Helyi közélet

2017.06.24. 06:59

Ebadta kérdésekről, szakértő segítségével

fenyvesi

Egyre nagyobb számban válunk kutyatulajdonosokká, talán még azt is mondhatjuk, hogy kutyás nemzet a magyar. Ezzel párhuzamosan elszomorító adatok olvashatóak arról, hogy egyre nő a menhelyen található négylábúak száma, gyakran nem ivartalanítják őket, és hogy rengeteg bosszúságot okoz az elhagyott kutyapiszok. Ezek a tények mind arra utalnak, hogy nem minden gazdára jellemző a felelős kutyatartás. Sőt...

Salgótarján. Milyen oltásokra, mennyi mozgásra van szüksége kedvencünknek? Mennyire vesszük figyelembe a városban tartott kutyák igényeit? Mit tegyünk, ha az eb fél a vihartól? Ezekre és hasonló kérdésekre kerestünk és kaptunk választ, szakértő segítségével.

– Fontosnak tartom elmondani, hogy vásárlás előtt mindenki gondolja át, lesz-e ideje a kiválasztott kedvencével foglalkozni. Nem egy eldobható kiegészítőt vagy divatos ruhát vásárol ugyanis, hanem egy társat a mindennapokra. Egy apró vagy éppen egy nagy testű élőlényt – szükségletekkel, igényekkel. Élete végéig foglalkozni kell vele, és a környezetére is tekintettel kell lenni – mondta el lapunknak Tóth Hajnalka, a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületeinek Szövetsége Nógrád megyei elnöke:

– Mégis számtalan esetben akadnak hiányosságok. Ez abból is látszódik, hogy a kutyamenhelyek napi szinten teltházzal működnek, rengeteg elhagyott, megkínzott négylábúval találkozunk és bizony sok gondot okoz az utcán hagyott ürülék. A felelős kutyatartás legfontosabb eleme, hogy ivartalanítsuk a nem tenyésztésre szánt ebeket, így elkerülhetjük, hogy a menhelyre kerüljenek a nem kívánt szaporulatok. De nézzük meg a másik oldalt is! Elmondhatjuk, hogy a városi ebtartók sincsenek elárasztva lehetőségekkel. Kevés helyre vihetik futtatni, tanítani kedvenceiket, a megyében nem található éjjel-nappal ügyeletet tartó állatkórház – és még sorolhatnám.

Néhány jó tanáccsal talán segítséget nyújthatunk a gazdiknak. Nézzünk pár fontosabb kérdést ! Miért fontos a chip?

– Jogszabály írja elő, hogy négyhónaposnál idősebb ebet csak mikrochippel megjelölve tarthatunk. Amennyiben az állatot értékesítjük, tartási helyét megváltoztatjuk, vagy az állat elpusztul, ennek tényét nyolc napon belül köteles a tulajdonos az állatorvossal az országos elektronikus adatbázisba regisztráltatni. Ezzel lehet nyomon követni az állat életútját.

Hány hónapos kortól érdemes a kutyaiskolát felkeresni?

– A kiskutyával az elválasztás, vagy azt is mondhatjuk, hogy az alomból való megérkezés után azonnal érdemes foglalkozni. Az eb korai szocializációja mindenképpen fontos ezért, hogy könnyebben tudjuk a közös életünket kialakítani.

Hányszor vigyük a kutyánkat sétálni?

– A szobatisztaság nem veleszületett viselkedési tulajdonsága a kutyának. Féléves kor előtt megfigyelhető, hogy az ebek szinte minden evés, játszás és alvás után ürítenek, de egy stresszhatás vagy akár az öröm is kiválthatja náluk ezt az ingert. Általában hat-nyolc hetes kortól érdemes elkezdeni a szobatisztaságra nevelést. Napközben a kettő-négy hónapos kölyökkutyának háromóránként, a három-hat hónapos kutyának pedig négyóránként biztosítani kell a lehetőséget az ürítésre.  Az ivarérett kor elérése szinte minden esetben megváltoztatja a kutyák ürítési szokásrendszerét és periódusát. Ilyenkor napi három alkalomra csökkenthetjük a sétáltatások számát. Fontos, hogy ebet nem szabad felügyelet nélkül közterületre bocsátani vagy kóborolni hagyni.

Ha a kutya fél a vihartól, mennydörgéstől, mi a teendő?

– Az embertársaink között is vannak, akik félnek, mások viszont nem. Pont így van ez a kutyáknál is. Ennek genetikai okai is lehetnek, így ezen csak javítani tudunk, de teljesen megszüntetni nem. Ilyenkor nem szabad türelmetlenül bánni a négylábúval, fogadjuk el a helyzetet. Engedjük a közelünkbe, simogassuk meg őt, beszéljünk hozzá! Fontos, hogy azt érezze nincs baj, itt vagyunk.

Mi legyen a kutyapiszokkal?

– A kutyatartókat jogszabály kötelezi arra, hogy állatuk ürülékét távolítsák el a közterületről. Aki ezt nem tartja be, bírsággal sújtható! Az önkormányzatok a legtöbb településen a kutyafuttatók környékére kutyapiszok-gyűjtő speciális tárolót  és van, ahol zacskót is kihelyeznek. Ha azonban ilyet nem találunk, akkor bőven megfelel erre a célra a sima nylon zacskó, amit bezárva kell elhelyezni a szemetes tárolókba. Ügyeljünk arra, hogy a kutya ne piszkítson homokozóba, játszótéren, hiszen ez fertőzés veszélyét rejti! Jó, ha tudjuk, hogy a férges kutya széklete veszélyes hulladéknak számít. A féregpeték nagyon ellenállóak, kisgyermekeket és kutyatársaikat is megfertőzhetik.

Mikor kapja meg a veszettség elleni oltást az eb?

– Jogszabály írja elő, hogy az állattartó kötelessége, hogy minden 3 háromhónapos kort betöltött chippel ellátott kutyát egy hónapon belül veszettség elleni vakcinával be kell oltani. Ezt követően hat hónap múlva, majd évenként egy alkalommal ismétlő oltás szükséges.

Mi a teendő, ha valakit megharapott a kutya?

– Kutyaharapás esetén a sérült személynek adjunk információt arról, hogy a kutyánk mikor kapott veszettség elleni oltást. A sérültnek ettől függetlenül orvoshoz kell fordulnia, ahol ellátásban részesítik. Szükség esetén tetanusz elleni védőoltást vagy antibiotikumot rendel az orvos. A kutyaharapás tényét minden esetben jelenti az orvos a hatósági állatorvosnak, aki 14 napos megfigyelést rendel el az állat tartózkodási helyén. A megfigyelésre akkor is szükség van, ha a kutya rendelkezik érvényes veszettség elleni oltással, hiszen száz százalékosan csak így lehet kizárni, hogy nem hordozta magában a halálos betegség vírusát.

Mit tegyünk a kullancsok ellen?

– Az év minden szakában óvjuk kedvencünket a kullancsoktól, amelyek főleg enyhe teleken sokkal agresszívabbak a szokásosnál, a táplálékhiány miatt! Nem csak a fás területeken vagyunk veszélyben, a sima füves területek és a cserjeszint magasságában is támadnak az élősködők. Kaphatóak kullancsot elriasztó nyakörvek, spray-k, bőrre csepegtethető úgynevezett spot-on készítmények és rágótabletták. A választáshoz mindenki kérje szakember segítségét! Ha már megtörtént a baj és élősködőt találunk a bőrbe fúródva, akkor ezt mielőbb távolítsuk el! Vannak népi bölcsességek, de nem tanácsosak alkalmazni. Vigyük orvoshoz az ebet, vagy fogjuk meg egyszerűen csipesszel és húzzuk ki! Ha bármilyen változást észlel ezután a kutyán, azonnal forduljon vele orvoshoz!

Melyek a kutyatartással kapcsolatos legfontosabb előírások?

– Tilos a kutyát állandó jelleggel kikötve tartani. Az ebek vezetéséhez használt eszközöknek az állatra történő rögzítésére kizárólag nyakörv vagy hám használható. A kölyköket nyolchetes korukig anyjukkal kell tartani. A kutya küllemének megváltoztatása érdekében kizárólag farok-kurtítás végezhető, az eb hétnapos koráig, a fülkurtítás már nem engedélyezett. A kutya tartójának gondoskodnia kell arról, hogy megakadályozza az állat félelmében történő elszökését. Nagyon fontos szem előtt tartanunk, hogy kutyát tartani lehetőség és nem kötelező dolog. A kötődés és a bizalom pont olyan fontos, mint egy gyereknél.

(NBA)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában