kevésbé terheljék a befogadó vizeket, lakossági panaszokat pedig lehetőség szerint ne okozzanak. A lakosság mellett a munkavállalók egészségének megőrzése is kiemelt cél, ezért a dolgozók számára hűtött, ivóvíz minőségű vizet biztosítanak a folyadékveszteség pótlására, a higiénés feltételeknek megfelelően.

A mai kor embere egyre kényesebb az elfogyasztott élelmiszerek minőségére, ugyanakkor a folyadékfogyasztás területén ez a tudatosság még kevésbé érvényesül. Sokan elfelejtkeznek az élet egyik legfontosabb alkotóeleméről, a tiszta ivóvízről.

A tudományos ismeretterjesztésekből tudjuk, hogy az ember akár hetekig is kibírja táplálék nélkül, de az ivóvíz hiánya egy-két nap után tragédiához vezethet.  Főképp nyáron veszítünk fokozottan vizet a testünkből, így ilyenkor naponta két, két és fél, de akár három liter folyadékra is szüksége van az emberi szervezetnek ahhoz, hogy megfelelően működjön. A szükséges mennyiség természetesen függ az életkortól, a testtömegtől, az adott időszakban végzett tevékenységtől, illetve egyéb tényezőktől – tehát személyre szabott a kívánatos mennyiség.

Az ÉRV ZRt. – mint az északkelet-magyarországi régió felelős víziközmű-szolgáltatója – az elfogyasztandó folyadék mennyisége mellett a minőségre is felhívja a figyelmet. A rendszeresen ellenőrzött csapvíz mindenki számára elérhető élelmiszer, fogyasztása nemcsak egészséges, de környezettudatos viselkedést is von maga után, ráadásul a cukros üdítőkkel ellentétben kiválóan oltja a szomjat.

Az Északmagyarországi Regionális Vízművek Zrt. az év minden szakában zavartalanul biztosítja az ivóvízellátást a közel hétszázezer fogyasztója számára, természetesen a forró nyári napokon várható, valamint tartós kánikula idején megugró vízigény esetén is – zárul a társaság közleménye.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában