Helyi közélet

2017.06.27. 03:26

Egy „tüzes” éjszaka

fenyvesi

Pontosabb lenne délutánról és estéről beszélni, hiszen a legkésőbbi program is kilenc-tíz óra tájban volt, de a hivatalos megnevezés szerint június 24-ét ez évben is a „Múzeumok éjszakájaként” jegyezték ország- és megyeszerte.

Salgótarján. Hazánkban 2003-ban épült be ez a Szent Iván éji rendezvénysorozat a kulturális, közművelődési gyakorlatba. Ekkor a múzeumok változatos, színesebbnél-színesebb programokkal hívják és várják a látogatókat.

[caption id="" align="aligncenter" width="1410"] Fotó: Hüvösi Csaba[/caption]

A Dornyay Béla Múzeumban a megnyitóbeszédet – amelyet Dániel Zoltán, Salgótarján Megyei Jogú Város alpolgármestere tartott a bányászati kiállítóhely (bányamúzeum) udvarán, beépülve a Bányász-Kohász juniális programjába – követően a helyi múzeum két régésze, Zandler Krisztián és Tóth Balázs tartott előadást „A tűz használata az őskortól a középkorig” címmel. A mágikus erejű tűzhöz ugyanis számos Szent Iván éji monda, legenda, tradíció fűződik. Az első tűzgyújtásra mintegy másfél millió évvel ezelőtt a kelet-afrikai Kenya térségében kerülhetett sor. Európában először Franciaország területén jelent meg a tudatosan használt tűz, a magyarországi lelőhelyeket illetően többek között Vértesszőlősre vezetnek a nyomok. Az előadásokban szó esett a mitológiai előzményekről és a középkori tűzhasználat jeleiről például a kovácsolásről, majd a tűzhöz köthető lőfegyverekről is. Értelemszerűen más jellegű volt a következő rendezvény, a „Zene és a képzőművészet” című minikoncert, amely hangulatában kötődött a galériabeli „Modern mecénások” elnevezésű kiállításhoz és az éjszaka fogalmához. A Váczi Gyula Alapfokú Művészeti Iskola művésztanárai (Beéri Szilvia – ének, Matuz Csilla – zongora és Tóth Tibor – hegedű) magas színvonalon tolmácsoltak – mások mellett – J. S. Bach-, G. Donizetti-, W. A. Mozart- , N. Paganini- és Saint-Saens-műveket. Ismét a tűz, konkrétan a tűzugrás került középpontba Steib Janka néprajzos muzeológus „Tüzes legyen, hasznos legyen, hogy a liba ne dögöljön” című előadásában, amely a Szent Iván éjhez kapcsolódó népi rítusokat járta körül vetített képekkel illusztrálva. Az előadó kiemelte a tűzugrás szerelmes illetve egészségvarászló szerepét, az ezekhez fűződő szokásokat, annál is inkább, mert néhány nógrádi falu azon települések közé tartozik, amelyekben legtovább fennmaradtak ezek a Nógrád Táncegyüttes – amelynek Steib Janka az egyik meghatározó személyisége – révén is éltetett hagyományok.

[caption id="" align="aligncenter" width="1410"] Fotó: Hüvösi Csaba[/caption]

A Múzeum téri épületben a múzeumok éjszakája – illeszkedve az intézményben látható bűvészkiállításhoz – Kiss Balázs bűvész, a 2016-os Corodini Bűvészbajnokság első helyezettje műsorával ért véget. Az úgynevezett kísérő programok sorában bemutatkozott a MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnoksága, volt retro játszóház, szerveztek nyomozójátékot, de a legnépszerűbbnek a Tarján Glass Kft. látogatóközpontjába és üvegmúzeumába szervezett buszos „kirándulások” bizonyultak. Három járattal mintegy nyolcvanan utaztak Zagyvapálfalvára, összesen pedig 120-140 ember – köztük sok gyermek – tekintette meg a látnivalókat, Borkovics Péter és Pattantyús Gergely iparművészek bemutatóját. Akadtak, akik maguk is megpróbálkoztak az üvegfúvással, a gravírozással.

A múzeumok éjszakája rendezvénysorozat Salgótarjánban a bányászati kiállítóhelyen későn este fejeződött be. A tárlatvezetés a József lejtős aknába gyakorlatilag folyamatos volt. A csúcspontot azonban e helyszínen is a tűztánc illetve a tűzugrás jelentette, amelyet a Sisere Gyermektáncegyüttes mutatott be, néhány civil próbálkozó közreműködésével. Nyilvánvalóan a tűzre épült a „Lángoló Leguánok” nevű társulat tűzzsonglőrshow-ja is

Cs. B.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában