Helyi közélet

2017.06.22. 08:40

„Egyéjszakás” múzeumi kalandok

fenyvesi

Salgótarján. Megyeszékhelyünkön ismét megrendezik a „Múzeumok Éjszkája” elnevezésű programot június 24-én, szombaton, amely 16 órakor ünnepélyes megnyitóval veszi kezdetét a helyi Dornyay Béla Múzeumban. 16.30 órától két régész Tóth Balázs és Zandler Krisztián „A tűz használata az őskőkortól a középkorig” című előadását hallgathatja meg a nagyérdemű. Ezt követően egy koncerten is részt vehetnek a helyszínre látogatók, amelyen Beeri Szilvia énekes, Matuz Csilla zongorista, illetve Tóth Tibor hegedűs működik közre. 18 órától Steib Janka néprajzos muzeológus előadását hallgathatják meg az érdeklődők. Mindezt bűvészverseny, majd Kiss Balázs bűvész műsora követi. A rendezvény belépőjegy ellenében látogatható. Ezzel egyidőben a Bányászati Kiállítóhelyen is színes programokkal – bányamanó képzéssel, a József lejtős aknában szaktárlatvezetésekkel, tűztánccal, tűzugrással, továbbá tűzzsonglőr showal – várják az oda látogatókat 17 és 21.30 óra között.

[caption id="" align="aligncenter" width="960"] Szécsény, múzeumok éjszakája archív fotókonFotó: Hüvösi Csaba[/caption]

Balassagyarmat. Június 24-én, szombaton 17 és 22.30 óra között a Palóc Múzeumban is megtartják a már hagyománnyá vált, fenti című rendezvényt. A helyszínre látogatókat előadás, koncert, hangszerbemutató, közös éneklés, palóc játszóház, valamint számos meglepetés várja. A program belépőjegy ellenében látogatható. A részvétel hat esztendős kor alatt, illetve 70 éves kor felett ingyenes. A létesítményen kívül 10-től 14 óráig a CivitasFortissima Múzeum, 14 és 18 óra között a Szerbtemplom Galéria, 13-tól 20 óráig a Horváth Endre Galéria, valamint 9 és 17 óra között a Jánossy Képtár is várja az érdeklődőket.

[caption id="" align="aligncenter" width="960"] Szécsény, múzeumok éjszakája archív fotókonFotó: Hüvösi Csaba[/caption]

Szécsény. Június 24-én, szombaton „Múzeumok Éjszakája és a Tűzugrás fesztivál” címmel szervezik meg a rendezvényt. A Kubinyi Ferenc Múzeumban 16 órakor nyitják meg a Nemzetközi csipkekonferenciát és kiállítást. Egészen 19 óráig rendhagyó tárlatvezetéssel várják az érdeklődőket. Eközben a színpadon 17 órától különféle kulturális programokkal szórakoztatják a nagyérdeműt. Az oda látogatókat gyermekműsor, operett, tűztánc, a Szegedi Látványszínház tűzzsonglőrei, valamint a Szondi György Baranta Egyesület tűzostor bemutatója várja. A szervezők 19 órától mindenkit hívnak az Iglice-gálára, amelyen a konferansz Agócs Gergely lesz, kísér a Bakator zenekar. 21.45-től Péterfy Bori és a Love Band koncertjét hallgathatják meg. 23 órától a zenét a Mojito zenekar szolgáltatja. A sétálóutcában pedig vidámpark, továbbá rally autók kiállítása is lesz. A Nosztalgia Múzeumban rendhagyó tárlatvezetéssel várnak minden érdeklődőt.

[caption id="" align="aligncenter" width="960"] A szombati programok sorában, lévén Szent Iván-éj, kiemelt szerepet kap a tűz[/caption]

Pásztó. Mint szerte az országban, így június 24-én, szombaton Pásztón is megtartják a Múzeumok Éjszakája rendezvényt. A romkerti múzeumban 17 órától -22 óráig Dínók földjén címmel családi játszóház fogja várni az érdeklődőket, miközben 18,30-19,30 óra között dr. Főzy István a Kárpát-medence őshüllőleletei, Dinoszauruszok és dinoszaurusz-vadászok, címmel, vetített képes előadásra kerül sor. Ezt követő órában egy múzeumi rejtély illetve egy tombolasorsolás várja a látogatókat, majd 21 órától dr. Hír János múzeumigazgató Kerékpárral az Isonzóhoz c. vetített képes előadásra kerül sor.

Az idei rendezvényt a 22 órától kezdődő és a tervek szerint éjfélig tartó elemlámpás vezetett gyalogtúra zárja.(Rossz idő esetén elemlámpás tárlatvezetést tartanak a múzeumban)

A szombati napon a múzeumban egyébként egy jelképes , száz forintos  belépődíj mellett megtekinhetők lesznek az állandó és az időszaki kiállítások is.

G. K. – Cz. Z. J.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában