Helyi közélet

2017.06.20. 11:47

Ezüstmisét ünnepelt Varga András atya

fenyvesi

Varga András atya neve nem cseng ismeretlenül a lap olvasóinak, hiszen negyedszázados papi pályafutása Nógrád megyéhez kötődik. 1992-ben szentelték pappá, idén ünnepli ezüstmiséjét, vagyis pappá szentelésének 25. évfordulóját. Bár az ünnepi szentmise előtt, már a „Salgótarjáni Egyházközségek Napján”, pünkösdhétfőn is köszöntötték őt a hívek a Zagyvapálfalván tartott közös találkozón, az ünnepi szentmisére a múlt vasárnap este került sor Salgótarjánban.

Salgótarján. A hálaadásra zsúfolásig megtelt az Acélgyári úti, volt ferences templom, hogy a jelenlévők imájukkal, énekükkel, ajándékaikkal kedveskedjenek András atyának. A papi jubileumon két püspökkel együtt ünnepelt: dr. Beer Miklós püspök atya nemcsak mint hivatalos megyés főpásztor és személyes jó ismerős volt jelen a szentmisén, hanem mint egykori esztergomi tanára is, s megtisztelte jelenlétével az ünnepeltet „az utód” – ahogyan András atya fogalmazott –, hiszen dr. Palánki Ferenc püspök atya éppen Balassagyarmaton váltotta őt a kápláni székben papi pályájuk kezdetekor. Így hát, a meghívást elfogadta, s messziről ideérkezve, hiszen ő a debrecen-nyíregyházi megyéspüspök, vett részt a szentmisén.

[caption id="" align="aligncenter" width="1340"] Fotó: Faragó Zoltán[/caption]

A két püspök mellett két diakónus is szolgált a szentmisén: a helyi egyházközséget, a zagyvapálfalvai Jézus Szíve Plébániát vezető Gyurkó Géza, valamint dr. Egri László, aki Budapestről érkezett András atya meghívására, és ő tartotta a szentbeszédet is. A papság soraiban ismerős arcokat fedezhettünk fel, hiszen nemcsak a két püspök és a két diakónus, hanem számtalan egykori káplán, paptárs, személyes jó barát, ismerős atya vett részt a szentmisén, a helyi akolitusokkal együtt a papság száma jóval húsz felett volt, ami nagy öröm volt az ünnepeltnek.

A szentmise elején az ünnepet szervező két jelenlegi salgótarjáni káplán atya, Kantár Norbert és Kiss Dávid köszöntötte a jubileumot ünneplőt. Norbert atya Szent II. János Pál pápa szavaival méltatta a hivatás fontosságát: ajándék és titok, ezzel a két szóval jellemezte András atya hivatását, idefoglalva a kegyelem fontosságát a papi élet során. Ezt követően került sor a jubileumi ajándék, a miseruha átadására, amelyet a hívő közösség nevében adott át az atya az ünnepeltnek.

[caption id="" align="aligncenter" width="1342"] Varga András atya ünnepi mottóul ezt választotta: „Isten kegyelméből vagyok, ami vagyok.” Mellette, jobbra dr. Egri László orvos-diakónusFotó: Faragó Zoltán[/caption]

András atya megható szavakkal köszönte meg az ajándékot, és kezdte a szentmisét: megköszönte a két magas rangú vendég jelenlétét, majd külön köszöntötte dr. Egri László orvos-diakónust, akivel Kabar Sándor atyánál találkozott először a nyolcvanas években, mert mindkettőjüknek Kabar atya volt lelki atyja. A primíciáján, vagyis az első szentmiséjén 25 évvel ezelőtt Kabar atya tartotta a szentbeszédet, de mivel sajnos ő már nincs velünk, ezért döntött úgy András atya, hogy a diakónus testvért hívja meg a szentbeszéd megtartására.

Az ünnepi szónok a szemináriumi évekről, a hivatásról és a hivatás nehézségeiről szólt, párhuzamba állítva a sportot, különösen is a focit és a pingpongot – amelyek András atya kedvencei –, ahol szintén nagy szükség van a csapatkapitányra. Ezt követően a szentmise olvasmányairól elmélkedett tovább.

[caption id="" align="aligncenter" width="1319"] Közelebbről és távolabbról is érkeztek vendégek az ünnepi szentmisére. Képünkön balról jobbra dr. Egri László, dr. Beer Miklós, dr. Palánki Ferenc és az ünnepelt, Varga AndrásFotó: Faragó Zoltán[/caption]

A szentbeszédében a hivatásról így szólt: „A pap lesz az az igazodási pont, ami az örök igazságot képviseli, hordozza és életével megmutatja. Így lesz ennek a közösségnek csapatkapitánya, vezetője. A pap az egység embere a közösségben, ahogy Isten egy szeretetközösség, úgy munkása is ennek a szeretetközösségnek, képviselője, életre hívója.” Majd így folytatta gondolatait:„Ennek az egységnek az alapja az áldás kelyhe és a megtört kenyér, más szóval: a közöttünk élő Krisztus. Az ő jelenlétét, az ő folytonos bennünk valóságát ünnepeljük ma.” – utalt szavaival a hétvégi ünnepre, Úrnapjára. Szentbeszédének végén András atyáról, mint az öröm és a derű papjáról szólt, ahogyan fogalmazott: „mindent Krisztus jelenlétével tudott élni”, hiszen már eddig is jó néhány zarándoklaton voltak együtt, s itt ismerhette meg jobban az atyát.

[caption id="" align="aligncenter" width="1313"] A hívők szerint nagy élmény volt együtt hálát adni András atyávalFotó: Faragó Zoltán[/caption]

A szentmise ezt követően a szokott rendben folytatódott, a végén a híveket ünnepi ezüstmisés áldásban részesítette András atya, majd ünnepi szeretetlakoma és agapé volt a hívek számára. A rendházban tartott ünnepi fogadáson a salgótarjáni egyházközségek nevében Molnár Péter adta át a Somoskőújfaluban élő Kossuth-díjas festő, Földi Péter egyik művét, ezt követően az egyházközségek alkalmi, szívhez szóló verssel köszöntötték az atyát. A köszöntéseket Nógrád megye önkormányzata nevében Skuczi Nándor és dr. Bercsényi Lajos, a KDNP helyi szervezete nevében Szabó Csaba folytatta, majd a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége helyi szervezete nevében dr. Sasváry Erzsébet mondta el saját költeményét, nagy sikert aratva a közönség soraiban.

Mind a szentmisén, mind a fogadáson jelen voltak a testvéregyházak képviselői, akik szintén ünnepi köszöntést mondtak az atyának: Nagy Silvio baptista lelkész, Németh Judit református lelkész és Deme Károly evangélikus lelkész. A protestáns egyházak vezetői az ünnepi áldásokban és jókívánságokban mindannyian az ökumenizmus fontosságát emelték ki, amelyben András atya vezető szerepet töltött be, s – ahogyan az evangélikus lelkész úr fogalmazott – a „Reformáció Emlékévben” ez különösen is fontos és követendő példa mindenki számára.

[caption id="" align="aligncenter" width="1364"] Ezüstmisés áldásFotó: Faragó Zoltán[/caption]

Az ünnepi agapén résztvevők közül az egyik hívő így fogalmazott: nagy élmény volt együtt hálát adni András atyával, jó volt látni a papságot, akik közelebbről-messzebbről érkezve itt voltak a misén, egy célért: hogy a Jóistent ünnepelve köszönthessék az atyát.

Varga András atya ünnepi mottóul ezt választotta: „Isten kegyelméből vagyok, ami vagyok.”, s ez állt az ünnepi szentképen és az atya szentmiséjén a központi helyen. Lapunk szerkesztőségének nevében is gratulálunk a jubileumhoz, és további sok erőt és kitartást kívánunk további pályafutásán!

(Az András atyával készített interjút későbbi lapszámunkban olvashatják.)

Veszelovszki Balázs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában