Helyi közélet

2017.06.20. 11:42

A zenei varázslat „hármas hatása”

fenyvesi

Egy művészi tehetséggel megáldott família – a Beeri család – zenében kiteljesedő testvérhármasa – Benjámin, Szilvia és Barnabás – lépett a napokban a Váczi Gyula Alapfokú Művészeti Iskola hangversenytermének színpadára. A muzikalitásban gazdag estén Benjámin hat lírai hangvételű dallal, Szilvia hat áriával, Barnabás pedig Liszt Ferenc egyik halhatatlan zongoraművével kápráztatta el a zenekedvelő közönséget. Benjámin hangját Budai Márta kísérte zongorajátékával, míg Szilvia hangszeres kísérője Matuz Csilla volt. A szinte teltházas teremben a nagyérdemű lélegzetvisszafojtva hallgatta, ahogyan a másfélórás koncert alatt a legnagyobb zeneszerzők által megkomponált művek varázslatos dallamai szárnyra kéltek a művészeti intézmény belsejében.

Salgótarján. A debreceni származású Beeri testvérek neve talán nem hangzott ismeretlenül azon kultúrakedvelő nézők számára, akik a zeneiskola hangversenyeinek rendszeres látogatói, hiszen a család tagjai már nem első alkalommal mutatták be zenei tehetségüket a salgótarjáni publikumnak. A Váczi Gyula Alapfokú Művészeti Iskola napokban megrendezett koncertje azonban most több szempontból is különlegesnek bizonyult.

[caption id="" align="aligncenter" width="1343"] Először lépett a nagyközönség színe elé a testvérhármas[/caption]

Az este egyik kiemelt fellépője Benjámin volt, akinek arca sokak számára már a médiából is ismerős lehetett, hiszen a fiatal művész énekhangjának köszönhetően a köztelevízió „Virtuózok” címmel felruházott komolyzenei tehetségkutatójában egészen a döntőig menetelt. A múlt heti hangversenyre pedig nem egy különálló koncerttel készült a megyei lakosság számára, hanem közösen – két másik testvérének muzikalitását is bevonva a programba– egy családi hangverseny ötletét valósították meg. A „hab a tortán” pedig az volt, hogy a koncerten jelenlévők az édesapa, Beeri Dávid festőművész képeit is megcsodálhatták élethű és diavetített formában is.

[caption id="" align="aligncenter" width="1343"] Beeri Barnabás Liszt Ferenc egyik halhatatlan zeneművét, a „Dante-szonátát” szólaltatta meg hangszerén[/caption]

A művészi esemény másik érdekessége abban gyökerezett, hogy a zenében kiteljesedő testvérhármas a múlt péntekihez hasonló felállásban még soha nem lépett a nagyközönség színe elé. Tóth Tibor, a zeneiskola igazgatója a koncert elején némi humorral megfűszerezett felkonferáló szövegében meg is jegyezte: úgy látszik, hogy Salgótarján a nagy találkozások helyszíne!

Az igazgató felvezető gondolatainak elhangzása után első ízben Beeri Benjámin örvendeztette meg különösen kellemes tenorhangjával a megjelenteket. A fiatal tehetség – Budai Márta zongorakíséretével – Samuel Barbel, Wolfgang Amadeus Mozart, valamint Johann Sebastian Bach szerzeményeinek örökérvényű dallamaival töltötte be a Virág László hangversenytermet, s mindeközben a közönség lélegzetvisszafojtva hallgatta az elbűvölő hangú énekes tolmácsolásában megelevenedő zeneműveket.

[caption id="" align="aligncenter" width="1343"] Ahogyan elkezdett énekelni, Beeri Szilvia csillogása csak fokozódott…[/caption]

Benjámin átszellemült előadását követően Szilvia egy ragyogóan piros ruhában lépett a színpadra, s ahogyan elkezdett énekelni: csillogása csak fokozódott. Az előadónő Georg Friedrich Händel, Giuseppe Verdi, illetve Charles Gounod operájának egy-egy áriáját keltette életre a pódiumon zongorapartnerével, Matuz Csillával karöltve.

A koloratúrszopránt ezt követően fivére, Barnabás váltotta a színpadon, aki Liszt Ferenc egyik halhatatlan zeneművét, a „Dante-szonátát” szólaltatta meg hangszerén. A zongoraművész ujjai szinte önálló életre keltek a billentyűzeten, miközben játszott. Az előadás az egész közönséget ámulatba ejtette, s a műsort hallgatva a zenekedvelők egész testét, tetőtől-talpig átjárta a „libabőrt” okozó zenei élmény. A művész tökéletes precizitással jelenítette meg a „pokol démoni ábrázolását”: azt, ahogyan a lágyan suttogó, a panaszos, valamint a letisztult hangok rendre váltakoznak a darabban. A játék alatt Barnabás minden porcikáján látszott: a zene benne él. A fellépő kiválóan sugározta mimikájával és mozdulataival a műben fellelhető valamennyi érzelmet, így produkciója egyszerre volt gyengéd, fájdalmas, átszellemült és szenvedélyes.

[caption id="" align="aligncenter" width="1343"] Beeri Benjámin különösen kellemes tenorhangjával örvendeztette meg a megjelenteket[/caption]

A több mint tízperces zongorajáték után újból Benjámin kápráztatta el a közönséget Robert Schumann, Kodály Zoltán és Liszt Ferenc lírai hangvételű szerzeményeivel. Ezen túlmenően Szilvia is még egyszer megdolgoztatta hangszálait a teremben, aki Gaetano Donizetti, Kacsóh Pongrác, illetve Wolfgang Amadeus Mozart operáiból szólaltatott meg részleteket. Végezetül pedig Jules Massenet egyik gyönyörű dala zárta a családi hangversenyt, amelyet szintén Benjámin adott elő mézédes hangján.

A testvéreket mindegyik produkció után vastapssal jutalmazta meg a hálás közönség. A hangverseny kezdetén a megyeszékhely utcáit eső áztatta, ám odabent, a zeneiskola koncerttermében ennek nyoma sem volt. A Beeri testvérek előadásának köszönhetően ugyanis „napfény” és jókedv járta át a zenei intézmény falait, s bátran kijelenthetjük: a jelenlévők az este folyamán szem- és fültanúi voltak a zenei varázslat „hármas hatásának”.

Palchuber Kinga

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában