Helyi közélet

2017.05.08. 05:11

Újuljon meg a kő után a lélek is!

fenyvesi

Vasárnap délelőtt dr. Beer Miklós váci megyéspüspök megáldotta a salgótarjáni Kisboldogasszony Főplébánia-templom újonnan elkészült tetejét. Az eseményen Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár is részt vett. A római katolikus egyház ezen a napon ünnepelte a „Jó pásztor vasárnapját”, ami idén egybeesett az anyák napjával is. A szertartást követően a Polgári Salgótarjánért Alapítvány családi pikniket rendezett a városi sportcsarnokban, ahol köszöntötték az édesanyákat. A szervezők egész napos programokkal, kulturális műsorokkal és ebéddel várták a helyszínre látogatókat.

Salgótarján. A szentmise elején, a templom udvarán dr. Beer Miklós hálatelt szívvel kérte a Mindenható megszentelő áldását a felújított tetőre. Az Isten háza ugyanis az Úrral való találkozás különleges helyeként épült, mint egykor a jeruzsálemi szentély.

[caption id="" align="aligncenter" width="1287"] dr. Beer Miklós hálatelt szívvel kérte a Mindenható megszentelő áldását a felújított tetőre - Fotó: Danyi Lilla[/caption]

Ezt követően a szertartás a templomban folytatódott, ahol a püspök atyát – az intézmény névadójának vasárnapján – a helyi Jó Pásztor Katolikus Óvoda gyermekei közösen köszöntötték.

Mindezek után dr. Beer Miklós szentbeszédében azt mondta: sokat gondolkodhatunk Jézusnak azon a tanításán, amikor is saját magát a juhok pásztorának nevezi. Ha felfogjuk mindazt, amiről beszél, akkor érthetjük meg igazán a gondoskodó szeretet titkát. Akikre odafigyelünk, akik fontosak az életünkben, azokkal törődünk. A megváltó ezt a lelkületet „hozza elénk”, és azt mondja, hogy az Úristen azt kéri az ő képmásaitól, azaz az emberektől, gondoskodjanak azokról, akik rájuk vannak bízva, a gyermekekről, a házastársakról, a szülőkről.

 

Kitért arra is, a másokkal való foglalkozás, a másokért való aggodalom és féltés a legcsodálatosabban az édesanyai szeretetben nyilvánul meg.

A Jó pásztor vasárnapján azért is imádkozott, hogy a Mindenható adjon papokat az egyháznak. Prédikációja végén hangsúlyozta: a templom teteje már elkészült, de bízik abban, hogy rövid időn belül folytatják a felújításokat, ami a támogatásokon kívül a hívek összetartó erejéből valósulha

[caption id="" align="aligncenter" width="522"] Soltész Miklós tartott ünnepi beszédet - Fotó: Danyi Lilla[/caption]

t csak meg.

Ezt követően Varga András salgótarjáni esperes is megköszönte a segítők munkáját, majd azt kérte a jelenlévőktől, hogy ne csak a kőből épült templom újuljon meg, hanem maga az ember viselkedése, gondolkodása, másokhoz való hozzáállása is.

Ezen elgondolkodtató szavak után Soltész Miklós tartotta meg ünnepi beszédét. Hálát adott a Jóistennek azokért a küzdelemkért, amelyet a papok a városban, illetve annak környékén végeznek azért, hogy a kereszténységet szolgálják és megerősítsék.

[caption id="" align="aligncenter" width="918"] Soltész Miklós, Becsó Zsolt, Skuczi Nándor, dr. Bablena Ferenc és dr. Bercsényi Lajos - Fotó: Danyi Lilla[/caption]

Kifejtette: a szentmise közben öröm volt számára, hogy olykor-olykor hallgathatta a gyermekek ricsaját, hangzavarát. Ez ugyanis azt jelenti, nem fog „kihalni” a hit. A kicsinyek a jövőben is meg fogják tölteni az Isten házát, éppen ezért van miért építkezni. Elmondása szerint, ezekkel a szavakkal mindazoknak is üzen, akik azt állítják, hogy a keresztényeket el lehet üldözni szűkebb hazánkból, Magyarországról, vagy akár Európából.

– Nem fogjuk hagyni magunkat, hiszen a hitünk, illetve a kettőezer éves múltunk mindennél erősebb – zárta gondolatait Soltész Miklós.

[caption id="" align="aligncenter" width="1411"] Fotó: Danyi Lilla[/caption]

A szentmise záróáldása előtt virágcsokorral, illetve énekkel dicsőítették égi édesanyánkat, Szűz Máriát.

[caption id="" align="aligncenter" width="1244"] Fotó: Danyi Lilla[/caption]

Miután a résztvevők átértek a rendezvény másik helyszínére, a Salgótarjáni Városi Sportcsarnokba, köszöntötték a földi anyákat, nagymamákat, valamint a hála szavaival illették őket azért, hogy elfogadtak bennünket, felneveltek, szeretnek és vigyáznak ránk.

[caption id="" align="aligncenter" width="577"] Fotó: Danyi Lilla[/caption]

Mindezek után dr. Beer Miklós is üdvözölte az egybegyűlteket, majd  megkért mindenkit, hogy a színpad előtt közösen alakítsanak kört, fogják meg egymás kezét, és daloljanak együtt a „Kövessük Énekelve Krisztust” nevű csoporttal.

[caption id="" align="aligncenter" width="1412"] Fotó: Danyi Lilla[/caption]

Nem mindennapi érzést fejezett ki és különleges látványt nyújtott az, ahogyan a püspök atya, a sok kisgyermek, valamint szüleik és óvodai nevelőik közösen táncoltak, énekeltek. Szeretet, boldogság, öröm töltötte be az egész létesítményt.

[caption id="" align="aligncenter" width="1412"] Fotó: Danyi Lilla[/caption]

A kulturális programok megkezdése előtt dr. Bercsényi Lajos, a Szent Lázár Megyei Kórház főigazgató-főorvosa, a Polgári Salgótarjánért Alapítvány kuratóriumának elnöke tartotta meg beszédét. Amint fogalmazott: egyesületük értékmegőrző. Ezek közül is a legfontosabbként emelte ki az anyai szeretetet, a család és egymás tiszteletét, megbecsülését, szolgálatát. Meggyőződése, hogy életünk folyamán az édesanyánktól rengeteg törődést kapunk, ami egy örök „kincs”.

[caption id="" align="aligncenter" width="1412"] Fotó: Danyi Lilla[/caption]

– A szeretet a legfontosabb mindenek felett, adjuk ezt tovább! – szólított fel mindenkit a főorvos.

Végezetül Becsó Zsolt országgyűlési képviselő mondta el gondolatait az ünnep alkalmából, ezt követően pedig elkezdődtek a színpadi műsorok, valamint a különféle programok, amit csak az ebéd szakított félbe. Erre ugyanis minden jelenlévő a szervezők vendége volt.

Gerhát Karina

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában