Helyi közélet

2017.06.29. 04:43

Egykori határőrök emlékezete

fenyvesi

Tíz esztendeje zárta be kapuit országszerte a határőrség, így megszűnt a balassagyarmati igazgatóság is. Az egyenruhások és a civil dolgozók azután az élet egyéb területein helyezkedtek el, avagy nyugállományba vonultak, de sokan a rendőrség kötelékében találták meg új számításukat. Az egykori munkatársak között azonban megmaradt a kapcsolat, amely személyektől függően hol erősebb, hol lazább. Évente legalább egyszer találkoznak, ha másutt nem, hát szolgálatuk helyszíne előtt, védőszentjük, I. László királyunk ünnepén.

Hegedűs H.

Balassagyarmat. Ezen az igen meleg délelőttön mintegy félszázan gyülekeztek az Ipoly-parti város Bajcsy-Zsilinszky és Ady útjainak kereszteződésében, a régi csendőrlaktanya, a határőrség több mint fél évszázados otthona előtt, ahol a falon egy emléktábla jelzi, milyen feladatokat is láttak el az ódon falak mögött.

[caption id="" align="aligncenter" width="1193"] Egykori központjuk előtt találkoztak a régi kollégák[/caption]

A szervezők nevében Éll Zoltán nyugállományú ezredes emlékezett a nem is olyan régi múltra. Megidézte Szent László alakját, mondván híres uralkodónknak az évét ünnepeljük idén, aki méltán lett a határőrök védőszentje, nem csak a Magyarországra betörő idegenek kiűzésében játszva személyes bátorsággal is kiemelkedő szerepet, hanem a törvénykezésével, a magántulajdon védelmében hozott szigorú intézkedésével, országgyarapító munkájával és a nyugattal, a pápával való kiváló kapcsolatok kialakításával is örökre beírta nevét hazánk történelmi aranykönyvébe. Ezután szólt arról a fél évszázadról, amíg működött a határőrség, és magas színvonalon látta el feladatát, amit több elismerés, dicséret, díj is bizonyít. Kitért a hősi halottakra, a már elhunyt munkatársakról szép szavakkal emlékezett, végül elmondta, mindannyian örülnek, hogy a tíz esztendeje használaton kívüli épület nemsokára újból megtelhet élettel, hiszen ha minden igaz, 2018-ban a kormányhivatal irodái költöznek be a laktanyába.

A rövid ünnepség végén az egykori határőrök nevében Novákné Koplányi Edit és Molnár János helyezett el koszorút az emléktáblán, majd egy közeli étteremben baráti beszélgetésekkel folytatódott a találkozó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában