Helyi közélet

2017.06.15. 04:23

Állami beavatkozás: célegyenesben a bérkifizetések

fenyvesi

Négyhavi elmaradt bérüket várják a volt CBA-s dolgozók megyeszerte és azon kívül, a Palóc Nagyker hálózatában. Tegnap megjelent a Magyar Közlönyben, hogy a kormány a Palóc Nagykereskedelmi Kft-t felszámolás alatt álló, stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté minősítette. Ez röviden azt jelenti, hogy felgyorsulhat a dolgozók számára az elmaradt bérek kifizetése a bérgarancia-alapból. Közben a felszámoló cég új felszámoló biztost jelölt ki a feladatok elvégzésére Kissné Oláh Krisztina személyében. Demeter László, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete Nógrád megyei titkára lapunknak azt nyilatkozta, hogy a volt cégvezetés a pénz nélkül maradt dolgozókat fenyegető hangnemben hívja be dolgozni, holott nincs miből finanszírozzák még a buszjegyet sem. Információi szerint a felszámoló cég a bérszámfejtésekkel elkészült, a kifizetések várhatóan belátható időn belül megtörténnek.

Nógrád megye. A salgótarjáni ipari parkban székelő és éveken át közel nyolcvan üzletet működtető Palóc Nagykereskedelmi Kft. tavaly ősszel ment csődbe. Szeptember óta csúsztak a bérek kifizetésével, s csak tavasszal derült ki, hogy nem lesz csődmegegyezés a hitelezőkkel. A dolgozók nagy része közben felmondott, új megélhetést keresett, a cég ellen pedig elindult a felszámolás. Az esély ekkor született meg arra, hogy az eddig összegyűlt, négyhavi elmaradt járandóságot az állami bérgarancia alapból már biztosan megkapják a dolgozók. Azonban „lassan őröltek a malmok”, közben a pénz nélküli, még állásban lévő munkavállalókat a cégvezetők folyamatosan behívják dolgozni, holott már buszjegyre sincs nekik miből...

Demeter László, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete Nógrád megyei titkára közölte lapunkkal: a munkáltatói jogokat jelenleg a felszámoló biztos gyakorolhatja, csak ő kötelezheti a munkavállalókat bármire is.

– A volt cégvezetők nem hívhatják be őket leltározni és azt sem mondhatják nekik, hogy ha nem jönnek be, akkor kirúgják őket. Pedig sajnos ezek megtörténtek, a dolgozóktól tudom – nyilatkozta Demeter László, aki a csőd kezdete óta segíti a pórul járt kereskedelmi alkalmazottakat.

Becsó Zsolt országgyűlési képviselő is eljárt az ügy érdekében ahol tudott, államtitkári szinten folytatott egyeztetéseket, hogy gyorsuljanak a bérkifizetési folyamatok. A kormány egy most megjelent rendelete értelmében döntött a Palóc Nagykereskedelmi Korlátolt Felelősségű Társaság „felszámolás alatt” stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté minősítéséről.

[caption id="" align="aligncenter" width="1297"] Demeter László, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete Nógrád megyei titkára a csőd kezdete óta segíti a pórul járt kereskedelmi alkalmazottakat[/caption]

A rendelet szerint „a Kormány stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetnek minősítheti azokat a gazdálkodó szervezeteket, amelyek adósságainak rendezéséhez, hitelezőikkel való megegyezéséhez, reorganizációjához nemzetgazdasági érdek vagy kiemelt közérdek fűződik, vagy amelyek esetében – ha a vagyonhiány és a fizetésképtelenség előreláthatólag nem szüntethető meg – kiemelt gazdaságpolitikai érdek fűződik ahhoz, hogy a jogutód nélküli megszüntetés gyorsabb, átláthatóbb és egységesített eljárásrend szerint történjék.”

Demeter László, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete Nógrád megyei titkára kérdésünkre közölte, hogy ő már egyeztetett a nemrégiben kinevezett új felszámoló biztossal is, aki a kormány lépéséről azt nyilatkozta neki, hogy a kiemelt jelentőségű gazdasági szervezetetté minősítés azt jelenti, hogy a kabinet kiemelt figyelmet szentel a Palóc Nagyker felszámolásának és hogy „nem gördítenek akadályt” a felszámolási folyamat elé.

Megtudtuk tőle azt is, hogy a felszámoló cég naprakészen áll a munkavállalók bérének számfejtésével, ezeket most ellenőrzi a Munkaügyi Hivatal. A járandóságokat az ellenőrzés befejezése után tudják lehívni a bérgarancia alapból. Azok a munkavállalók, akik munkaügyi perben nyertek a cég ellen, a második körben számíthatnak a járandóságuk rendezésére.

– Kértem a felszámoló asszonyt, hogy fékezze meg a volt cégvezetést, ne fenyegessék a dolgozókat. Adjanak nekik előleget arra, hogy a leltárra be tudjanak járni! A beosztottak ugyanis nem kötelesek az utazási költségeket megelőlegezni. A dolgozókat pedig itt is arra kérem, hogy ha megismétlődik a fenyegetés, azonnal jelezzenek nekem – mondta Demeter László.

Lakatos Kati

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában